Інформація по темі "" | Публікації по тегу
16.09.19
8233 3
Друкувати
Обране

Реєстрація (перереєстрація) авто: КЕКВ + бухоблік

У нашій бюджетній установі виникла потреба одночасно зареєструвати нове авто і здійснити перереєстрацію б/у автомобіля. З огляду на це, постало запитання щодо застосування КЕКВ. Зокрема, за яким КЕКВ слід проводити оплату послуг з реєстрації та перереєстрації транспортних засобів? Зустрічали інформацію, нібито видатки на оплату послуг з перереєстрації авто необхідно здійснювати за КЕКВ 2800. Чи дійсно це так? Також цікавить питання щодо обліку державних номерних знаків на транспортні засоби. Чи потрібно вести їх облік як окремих об’єктів? І якщо потрібно, то який субрахунок слід для цього застосовувати?
Це чудово, що ваша установа є сумлінним автовласником і ви дбаєте про реєстрацію (перереєстрацію) службових авто відповідно до законодавства.

Але, на жаль, не всі власники «залізних коней» такі свідомі. Тому спочатку пригадаємо основні моменти цієї не надто складної, але обов’язкової для всіх процедури.

І передусім звернемося до основного нормативного документа, яким установлено єдиний на всій території України порядок державної реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів.

Так, давайте поглянемо, що з цього приводу сказано у Порядку № 1388.

Перше й головне правило: експлуатувати ТЗ, не зареєстровані (не перереєстровані) в уповноважених органах МВС та без державних номерних знаків, — заборонено. Таке табу передбачено нормою абз. 2 п. 7 Порядку № 1388.

Безперечно, використання засобу пересування, ідентифікаційні номери складових частин якого не відповідають записам у реєстраційних документах або знищені чи підроблені, також не допускається.

Власники ТЗ і причепів до них повинні зареєструвати (перереєструвати) їх в уповноваженому органі МВС протягом 10 діб з моменту придбання (отримання), митного оформлення, переобладнання, виникнення інших підстав. Такий обов’язок покладено на автовласників абз. 1 п. 7 Порядку № 1388. Ба більше, цього вимагає й ч. 11 ст. 34 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII та п. 30.1 Правил дорожнього руху, затверджених постановою КМУ від 10.10.2001 р. № 1306.

При цьому технічний стан авто значення не має. Тобто навіть якщо ваш «залізний кінь» не на ходу і фактично не використовується, все одно його необхідно зареєструвати (перереєструвати) у відведені законодавством строки.

Теоретично строк держреєстрації може продовжуватися за наявності поважних причин, як-то хвороба чи відрядження власника авто. Звісно, відсутність можливості своєчасно зареєструвати (перереєструвати) ТЗ потребує документального підтвердження. Водночас це стосується насамперед автовласників-фізосіб. Тоді як представником юрособи — власника автомобіля фактично може бути будь-хто із працівників, призначених керівником.

Тож хвороба, відпустка, відрядження такого працівника установи не є поважною причиною для затягування процесу реєстрації (перереєстрації) службового авто.

УВАГА! За випуск на лінію та керування ТЗ, не зареєстрованими в установленому порядку, передбачено адміністративну відповідальність.

Що й кому загрожує за порушення порядку держреєстрації ТЗ, прописано у КпАП.

Отримайте цю статтю повністю в подарунковій добірці від журналу “Бюджетная бухгалтерія”.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
3
Ikar
16.09.2019
А КЕКВ?
EVGENIY Ikar
16.09.2019
Отримайте цю статтю повністю в подарунковій добірці від журналу “Бюджетная бухгалтерія”.завантажте повністю статтю
Наталя
17.09.2019
Дякую!!!transparent_pxl.png
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі