Інформація по темі "" | Публікації по тегу
30.05.14
1473 0
Друкувати
Обране

Нужно ли перерасчитывать больничные работникам с оплатой ЕТС: разъяснения от Фонда

Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності в листі від 14.05.2013 р. № 04-29-1206 торкнувся питання, щодо перерахунку лікарняних працівникам з оплатою ЄТС.

Так, згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата застрахованої особи для оплати листка непрацездатності, є період роботи за останнім основним місцем роботи перед настанням страхового випадку, протягом якого застрахована особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувались страхові внески. Таким періодом є останні 6 календарних місяців (з 1-го до 1 числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Згідно з п. 4.3.3 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони включаються до заробітної плати того місяця, у якому були здійснені нарахування.

В свою чергу в Інструкції зі статистики заробітної плати зазначено: якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, у якому були здійснені нарахування.

Таким чином, законодавчо визначено період відображення фонду оплати праці у первинному документі бухгалтерського обліку, який містить відомості про господарську операцію і підтверджує її здійснення.

В Фонді зазначили, що так як при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку страхових виплат може включатися лише заробіток, з якого сплачені страхові внески (єдиний внесок) до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, немає підстав для коригування заробітної плати у зв'язку з підвищенням посадових окладів, оскільки страхові виплати не будуть забезпечені фінансовими ресурсами Фонду.

Усі виплати, з яких сплачено страхові внески (єдиний внесок) під час обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхових виплат, включаються в межах максимальної величини в тому місяці, в якому їх було нараховано, в т. ч. суми донарахованих доплат по заробітній платі за січень - березень 2013 року згідно з постановою КМУ № 197 «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів, організацій окремих галузей бюджетної сфери», які включені до фонду оплати праці у квітні.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі