Інформація по темі "" | Публікації по тегу
16.10.18
11153 0
Друкувати
Обране

Особливості національного бухобліку

Як і у полювання, рибалки та десятків інших занять, у українського бухобліку є безліч національних особливостей. «То й що? - скажете ви. – Нам, практикуючим бухгалтерам, у свідомості яких маса невирішених завдань та десятки людей навколо, які так і мріють звинуватити нас у чомусь або принаймні виписати штраф, як це допоможе? Які тут шляхи виходу або полегшення можуть бути?».

Хто володіє інформацією, той володіє світом, говорить стародавнє прислів’я. Ми з цим цілком згодні, тож поділимося інформацією, яку маємо.

Маємо що маємо та як з цим працювати.

В нашій країні бухоблік може здійснюватися в комерційній та бюджетній сферах.  Щодо комерційної сфери, такий бухоблік більш «концентрований» та спрямований на облік прибутків та витрат і, куди ж без цього, обчислення, виплату та облік податків.

Бюджетна сфера, навпаки, більш розлога та багатовекторна: це і соціальні проекти, і управління, і самоврядування. І тут вже не стільки залежить від бухгалтера, скільки від досягнення визначених планом показників, виконання встановлених Статутом завдань і функцій. Уся діяльність здійснюється за рахунок державного фінансування місцевого або державного бюджету. Тож в скрутні моменти нема змоги ні «перекинути» частину завдань на «не бюджетного» бухгалтера, ані «відхреститися» від частки обов’язків. Проте є лазівка і в цих умовах - замовити сторонні послуги бухгалтера в форматі інформаційно-консультативних послуг. Так, це може коштувати деяких грошей, але аж ніяк не дорожче аніж штрафи від контролюючих органів та інші санкції.

Не оминайте увагою також такі заходи як безкоштовні семінари та вебінари. Як правило, їх проводять фахівці, які теж в змозі надати різноманітні послуги бухгалтера бюджетної сфери.

А як у них?

За кордоном бухоблік  має дещо іншу специфіку. Не поспішайте одразу засмучуватися і думати, що у нас все набагато гірше і чим ми завинили. Складності та перепони є і в нас, і у них. Мистецтво бухгалтера саме в тому і полягає, щоб з найскрутніших ситуацій виходити з найменшими збитками та санкціями.

Отже, у Нідерландах, Великобританії, Австралії та США діє, так звана, англо-американська модель бухобліку. Вона передбачає орієнтацію на інтереси інвесторів (акціонерів корпорацій) і кредиторів. У зв'язку з цим кожна фірма прагне формувати звітність за єдиним стандартом: щоб потенційним вкладникам було простіше порівнювати компанії різних галузей і територій.

У країнах, що входять до ЄС, Росії, Марокко і Японії існує умовно названа континентальна модель бухобліку та податкового звітування. Такий варіант організації бухгалтерії передбачає активне втручання держави в здійснення обліку та звітності в рамках компаній. У підсумку - державні відомства формують суворі стандарти формування звітів і ведення облікової політики, обов'язкові для виконання всіма суб'єктами господарювання і проводять перевірки не менше 1 разу на квартал.

У державах Латинської Америки схожа ситуація. Там теж держава «полюбляє» втручатися у всі економічні етапи бухобліку та фінансування. Однак, на відміну від континентальної моделі, це робиться не з метою контролю над бізнесом, а для більш продуманого формування бюджетно-податкової політики на рівні країни. У звіти, які суб'єктам господарювання потрібно подавати до державних органів, включаються не тільки активи і пасиви, а й відомості, що стосуються оренди, страхування, податків і т.п.

І остання модель сформувалася на основі чого б ви думали? В межах релігійних канонів та переконань. Це ісламська модель бухобліку, яку використовують Об’єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Оман, Ліван та інші ісламські держави.

Така система ведення бухгалтерії утворилася під впливом фінансових установ, що діють на базі принципів, прописаних в Корані. Оскільки дана релігійна книга орієнтована насамперед на людські цінності, то і в бухгалтерському обліку існує маса специфічних особливостей, не властивих іншим системам. Наприклад, для ряду напрямків діяльності заборонено отримання спекулятивного доходу (така графа навіть відсутня в звітах), фірми зобов'язані платити податок на користь бідних, а також суворо стежити за виконанням своїх зобов'язань перед контрагентами.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі