Інформація по темі "" | Публікації по тегу
03.12.18
31799 0
Друкувати
Обране

Фінансова допомога в 1С: Підприємство

Фінансова допомога від підприємства або фізичної особи - це один із способів поповнення обігових коштів компанії. Фінансова допомога може бути безоплатною або оформлюватися, як поворотна. Про особливості обліку в 1С: Підприємство обох видів ми розповімо в цій статті.

Як в 1С: Підприємство відобразити фінансову допомогу засновника? 

Надходження фінансової допомоги на рахунок компанії відображає документ "Надходження на банківський рахунок" з видом операції "Інше надходження". Контрагентом може виступати і фіз. особа, і юр. особа, але вид договору з таким контрагентом повинен бути - "Інше". Рахунок розрахунків для цього договору - 6851 "Розрахунки з іншими кредиторами в нац. валюті ". 

 

Даний тип перерахувань не обкладається ПДВ, тому проводка документа виглядає наступним чином: 

Фінансова допомога може бути отримана в касу підприємства, якщо це готівковий розрахунок, при цьому проводка буде Дт 301 Кт 6851.

 

Якщо фінансова допомога є довгостроковою, варто вказати рахунок 55 "Інші довгострокові зобов'язання" в платіжному документі в момент її отримання. Для відображення поточної заборгованості, операцією, введенною вручну, сформуйте проводку

Дт 55 Кт 611 "Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями в національній валюті". 

Повернення фінансової допомоги 

До момента повернення фінансова допомога числиться, як заборгованість даному контрагенту. 

Повернення оформлюємо документом "Списання з банківського рахунку» або «Видатковий касовий ордер» в залежності від способу виплати. Наприклад, безготівковий розрахунок виглядає так:  

Проводка Дт 6851 Кт 311, для розрахунків у безготівковій формі, або Дт 6851 Кт 301, для готівкових розрахунків, буде відображати погашення короткострокової фінансової допомоги. Для погашення поточної заборгованості за довгостроковими зобов'язаннями слід використовувати рахунок 611, в залежності від способу розрахунків, вид проводок буде таким: Дт 611 Кт 311 - при розрахунку по банку і Дт 611 Кт 301 - відповідно при розрахунках готівкою. 

Якщо мова йде про останні, то варто пам'ятати про законодавчо встановлені обмеження за розрахунками в готівці. Крім того, в період повернення фізичній особі сума повернутої фінансової допомоги відображається у формі 1-ДФ з кодом доходу 153.

Не повернута фінансова допомога відображається в доходах ручною операцією, яку можна знайти в розділі «Операції»: 

 

Залежно від причин, неповернення для відображення доходів можуть бути використані рахунки 746 "Інші доходи" або 717 "Дохід від списання кредиторської заборгованості". З цієї операції друкована форма - це бухгалтерська довідка. 

Бажаєте здобути систематизовані знання і навички у работі з  1С:Підприємство? Оптимальне рішення як для початківців, так і для досвідчених фахівців - курси 1С. В ході вивчення курсу, ви отримаєте максимально повне розуміння принципів функціонування програми, зв'язку між безліччю елементів і функціональних параметрів конфігурації 1С:Підприємство. Пропонуємо декілька варіантів курсів по різним конфігураціям 1С.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×