Інформація по темі "" | Публікації по тегу
22.04.14
1329 0
Друкувати
Обране

Госзакупки: облагается ли НДС сумма обеспечения предложения конкурсных торгов

Міндоходів в Базі Знань (категорія 101.02) відповіло на наступне запитання: чи нараховуються податкові зобов’язання з ПДВ на операцію з перерахування коштів учасниками процедури закупівлі до замовника - державної установи у вигляді забезпечення пропозиції конкурсних торгів?

Контролери нагадали, що відповідно до п. 8 ст. 1 Закону України «Про здійснення державних закупівель» забезпечення пропозиції конкурсних торгів — надання учасником замовнику гарантій виконання своїх зобов’язань у зв’язку з поданням пропозиції конкурсних торгів, у тому числі такі види забезпечення: порука, гарантія, застава, завдаток, депозит.

Замовник має право зазначити в оголошенні про проведення процедури закупівлі та в документації конкурсних торгів вимоги щодо надання забезпечення пропозиції конкурсних торгів. При цьому замовник повинен повернути забезпечення пропозиції конкурсних торгів учаснику протягом трьох банківських днів з дня настання підстави для повернення забезпечення пропозиції конкурсних торгів у разі виникнення обставин, визначених ст. 24 Закону.

Зверніть увагу, що передбачені випадки коли забезпечення пропозиції конкурсних торгів не повертається замовником.

Кошти, що надійшли як забезпечення пропозиції конкурсних торгів (у разі якщо вони не повертаються учаснику), підлягають перерахуванню до відповідного бюджету, а в разі здійснення закупівлі підприємствами, об’єднаннями підприємств не за бюджетні кошти - перераховуються на рахунок підприємства, об’єднання підприємств.

Враховуючи вищенаведене, кошти, що надходять від учасника процедури закупівлі до замовника – державної установи у вигляді забезпечення пропозиції конкурсних торгів та які в подальшому повертаються такому учаснику, не є оплатою товарів/послуг, а тому у замовника – державної установи об’єкта при отриманні таких коштів оподаткування ПДВ не виникає.

При цьому, якщо кошти, що надійшли як забезпечення пропозиції конкурсних торгів, не підлягають поверненню учаснику та в разі здійснення закупівлі замовником не за бюджетні кошти зараховуються на його рахунок, то надходження таких коштів необхідно вважати операцією з отримання компенсації закуплених товарів/послуг, яка є об’єктом оподаткування ПДВ та податкові зобов’язання за якою виникають у замовника на дату зарахування коштів на його рахунок.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі