Інформація по темі "" | Публікації по тегу
02.04.14
999 0
Друкувати
Обране

Владимир Хоменко: Мы создадим Службу финансовых расследований, которая выведет из „тени” миллиарды гривен

Для ефективної боротьби з економічними правопорушеннями буде створено Службу фінансових розслідувань, яка дозволить вивести із тіньового сектору мільярди гривень. Про це заявив заступник Міністра доходів і зборів України Володимир Хоменко під час брифінгу у Кабінеті Міністрів України 1 квітня 2014 року. Сприятиме цьому і запровадження відповідного механізму декларування видатків.
За його словами, щорічно від несплати податків та митних зборів держава втрачає близько 140 млрд. грн. До того ж, на державних закупівлях розкрадається понад 100 млрд. гривень.

„Ефективний контроль над дохідною частиною бюджету дозволить збільшити надходження на 30% - 40%. Крім того, встановлення жорсткого контролю над видатками дасть можливість запобігти розкраданню бюджетних коштів, яке наразі сягає 100 млрд. на рік. А це - соціальні виплати, зарплати бюджетникам, стипендії тощо”, – зазначив Володимир Хоменко.

Для боротьби з ухиленням від оподаткуванням Міністерством доходів і зборів України вже визначено нові підходи. Ліквідація економічної злочинності здійснюватиметься за рахунок не лише виявлення та розслідування таких правопорушень, а запровадження європейських механізмів знешкодження тіньового збагачення.


Також буде посилено контроль за виробництвом та обігом підакцизних товарів через запровадження механізму електронного лазерного маркування підакцизних товарів. Таке маркування надасть можливість контролювати товарообіг підакцизних товарів на всій території України, мінімізувати виготовлення контрафакту та сприятиме заощадженню мільярдів гривень на рік.

„В Україні обсяг видатків передбачений для виготовлення марок акцизного збору становить близько 1 млрд.грн. на рік. При застосуванні електронної марки витрати скоротяться наполовину”, – підкреслив Володимир Хоменко.

Особливу увагу співробітники оперативних підрозділів приділятимуть і фактам незаконного відшкодування з бюджету податку на додану вартість. Вже протягом останніх 20 днів березня співробітниками оперативних підрозділів Міністерства доходів і зборів України виявлено та проводиться відпрацювання 160 комерційних структур, якими сформовано податковий кредит підприємствам реального сектору економіки на загальну суму понад 13,5 млрд. гривень. Здійснюється досудове розслідування щодо 45 суб’єктів господарювання, за якими обліковується 4,6 млрд. грн. невідшкодованих сум податку на додану вартість.

Змінилася й оцінка оперативно-розшукової діяльності та досудового слідства. Всю роботу спрямовано, в першу чергу, на відшкодування завданих збитків державі. Крім того, керівництво Міндоходів звернулося до Генеральної Прокуратури України з проханням закрити кримінальні провадження, які незаконно вносилися до єдиного реєстру для здійснення тиску на певні комерційні структури.

„Уже сьогодні прокуратурою закрито 393 таких кримінальних проваджень, у яких відсутній склад злочину. Проводяться службові перевірки за фактами незаконного внесення інформації до єдиного реєстру. Винні будуть притягнуті до дисциплінарної та кримінальної відповідальності”, – підкреслив Володимир Хоменко.

Загалом, на його думку, на зміну сьогоднішній системі правоохоронних органів по боротьбі з економічною злочинністю, що себе скомпрометувала, має прийти новий єдиний орган зі спеціальним статусом. Він має бути підконтрольний Кабінету Міністрів України.

За ініціативою Уряду розпочаті консультації з європейськими організаціями, такими як - ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку), ОЛАФ (Європейське бюро з питань боротьби з шахрайством), Європол, а також службами фінансових розслідувань Європейського Союзу щодо концепції створення такого органу.

„У службу повинні набиратись фахівці своєї справи на конкурсній основі, незаангажовані партійною приналежністю, а також після проходження психофізіологічного тестування. І ця процедура буде однаковою для всіх”, – наголосив Володимир Хоменко.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі