Інформація по темі "" | Публікації по тегу
12.11.18
15228 0
Друкувати
Обране

П'ять прописних істин офісного етикету

Успішна кар'єра багато в чому залежить від особистих якостей людини. Якими б блискучими знаннями і досвідом не володів фахівець, для виконання робочих завдань йому буде потрібно вміння знайти спільну мову з колегами, партнерами або клієнтами. Часом це складно, але на допомогу приходять уже сформовані правила, які дозволяють побудувати ефективну взаємодію.

Будьте привітні і доброзичливі

Атмосфера на робочому місці формується всіма членами колективу. Тому прийшовши в офіс, обов'язково привітайтеся з колегами. При цьому не варто обходити кожного з рукостисканням, ви можете обмежитися нейтральною формою, на кшталт «Доброго ранку». І не забудьте про усмішку, вона є не просто нормою при вітанні для добре вихованої людини, а й дієвим способом залучення симпатії. Психологи стверджують, що усміхненим людям оточуючі довіряють набагато більше, ніж похмурим. Це підтверджують і економісти, які підрахували відсоток вдало укладених угод після перегляду фото в портфоліо партнера. Чарівна та відкрита посмішка зробила результат переговорів на 10% успішнішим. Непоганий результат, чи не так? Важливість міміки давно оцінена на Заході, де усміхненість давно стала звичкою не тільки в середовищі бізнесу, але і в неформальній обстановці.

До речі, ще однією корисною навичкою, прийнятою в Європі і США, є small talk. Для тренування маленьку бесіду можна завести з абсолютно незнайомою людиною. Запитайте у випадкового перехожого, як йдуть його справи, поцікавтеся його думкою про погоду або останні новини. Головне - уникати негативу, оскільки мета «маленької бесіди» полягає в обміні позитивними емоціями і демонстрації відкритості.


По одягу зустрічають

Про гігієну і охайність, мабуть, нагадувати не варто - ці речі самі собою маються на увазі. А ось стилю варто приділити увагу, навіть якщо у вашій компанії не прийнятий дрес-код. Пам'ятайте про те, що ви - особа підприємства, частина його іміджу. Зустрівши вас біля офісу, потенційні клієнти складуть своє враження про нього. Тому при підборі одягу намагайтеся враховувати специфіку свого роду діяльності. І оскільки ви є частиною колективу, постарайтеся уникати занадто яскравих деталей в зовнішньому вигляді, вони можуть відволікати і дратувати співробітників. Тут мається на увазі не тільки одяг, але і манікюр, макіяж, парфум. Залиште червону помаду і туалетну воду зі східними нотами для особливого випадку. Віддайте перевагу легкому квітковому або акватичному аромату. Можливо, величезний асортимент подібної продукції змусить вас розгубитися, але в цьому випадку можна скористатися допомогою консультантів. Наприклад, в PARFUMS.UA на ваші питання відповідатимуть із задоволенням, після чого ви зможете придбати доречні для офісу парфуми.


Етика мови

Дуже важливо вміти правильно донести свої думки до оточуючих, особливо на роботі. Ви повинні говорити однією мовою з колегами, тому радимо зайнятися культурою мови. Для початку треба позбутися слів-паразитів, а також попрацювати над словниковим запасом і інтонацією. Це особливо стане в нагоді в конфліктних ситуаціях. При розмові намагайтеся уникати будь-якого прояву сильних емоцій, розмовляйте переконливо і ввічливо. Використовуючи абсолютно не хитрі прийоми, ви з великою часткою ймовірності зможете переконати співрозмовника в своїй правоті, не зачіпаючи при цьому його самолюбство. Вищим пілотажем вважається вміння переконати опонента змінити точку зору так, щоб він вважав це своїм рішенням. Вчитися цьому треба довго, але отримане вміння стане в нагоді при важливих переговорах з партнерами, керівництвом або підлеглими.


Організація простору

Ваше робоче місце може сказати про вас багато. І мовчати воно не стане, будьте впевнені: колеги неодмінно складуть враження за станом вашого столу. Тому уникайте непотрібних предметів на ньому, в ідеалі крім чашки і однієї-двох рамок з фото нічого бути не повинно. Звичайно, це правило не є суворим, і часом невеликий горщик з рослиною або наклейка цілком припустимі. В облаштуванні робочої зони обов'язково враховуйте інтер'єрні особливості приміщення. Пам'ятайте про те, що особисті речі не повинні вибиватися із загальної картинки - це буде дратувати співробітників.

Окремим пунктом варто згадати зберігання верхнього одягу і парасольок. Не варто вішати пальто або шубу на спинку крісла, краще скористатися гардеробом. Парасольку варто помістити там, де вона не буде заважати: ваші колеги не повинні обходити її при спробі підійти до свого столу.


Ланч, обід, чаювання

В цілому можна стверджувати однозначно, що прийом їжі на робочому місці неприпустимий. Тут все залежить від міркувань комфорту оточуючих, тому сильно хрустку їжу з сильним запахом краще вживати на офісній кухні. А ось випити чашку кави з тістечком або з'їсти яблуко цілком можна і не відходячи від комп'ютера. До речі, якщо ви тільки що влилися в новий колектив і шукаєте спосіб освоїтися в ньому скоріше, спробуйте пригостити співробітників чимось смачненьким. Такі милі жести викликають справжню симпатію у оточуючих і вони, в свою чергу, будуть більш поблажливі до новачка. 

При виборі стратегії поведінки на новому робочому місці пам'ятайте основне правило: ставтеся до оточуючих так, як хочете, щоб вони поставилися до вас. Тому в будь-якій ситуації варто наперед продумати дії і наслідки для себе і оточуючих. І іноді потрібно піти на компроміс для того, щоб обійти гострі кути. Не сумнівайтеся, що оточуючі помітять вашу поступливість і будуть більш охоче йти назустріч. Крім того, це відмінний спосіб зберегти свою нервову систему, адже постійна напруга і конфлікти виснажують більше, ніж найскладніша робота.

 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі