Інформація по темі "" | Публікації по тегу
24.12.13
1267 0
Друкувати
Обране

Правительство поддерживает отечественных сельхозпроизводителей

Верховна Рада 19 грудня прийняла законопроект № 3757 «Про внесення змін до Податкового кодексу про ставки окремих податків і податкових пільг».

Одна з норм документа передбачає відновлення практики відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур (соняшник і ріпак).


На думку експертів Української аграрної асоціації (УАА), у разі підписання Президентом України цього законопроекту рентабельність рослинництва після відновлення відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) при експорті зерна виросте на 10-12%.


Експерти особливо підкреслюють, що відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур відбуватиметься за умови, що їх здійснюють сільгоспвиробники або трейдери, які безпосередньо купили у них зернові/технічні культури.


Позитив цієї норми полягає в тому, що зникає ланцюжок посередників при експорті сільгосппродукції. При цьому трейдери, для того щоб отримувати відшкодування ПДВ, будуть змушені розвивати власну регіональну мережу, інвестувати кошти в свої представництва в регіонах, складські приміщення, в транспорт.


Спроби впровадити такий підхід відшкодування ПДВ при експорті зернових раніше наражалися на активний опір з боку міжнародних трейдерів. Настільки різке неприйняття спричинено тим, що вони всі зернові і технічні культури скуповують безпосередньо в порту. За рахунок наявності практично необмеженого доступу до грошової ліквідності і власної мережі реалізації на міжнародних ринках цих сільгоспкультур вони могли пропонувати більш вигідні умови покупки. При цьому їм не потрібно було інвестувати кошти в заготівельні мережі. За рахунок цього рентабельність операцій з купівлі зернових і технічних культур прямо в порту була істотно вищою.


Якщо закон набере чинності, то міжнародні агротрейдери будутьзмушені переглянути свою бізнес-стратегію, зазначають експерти. Щоб бути конкурентоспроможними, їм доведеться, як і вітчизняним агрохолдингам і трейдерам, займатися розвитком своєї закупівельної мережі в Україні.


Як відомо, нульовий ПДВ на операції з зерном було введено в 2011 році після набуття чинності Податковим кодексом України. Це означало фактичне скасування відшкодування цього податку зернотрейдерам. Що в свою чергу призвело до зниження цін на зернові культури на внутрішньому ринку і, відповідно, до зменшення доходів вітчизняних сільгоспвиробників.


На думку аналітиків агроринку, відшкодування ПДВ при експорті зерна дозволить поліпшити фінансову ситуацію вітчизняних аграріїв. У році, що добігає кінця, незважаючи на дуже хороший урожай, вони зазнали істотних збитків через падіння більш ніж на третину цін на зернові на міжнародних ринках.


Після відновлення практики відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур у сільгосппідприємств з'являться кошти для розширення своїх інвестиційних програм, вважають експерти УАА.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі