Інформація по темі "" | Публікації по тегу
12.03.14
2958 0
Друкувати
Обране

НБУ: о выдаче учредителю предприятия средств под отчет для приобретения товара

НБУ в листі від 16.09.2013 р. № 11-112/13017 відповів на таке запитання: чи має право підприємство у зв’язку з виробничою необхідністю видати кошти під звіт засновнику з метою придбання товару (при цьому засновник не перебуває з таким підприємством у трудових відносинах)? 

Так, НБУ нагадав, що підприємство має право видати кошти особі, яка не перебуває у трудових відносинах із ним (у тому числі засновнику), проте така видача регулюється нормами Цивільного кодексу України (а не Кодексом законів про працю України).


При цьому для доручення особі, яка не є працівником підприємства, вчинення певних цивільно-правових дій в інтересах та за рахунок такого підприємства необхідно укласти договір доручення (у письмовій або усній формі).

Строк, на який засновнику може видаватися підзвітна готівка, обмежено Положенням про ведення касових операцій в національній валюті України: у загальному випадку такий строк становить 2 робочі дні, а для закупівлі сільськогосподарської продукції та заготівлі вторинної сировини (крім металобрухту) — не більше 10 робочих днів.


При цьому в разі витрачання засновником готівкових коштів йому слід ураховувати 10-тисячний ліміт готівкових розрахунків з одним підприємством/ підприємцем протягом одного дня.

Для того щоб відзвітувати про надані кошти, засновник повинен:

— подати звіт (для цього можна використовувати форму Звіту про використання коштів, виданих у відрядження або під звіт) та додати до нього документи, які підтверджують понесені ним витрати;

— якщо у процесі виконання доручення засновник використав кошти, зняті з особистої платіжної картки, — надати документи про отримання готівки з поточного рахунка (чек банкомату, сліп, квитанцію платіжного термінала тощо);

якщо для виконання доручення засновнику було видано готівку або кошти у безготівковій формі — надати Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт до закінчення 5 банківського дня, що настає за днем завершення виконання доручення;

якщо після виконання доручення у засновника залишаться невитрачені кошти — повернути їх (до каси або шляхом зарахування на рахунок підприємства) до або одночасно з поданням авансового звіту.


У свою чергу зазначимо, що детально з відповіддю на зазначене вище запитання можна ознайомитись у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 41, с. 33.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі