Інформація по темі "" | Публікації по тегу
24.08.23
1195 0
Друкувати
Обране

В Україні хочуть запровадити Єдиний реєстр військовослужбовців та генерувати їхні е-посвідчення в "Дії"

Для спрощення процедури набуття статусу учасника бойових дій в Україні хочуть запровадити Єдиний реєстр військовослужбовців. Також пропонується, щоб електронне посвідчення військовослужбовця / учасника бойових дій / Захисника чи Захисниці України могло генеруватися в мобільному застосунку "Дія".

Так, у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт №9637 від 21.08.2023 "Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо впорядкування процедури надання статусів (їх категорій) ветеранам".

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що наразі практика свідчить, що військовослужбовець має низку труднощів на шляху до оформлення статусу учасника бойових дій. З огляду на це, для спрощення процедури набуття статусу учасника бойових дій доцільним, на думку ініціаторів (серед яких голова ВРУ Руслан Стефанчук), є запровадження Єдиного реєстру військовослужбовців, який би містив інформацію про основні посадові характеристики військовослужбовця, а також забезпечення подальшого інформаційного обміну з Єдиним державним реєстром ветеранів та іншими реєстрами.

Також законопроєкт пропонує передбачити можливість генерування електронного посвідчення військовослужбовця / учасника бойових дій / Захисника чи Захисниці України в мобільному застосунку "Дія".

Крім цього, вказується, що наразі близько 500 тис. осіб мають статус учасника бойових дій (з них: 15 тис. брали участь у Другій світовій війні, 100 тис. – воїни-інтернаціоналісти, 16 тис. – "афганці"). Водночас очікується збільшення кількості ветеранів до понад 1,5 млн осіб – це нові ветерани (середній вік 27-30 років), що мають зовсім інші потреби. Механічне включення сучасних ветеранів до чинного законодавства, як зазначається, не буде ефективним для цих осіб, оскільки не враховуються актуальні потреби ветеранів.

Ініціатори законопроєкту заявляють, що сьогодні статус учасника бойових дій не передбачає категоризації УБД залежно від внеску кожного окремого ветерана в захист територіальної цілісності України, а передбачає однаковий набір пільг для всіх УБД, незалежно від того, в яких умовах і з яким ризиком для життя і здоровʼя вони проходили службу, та незалежно від потреб та персональних обставин кожного окремого ветерана та його родини.

"Крім того, значна кількість пільг, передбачених сьогодні в законодавстві, є фінансово незабезпеченою і фактично не може бути реалізована на практиці або ж застарілою і не відповідає сучасним умовам життя. Все це може створити суттєву напругу серед нових ветеранів, які беруть участь у захисті територіальної цілісності України від військової агресії російської федерації. Тому виникла необхідність у визначенні окремого статусу Захисника та Захисниці України для осіб, які захищають суверенітет та територіальну цілісність України сьогодні, виділення категорій Захисника та Захисниці України в залежності від тривалості участі в бойових діях, наказів про залучення до виконання бойових завдань; отриманої інвалідності; нагород, а також передбачення пакетів соціальної підтримки в залежності від відповідної категорії, а також від персональних життєвих обставин та потреб ветерана", – йдеться в пояснювальній записці.

Законопроєктом пропонується внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (далі – Закон), зокрема:

  • до ст. 31 щодо забезпечення інформаційного обміну між Єдиним державним реєстром ветеранів з іншими реєстрами та можливості генерування посвідчень ветеранів на основі наявної інформації;
  • доповнення ст. 32 щодо запровадження Єдиного державного реєстру військовослужбовців, визначення основних характеристик його функціонування, інформаційних обмінів з іншими реєстрами, а також забезпечення можливості генерування посвідчень військовослужбовців на основі наявної інформації;
  • доповнення статтями 41 та 61 щодо визначення статусу Захисника та Захисниці України, а також розподіл Захисника та Захисниці України в залежності від тривалості участі в бойових діях, наказів про залучення до виконання бойових завдань; отриманої інвалідності; нагород;
  • доповнення ст. 62 щодо набуття статусу учасника бойових дій або Захисника чи Захисниці автоматично на основі інформаційних обмінів між Єдиним державним реєстром ветеранів та Єдиним державним реєстром військовослужбовців, а залучення комісій з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових забезпечити тільки у спірних випадках надання статусу;
  • доповнення ст. 121, визначивши основні пакети підтримки, що передбачаються окремі для кожної категорії Захисників та Захисниць України.

Як зазначається, прийняття законопроєкту:

  • спростить процедуру отримання статусу учасника бойових дій та Захисника чи Захисниці України практично без залучення військовослужбовця, а на основі інформаційних обмінів між Єдиним державним реєстром військовослужбовців та Єдиним держаним реєстром ветеранів війни;
  • дасть можливість вибору військовослужбовцям, які сьогодні захищають суверенітет та територіальну цілісність України обирати між набуттям цих статусів;
  • осучаснить пакети соціальної підтримки;
  • надання соціальної підтримки буде більш справедливим щодо потреб Захисника чи Захисниці та відносно його вкладу в оборону держави.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі