Інформація по темі "" | Публікації по тегу
24.12.13
1597 0
Друкувати
Обране

Вернули неплательщику НДС аванс: выписывать ли расчет корректировки?

Міндоходів у листі від 17.10.2013 р. № 13508/6/99-99-19-04-02-15 розглянуло питання щодо порядку зменшення суми податкових зобов’язань у разі повернення попередньої (авансової) оплати неплатнику ПДВ у зв’язку з розірванням угоди про постачання товарів/послуг. 

Податківці зазначають, що статтями 620 та 666 Цивільного кодексу України визначено, що у разі якщо умови договору купівлі-продажу не виконані та фактичне постачання товару не здійснене, то покупець має право вимагати передання проданої речі або відмовитися від виконання договору і вимагати відшкодування збитків. У такому разі повернення покупцю раніше перерахованого ним авансового платежу розглядається цивільно-правовим законодавством як розірвання угоди, а не як перегляд цін.


Контролери пояснюють, що повернення авансу за неотриманий товар і перегляд ціни на товар розглядаються як різні операції як цивільно-правовим, так і податковим законодавством. При поверненні авансу у зв’язку з розірванням угоди купівлі-продажу, операція з постачання товару не відбудеться. Тому й об’єкт оподаткування у постачальника відсутній.


На думку податківців, якщо продавцем — платником ПДВ на дату отримання авансової оплати від неплатника ПДВ були визначені податкові зобов’язання з ПДВ і надалі сталися обставини, внаслідок яких неможливо виконати умови договору постачання товарів/послуг або відбулася зміна умов договору, в результаті якої постачання товарів/послуг скасоване, а аванс повернуто, то продавець — платник ПДВ має право виписати розрахунок коригування до податкової накладної та зменшити нараховану суму податкових зобов’язань із ПДВ.


Зверніть увагу, що при цьому обидва примірники розрахунку коригування залишаються у продавця без підпису покупця — неплатника ПДВ.


Детальніше про коригування податкового зобов’язання при поверненні авансу неплатнику ПДВ читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 80, с. 41.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі