Інформація по темі "" | Публікації по тегу
27.05.14
1196 0
Друкувати
Обране

Госзакупки: что считать стоимостью закупки товаров в отдельных сферах хозяйственной деятельности?

Мінекономрозвитку в листі від 23.05.2014 р. № 3302-05/16628-03 нагадує, що новим Законом України «Про здійснення державних закупівель» (набрав чинності 20.04.2014 р.), внесено зміни до Закону України «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності» (далі — Закон про особливості).

Так, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону про особливості замовники:

— юридичні особи, які провадять діяльність у будь-якій із сфер, визначених ст. 2 цього Закону;

— суб’єкти господарювання, які провадять діяльність у будь-якій із сфер, визначених ст. 2 цього Закону, та відповідають хоча б одній з таких ознак: органам державної влади, органам влади АР Крим, органам місцевого самоврядування належить частка у статутному капіталі суб'єкта господарювання у розмірі більш ніж 50% або такі органи володіють більшістю голосів у вищому органі суб'єкта господарювання чи правом призначати більше половини складу виконавчого органу чи наглядової ради суб'єкта господарювання; наявність спеціальних або ексклюзивних прав.

В свою чергу, спеціальні або ексклюзивні права — права, надані в межах повноважень органом державної влади або органом місцевого самоврядування на підставі будь-якого нормативно-правового акта та/або акта індивідуальної дії, які обмежують провадження діяльності у сферах, визначених цим Законом, однією чи кількома особами, що істотно впливає на здатність інших осіб провадити діяльність у зазначених сферах. Особливості віднесення зазначених актів до таких, що передбачають наявність спеціальних або ексклюзивних прав, установлюються КМУ.

Разом з тим Мінекономіки зазначило, що змінами, внесеними до Закону про особливості, знижені вартісні межі для закупівель товарів, робіт і послуг, які здійснюються за рахунок власних коштів замовниками у розумінні цього Закону. Згідно з ч.3 ст. 2 Закону про особливості його дія поширюється на закупівлі замовниками товарів, робіт і послуг для здійснення ними діяльності у сферах, визначених ст. 2 цього Закону, які:

— повністю або частково здійснюються за рахунок бюджетних коштів за умови, що вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 100 тис. грн., а робіт — дорівнює або перевищує 1 млн.грн.;

— здійснюються за рахунок власних коштів за умови, що вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 1 млн. грн., а робіт - 5 млн.грн.

Частиною 1. ст. 4 Закону про особливості встановлено перелік випадків, у яких замовник здійснює закупівлі без застосування процедур закупівель.

В листі також роз'яснюється, що суб’єкти, які є замовниками у розумінні Закону про особливості, здійснюють закупівлі товарів, робіт і послуг за рахунок бюджетних та власних коштів відповідно до Закону про особливості, керуючись вартісними межами, визначеними цим Законом.

Водночас Мінекономіки звертає увагу на те, що у розумінні Закону про особливості, на відміну від Закону про держзакупівлі, який встановлює вартісні межі предмета закупівель без урахування ПДВ, Закон про особливості встановлює вартість закупівлі товарів, робіт і послуг в цілому. Тобто, вартістю закупівлі є сума з урахуванням податків та обов’язкових платежів, яку фактично планує витратити замовник у розумінні Закону про особливості.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі