Інформація по темі "" | Публікації по тегу
16.12.13
1793 0
Друкувати
Обране

Списываем безнадежную дебиторскую задолженность за поставленную электроэнергию: налоговики разъясняют

Податківці в листі від 19.09.2013 р. 11534/6/99-99-19-04-02-15 розібралися з нюансами відображення в податковому обліку операцій зі списання безнадійної дебіторської заборгованості за поставлену електроенергію. 

1. Щодо відображення операцій зі списання безнадійної дебіторської заборгованості в податковому обліку податку на прибуток підприємств податківці пояснили таке.

Платник податку витрати на створення резерву сумнівної заборгованості, яка відповідає вимогам п.п. 14.1.11 п. 14.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), зокрема, суми зобов’язань, щодо яких минув строк позовної давності, включає до складу витрат при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток за умови, що сума такої заборгованості не включалася до складу витрат (валових витрат) при застосуванні механізму врегулювання сумнівної заборгованості.


2. Щодо відображення операцій зі списання безнадійної дебіторської заборгованості в податковому обліку податку на додану вартість податківці зазначили таке.

Платники податку, які постачають теплову енергію, газ природний (окрім скрапленого), послуги з водопостачання, водовідведення чи послуги, вартість яких уключається до складу квартирної плати або плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, та іншим особам, визначеним п. 187.10 ПКУ, визнають податкові зобов’язання з ПДВ за такими операціями на дату зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дату отримання інших видів компенсацій.

Дебіторська заборгованість, яка виникла у платників податку, визначених п. 187.10 ПКУ, за операціями з постачання товарів/послуг, що визначені цим же пунктом, може бути списана після закінчення строку позовної давності за такою заборгованістю та після вжиття необхідних заходів щодо її стягнення.

При списанні дебіторської заборгованості у вищезазначених платників податку не виникають податкові зобов’язання з ПДВ, оскільки:

не відбувається зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку в рахунок оплати вартості поставлених товарів/послуг;

не отримується платником податку будь-яка інша компенсація за поставлені товари/послуги.

Товари/послуги, необоротні активи, при придбанні яких суми ПДВ були включені до складу податкового кредиту й надалі використані в операціях із постачання товарів/послуг, визначених п. 187.10 ПКУ та п. 11.11 Закону України «Про ПДВ», за якими не отримана компенсація їх вартості, є використаними в операціях, що підлягають оподаткуванню згідно з п. 185.1 ПКУ. Тому, на думку податківців, за такими операціями податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

Щодо віднесення операції зі списання дебіторської заборгованості до операції з безоплатно наданих товарів/послуг податківці повідомили таке. Безоплатно наданими вважаються товари, надані згідно з договорами, за якими не передбачається грошова чи інша компенсація вартості таких товарів або їх повернення. Роботи (послуги) вважаються наданими безоплатно в разі, якщо не висовуються вимоги щодо компенсації їх вартості.

Таким чином, електроенергія, поставлена споживачам за укладеними договорами, не може вважатися безоплатно наданою, оскільки таке постачання передбачає компенсацію вартості електроенергії споживачами за регульованими тарифами, що визначені у договорі.


Детальніше про безнадійну заборгованість читайте в тематичному номері газети «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 33


Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі