Інформація по темі "" | Публікації по тегу
26.05.20
1694 0
Друкувати
Обране

Важливі поради по ліквідації підприємств

Перед тим, як починати процедуру ліквідації, вам краще заздалегідь спланувати свої дії і дізнатися всі нюанси. Адже роблячи це на ходу ви ризикуєте опинитися в зовсім неприємній і незворотній для вас ситуації.

Деякі з нас зацікавлені в Ліквідації ТОВ (ТОВ) і давайте в цій статті розберемося що таке Ліквідація підприємств і Експрес ліквідація. 

Це досить різні процедури як за формою, так і за змістом. Давайте ж розберемося в чому різниця. 

«Експрес ліквідація» передбачає продаж компанії іншій людині з наступною зміною директора, бенефіціарів та інших відомостей. І в даному випадку не відбувається повного припинення або закриття ТОВ (ТОВ). Це цілком законний спосіб позбавлення від непотрібної компанії і не викликає ніяких правових проблем для продавця в подальшому. 

Найсуттєвішим плюсом «Експрес ліквідації» є ціна. Другим же позитивним моментом - термін проведення цієї процедури (зазвичай займає 3-4 робочих дні). 

Повна ліквідація ТОВ передбачає припинення діяльності компанії, зняття її з обліку в державних органах, проходження перевірок, а також здачу документів до архівної установи. Займає ця процедура від 2,5 місяців і є дуже бюрократизованою. Тому, найпростіший спосіб зберегти свій безцінний час - звернутися до юридичної компанії, дуже важливо щоб це була перевірена компанія професіоналів як наприклад - https://fidemmoris.ua/likvidaciya-predpriyatiie.html 

Повну ліквідацію можна умовно поділити на такі етапи: 

1) Прийняття рішення про ліквідацію та його реєстрація

2) Повідомлення кредиторів, затвердження ліквідаційного балансу, подача ліквідаційного балансу в податкову.

3) Звільнення співробітників і підготовка кадрової документації.

4) Закриття банківських рахунків, анулювання дозвільної документації та свідоцтв

5) Перевірка в податковій.

6) Подача документів в архів.

7) Реєстрація припинення ТОВ. 

Зупинимося на парі Лайфхак, що зможуть полегшити життя і заощадити час.

В силу того, що законодавець не вимагає нотаріального посвідчення рішення / протоколу про ліквідацію, то ви сміливо зможете заощадити на цьому (як мінімум від 300 грн.). Крім того, не забудьте зробити відразу два примірника, адже один потрібно буде віддати державному реєстратору. 

Вимоги до такого рішення / протоколу передбачені в п. 7 ч. 1 ст. 15 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Найдовшим і вимотує етапом в ліквідації буде проходження перевірки в податковій. Але є і тут свої хитрощі. Якщо компанія була неробочою більше 3-х років, не полінуйтеся при закритті рахунку взяти виписку за цей період. Адже при відсутності будь-яких операцій і надходжень на підприємство податкова може прийняти рішення про зняття вашої компанії з обліку без проведення перевірок. 

Наступна хитрість допоможе вам заощадити 2-3 дня при подачі документів в архів. Перед тим, як мчати стрімголів в місцевий архів з уже прошитими документами вам буде необхідно занести в місцеву адміністрацію (якщо розглядати Київ, як приклад, то це районна адміністрація за місцезнаходженням вашої компанії) заяву про прийняття їх до відповідного органу. Зробіть при цьому два примірники такої заяви. Одне просто здайте, а на іншому попросіть поставити відмітку про прийняття. І ось з цим заяву і всіма документами можете сміливо крокувати в архів. Робиться це для того, щоб не чекати поки адміністрація передасть в архів таку заяву і тим самим скоротити час прийняття документів. 

Існують ще багато різноманітних нюансів щодо прискорення та спрощення даної процедури і всі вони прописані в досить великому масиві законодавства. Так що не полінуйтеся зайвий раз зазирнути і звірити всі свої дію з діючої нормативкой або зверніться за допомогою до юриста.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі