Інформація по темі "" | Публікації по тегу
25.04.19
39064 61
Друкувати
Обране

Закон про мову: кого і за що будуть штрафувати

За недотримання нового закону про українську мову вводяться санкції. Про це йдеться в положеннях проекту закону №5670-д.

Сьогодні вдень Рада прийняла резонансний закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». «За» проголосували 278 нардепів, 38 – «проти», семеро утрималися. «Опоблок” не голосував зовсім.

 Відповідно до закону, в Україні всі держслужбовці, а також працівники, що представляють країну як державу (лікарі, вчителі, військові, спортсмени, артисти) повинні говорити українською мовою; знання мови має бути однією з основних умов для заняття вищих посад в державі; публічні виступи повинні проходити тільки на українській; половина накладу друкованих видань буде виходити державною мовою; в магазинах і ресторанах працівники повинні відповідати українською мовою, якщо до них звернулися на ній.

За порушення закону загрожує адміністративна та кримінальна відповідальність. Зокрема:

  • за порушення в сфері освіти, культури, електронних інформаційних систем, поштового зв’язку – штраф складе від 3,4 до 5,1 тисячі грн.
  • за присутність неукраїнського контенту в ефірах або на радіо – штраф від 8,5 до 10,2 тисячі гривень, а в друкованих газетах – від 6,8 до 8,5 тисячі грн.
  • за порушення правил розміщення української мови в рекламі – штраф від 5,1 до 6,8 тисячі грн. Якщо ж чиновник не говорить з вами українською, він повинен заплатити штраф до 6,8 тисячі грн.
  • за публічну образу української мови вводиться кримінальна відповідальність – позбавлення волі до 3 років. При цьому спроби ввести багатомовність в Україні розцінять як «дії, які провокують мовний розкол, міжетнічне протистояння і ворожнечу». За це можуть відправити до в’язниці на 10 років.

Відзначимо, розгляд одіозного закону про мову в Раді тривало майже два місяці. За цей час нардепи внесли близько 2 тисяч правок. Президент України Петро Порошенко пообіцяв підписати закон негайно.

etcetera.media


Законодавчим актом встановлено, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова.

Згідно із Законом, «Статус української мови як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації.

Державний статус української мови є невіддільним елементом конституційного ладу України як унітарної держави».

Порядок функціонування і застосування державної мови визначається виключно законом і не може бути предметом регулювання підзаконних актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування.

Законом визначено статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначені цим Законом.

Згідно із Законом, «Українська мова як єдина державна мова виконує функції мови міжетнічного спілкування, є гарантією захисту прав людини для кожного українського громадянина незалежно від його етнічного походження, а також є фактором єдності і національної безпеки України».

Цей Закон регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя, визначених цим Законом, на всій території України. 

Дія цього Закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Завданнями цього Закону є:

1) захист державного статусу української мови;

2) утвердження української мови як мови міжетнічного спілкування в Україні;

3) забезпечення функціонування державної мови як інструмента об’єднання українського суспільства, засобу зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежної державності і національної безпеки;

4) забезпечення застосування української мови як державної на всій території України у сферах суспільного життя, визначених цим Законом, а також у міжнародному спілкуванні, під час здійснення посадовими та службовими особами представницьких функцій;

5) забезпечення розвитку української мови для зміцнення національної ідентичності, збереження національної культури, традицій, звичаїв, історичної пам’яті та забезпечення її подальшого функціонування як державотворчого чинника української нації;

6) підтримка української мови шляхом сприяння:

а) володінню українською мовою громадянами України;

б) розвитку української жестової мови як основного або одного з основних засобів спілкування жестомовних осіб. Статус, засади та порядок застосування української жестової мови визначаються законом;

в) застосуванню української мови відповідно до вимог українського правопису та інших стандартів державної мови;

г) вживанню замість іншомовних українських слів, словосполучень і термінів у разі, якщо в українській мові існують рівнозначні відповідники, та підвищенню рівня обізнаності громадян про них;

ґ) запобіганню вульгаризації української мови та змішування її з іншими мовами;

д) поширенню знань про українську мову та її роль у розвитку української та європейської культур;

е) популяризації діалектів і говірок української мови та їх збереженню;

є) вивченню української мови в Україні та за кордоном;

7) поширення української мови у світі та сприяння в задоволенні мовних потреб закордонних українців і громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за межами України. 

Законом встановлено, що кожний громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства.

Держава забезпечує кожному громадянинові України можливості для опанування державної мови через систему закладів дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, освіти дорослих, а також через підтримку неформальної та інформальної освіти, спрямованої на вивчення державної мови.

Закон визначає осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків.

Володіти державною мовою згідно із Законом та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані:

  • вищі посадові особи держави, народні депутати,
  • державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування;
  • голови місцевих державних адміністрацій, їх перші заступники та заступники;
  • службовці Національного банку України;

6) особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом;

  • особи начальницького (середнього і вищого) складу Національної поліції, інших правоохоронних та розвідувальних органів, посадові особи інших органів, яким присвоюються спеціальні звання;
  • особи рядового, сержантського і старшинського складу Національної поліції, інших правоохоронних, розвідувальних органів, інших органів, яким присвоюються спеціальні звання;
  • прокурори;
  • судді, які обрані чи призначені відповідно до Конституції України та здійснюють правосуддя на професійній основі, члени та дисциплінарні інспектори Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, члени Вищої ради правосуддя та інші посадові та службові особи.

Володіти державною мовою зобов’язані особи, які претендують на обрання чи призначення на посади, визначені частиною першою цієї статті.

Законом встановлено вимоги щодо відповідного рівня володіння державною мовою, які встановлює Національна комісія зі стандартів державної мови; рівні володіння державною мовою.

Законом встановлено застосування державної мови в роботі органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної власності.

 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
61
Тетяна
25.04.2019
А якщо нашi депутати раптом скажуть росiйське слово, коли будуть виступати з трибуни чи давати iнтерв'ю, то буде штраф? Щось мало вiриться!
...
25.04.2019
Ну все!!! Теперь заживем!! Закон про мову прийняли...


777
25.04.2019
Е..нутым нет покоя!
josh_ua 777
26.04.2019
а знаєте, хто дійсно є-нуті. це ті, які думають, що будуть їх штрафувати за те, що не говорять українською.
Енгрібьорд
25.04.2019
Скоро на всіх телеканалах країни. Новий блокбастер "Азіров-повернення".
І чому у нас кожне реформування починається із штрафів та обмежень, а не з свобод та можливостей? Сумо друзі. Сумно.
Юлия
25.04.2019
После этого закона еще шесть миллионов эмигрируют, мало того, что жить не за что, так теперь на штрафы надо где- то деньги брать!
Ірина Юлия
26.04.2019
Так потрібно думати не де взяти гроші на штрафи, а просто вивчити мову країни, в якій живеш
Карл Ірина
26.04.2019
Ми живемо на кордоні з Белорусією , в нас страшений суржик з української, російською та білоруської мови.Люди протсо так звикли розмовляти. Що нам робити, їхати в Європу де ми зможемо нормально розмовляти чи може оформляти білоруські паспорти,як люди які не потрібні цій державі, так як штрафи ща незнання мови більші чим зарплати і пенсії в людей.
Олена Карл
02.05.2019
Недавно смотрела по белорусскому телевидению, как Бацька распекал своих чиновников за то, что плакаты по дороге написаны на белорусском, а не на русском языке. Мол, приехавший русский человек или белорус, не знающий белорусского языка, не поймет, что там написано.
Ну, там же вообще-то двуязычие и никто не умер от этого
Люда Карл
02.05.2019
Невже Ви думаєте, що в Європі чи Білорусі у Вас не вимагатимуть знання мови країни в якій ви житимете?
Люда Карл
02.05.2019
В нас теж багато білоруських і російських слів (суржик), але на роботі ми розмовляємо українською, ну і документи всі ж на українській мові завжди велися. А те що ми дома розмовляємо на суржику, то цього ніхто ж не забороняє, бо і приказка є така: "кожне сільце має своє слівце". Я вважаю, що працівники всіх державних установ на роботі мають спілкуватися лише українською мовою. Навіть наші заробітчани не можуть отримати кращу роботу за кордоном поки не вивчать мову тієї країни в якій працюють. Як можна жити в країні все життя і не знати державної мови???? Люди, це абсурд. Ви їдете до Польщі і з вами там говорять польською мовою, а не українською, так же само німці, чехи, італійці, французи..... і т. д. у своїх країнах розмовляють державними мовами. Ми - українці і мова своя в нас є також,то в чому проблема?
Нюся Люда
02.05.2019
Ви їдете до Польщі і з вами там говорять польською мовою, а не українською, так же само німці, чехи, італійці, французи..... і т. д. у своїх країнах розмовляють державними мовами

Подробиці: https://buhgalter.com.ua/news/other/zakon-pro-movu-kogo-i-za-shcho-budut-shtrafuvati/ Чем докажите?
Ірина Карл
26.04.2019
В Європі можна нормально розмовляти, а в Україні суржиком. Де повага до власної країни?
Вікторія Ірина
02.05.2019
В Польщі, навіть якщо ви розмовляете суржиком ніхто пальцем не тикне, та й за недосконалу англійську у странах Европи також не штрафують, а тут от прямо на чисто українській ЗОБОВ'ЯЗАНІ. До речі в різних регіонах України розмовляють на українській по різному: на Західній Україні, так історично вже склалося, що присутні обороти з польської, угорської мов. На півдні багато російськомових слів....В нас кругом суржик.... А гірше за все, що ми весь час комусь ЗОБОВ'ЯЗАНІ.
josh_ua Вікторія
02.05.2019
та в нас людина, яка перемогла на виборах президента не вміє розмовляти українською більше 5-ти речень. в Польщі таке можливо?в Росії? в Угорщині чи Румунії? в всіх інших країнах розмовляти на держаній мові це повага кожної людини до держави. тільки в нас це якесь "ущімлєніє". скільки можна?
В'ячеслав Олександрович josh_ua
21.07.2019
Розмовляють не НА мові, а МОВОЮ!
Злаяя josh_ua
02.05.2019
а що зробила держава, що б до неї була повага?
josh_ua Злаяя
02.05.2019
не ототожнюйте будь ласка державу і мову разом. і пам'ятайте. в якій країні ви б не були завжди поважайте мову цієї країни.
josh_ua Карл
26.04.2019
ви реально вважаєте, що будуть штрафувати простих людей, які на вулиці собі говорять не українською?
Ірина Карл
26.04.2019
В побуті ніхто нікому не забороняє розмовляти мовою, яку вважає за потрібну. А от в державних органах будьте ласкаві...
111
25.04.2019
Цікаво, як будуть розцінювати суржик, на якому розмовляє багато жителів, особливо в маленьких містечках???
Лариса 111
25.04.2019
Та до чого тут жителі, розмовляйте хоч і на китайській. Закон уважніше читайте і буде Вам щастя!
Енгрібьорд Лариса
25.04.2019
Хочу бути щасливим, але тексту закону знайти не можу. "пічалька" здається його ще не пуплікували. знаходив лише проекти
Ольга
25.04.2019
Нарешті! Давно потрібно було прийняти цей закон!
Ірина Ольга
02.05.2019
Ну й на фіга він! В Конституції України уже сказано , що державна мова-українська і крапка.Хтось це не зрозумів ?
ніна Ольга
26.04.2019
а що з цим законом нам буде легше жити і працювати? краще б проводили нормальні економічні реформи!
Олександр ніна
30.04.2019
А Ви, пані Ніно, не збираєтесь особисто змінюватися? Ви вважаєте, що реформи повинен хтось проводити, а Ви будете спостерігати та критикувати, на диванчику газеточки почитувати? А долучитися до проведення цих реформ не пробували?
Яна
25.04.2019
Наконец то, а то как мы жили и жить будем без этого всего((((.
Ірина
26.04.2019
А для чого моя донька вчить російську мову в школі?І чим винні ми,люди,які навчалися при Радянському союзі в російськомовних школах?Чи не нагадує це все художній фільм "Весілля в Малинівці"?Та й штрафи.....ёёёй...при доходах понад 50000 можна їх платити,а що робити іншим?)
Злой Бух
26.04.2019
повысьте уровень жизни в стране, быть нищим но гордиться мовой и бояться быть оштрафованным на каждом шагу - позор для державы.
Вадим
26.04.2019
Цей закон потрібно було приймати ще в 1991 і все могло бути інакше. А зараз прийняття даного закону "подлянка" від діючого преза наступному, щоб посилити розкол в суспільстві і збільшити свої шанси на реванш.
bh
26.04.2019
ЧЕГО ВАС ВСЕХ БОМБИТ? ЗАКОН ЕЩЁ НЕ ЧИТАН И НЕ ПОДПИСАН ПРЕЗИДЕНТОМ, НЕ ОПУБЛИКОВАН, НЕ ВСТУПИЛ В ДЕЙСТВИЕ!
Оксана
26.04.2019
Нарешті! В Україні тільки українська мова! Якщо ви живите і працюєте в цій державі і не знаєте (а правильніше буде сказати, не хочете знати) чи не поважаєте мови - то ви не українці, а НАСЄЛЄНІЄ!!!
Злаяя Оксана
26.04.2019
Так мы и есть "население" .
У нас куча переселенцев, еще с тех времен. .. Да и вообще, я не против украинской мови, я против её навязывания. Да, ураинсккий язык- государственный, да, сейчас в школах обучение на украинском, и , со временем, нынешняя молодежь буде розмовляти украинською, но!!! будьте снисходительны к людям, выросших в СССР, неужели меня, жувущей в русскоязычном населеном пункте
Оксана Злаяя
26.04.2019
Ну то їдьте і живіть в СССР!!! Що, кажете немає такої держави? Живите в Україні? Ну тоді і розмовляйте і поважайте Україну та українську мову!!!!! А якщо не так, то кордони у нас всі відкриті і світ великий, вибирайте на свій смак будь-яку іншу країну і розмовляйте будь-якою мовою!!!
Харьковчанка Оксана
26.04.2019
Не ТЕБЕ диктовать где нам жить, мы тут родились и наши предки жили тут с деда-прадеда! Нынешняя восточная украина заселялась преимущественно переселенцами из Центральной России при Екатерине II. А украины-окраины тогда еще и в проекте не было, а только Малоросия.
Микола Харьковчанка
02.05.2019
А Катерина ІІ з відки родом була ? Дякуйте , що не насадила всім німецьку мову , бо зараз в Німетчені вже більша половина "патріотів" великошовінестичної імперіїї були би там , а не в Польщі зі спорідненою мовою і вчать же гастгорбайтери польську і іспанську ...і інші мови де працюють , а чому би і в нас за знання рідної мови не доплачувати до посадових окладів , щоби не кричали "Стаханов герой підняття норми виробки" , навідь від друзів які разом з ним з сусіднього села приїхади на Донбас і кріпили вибій та доставляли ліс при "ЙОГО" рекорді , який був потрібен щоби підняти ентузіазм та норми виробітку , "бо сьогодні рекорд ,а завтра норма" і тоді розподіляли і володарювали , як сьогодні співаки, голованови , розенбергери ... та інші агенти недоросії та далекого Біробіджану
Ірина Харьковчанка
02.05.2019
Треба ще штрафи за знання історії ввести, бо бачу окремі люди власної історії не знають
Таня Харьковчанка
30.04.2019
Это каким же надо быть дебилом, чтоб жить в стране с деда-прадеда и не знать гос.языка! Я в шоке! Вам бы еще и историю не мешало почитать. Была Киевская Русь - Украина уже тогда, когда на масковии только болота были. Кому не нравится Украина, украинский язык, украинские законы, украинская культура и все остальное, то тому стоит ехать в ту страну, которая ему нравится, а не навязывать свой устав в чужом монастыре!
Злаяя Злаяя
26.04.2019
.... и обратившейся в госорганах на русском языке не поймут? Маразм!
АННА
26.04.2019
Дебилизм зашкаливает. Не надо нам хлеба, нам зрелищ давайте.
josh_ua АННА
26.04.2019
не переживайте. дальше собі будете писати на форумі чи тут на сайті російською.
12345 josh_ua
26.04.2019
А мы не за это переживаем. Опасения вызывает, что всех заставят предъявить сертификаты на знание мовы, а условий для БЕСПЛАТНОГО ее изучения не предоставят. А это значит, придется,снова, за СВОИ деньги идти на платные курсы (а центы-то сразу же взвинтят!). Ну, или, как обычно, давать взятки за сертификат вашим "бескорыстным " захисникам мови, руки яких ніколи, нічого не крадуть (але трішечки беруть).
josh_ua 12345
02.05.2019
про сертифікати де таке написано, і кому потрібно здавати екзамени? і хто має ходити на такі курси?
бухгалтер
26.04.2019
що введення норм щодо штрафів відтерміновується на три роки.


12345 бухгалтер
26.04.2019
Так нам радоваться или вам горевать?
12345
26.04.2019
Я вот другого не могу понять - почему в Бельгии может быть два государственных языка, в Швейцарии - четыре, в Канаде - два, а здесь, у нас, тільки мова, а иначе ты - "зрадник і тебе треба повісити на найближчій гілляці"?
josh_ua 12345
02.05.2019
чому завжди проводячи приклад про двомовні країни згадують Канаду, Бельгію, Швейцарію? країни, які не мають своєї рідної мови. ви чули про канадську, бельгійську чи швейцарську мови? давайте згадаємо про Білорусь та Ірландію. де також є 2 мови державні. але в тих країнах чужі мови витісняють свою.
Таня 12345
30.04.2019
Ну пусть и у нас был бы второй государственный, например польский. Или венгерский. Или литовский. Или румынский (циган везде много). А у нас в Приазовье коренные жители (и их большинство) греки. Можно и греческий как второй государственный. Только вы ж все, кто сейчас требует еще один гос.язык будете орать против громче всех, если завтра вас обяжут разговаривать еще и на литовском, например! Одни лицемеры и проплаченные тролли, аж противно!
Ірина
02.05.2019
Ну і шо-всіх так "об"єднав "цей закон.Нашо він нужен зараз? щоб всі ми пересварились.Надіюсь,що скоро піде в небуття влада,яка вважає що "патріот"- це вишиванка і мова, а не економічний добробут громадян ,такий, щоб весь світ завидував нам,що ми живемо в Україні.А поки що з нас тільки сміються. А якщо доходи мільони, то можна накупить вишиванок обгорнуться ними 10раз і бить себе в груди-я патріот".А якщо ти небогата людина-не можеш купить вишиванку-ти сепаратист.Придурки.
josh_ua Ірина
02.05.2019
та пишіть вже російської. ніхто вас штрафувати буде.не хвилюйтеся так. які вишиванки. що ви таке пишете. де таке є? вам самій не соромно?
Ірина josh_ua
02.05.2019
ви навіть не зрозуміли,що я хотіла сказать.
josh_ua Ірина
02.05.2019
я зрозумів, що ви сказали. можете відповісти на 3 питання? 1. звідки ви (можна вказати лише область). 2. де працюєте (державна робота чи ні). 3. вас заставляли говорити українською (крім державної роботи, якщо ви там працюєте)?
Ірина josh_ua
03.05.2019
Батько-чистокровний українець,дуже любив Україну,мати чистокровна росіянка.Я-хто?Таких як я в Україні половина населення,родичі скрізь-в Львові,Полтаві, Дніпрі,на Камчатці, в Тюмені, в Санкт-Петербурзі.І не надо мені вказувать,на якій мові розмовлять.Хочу говорить по-русски, буду говорить по-русски . Нас миллионы, нас очень много,можно сказать большинство, для меня что украинский что русский язык одинаково любимый,свободно говорю на любом, и так у нас исторически сложилось в Украине-двуязычие, и с этим надо считаться,искать точки соприкосновения, а не принимать глупые пустые законы - не ко времени это.. Задрали!
josh_ua Ірина
07.05.2019
ясно. але ви так і не відповіли. хто вас заставляє говорити українською? і не питав я вас хто ви. а саме звідки, яка область.
Ірина josh_ua
10.05.2019
Я з юго-востока України,але це не має значення.Всі ми люди однакові,всі хочуть мира,злагоди і загальних цілей, а не биття в груди і доказування хто "патріот"більше!
натали
02.05.2019
Буду писати комент, принципово, на українській мові...отже....я завжди казала що це нав,язливі ідеї нацистів, де ви всі були всі роки незалежності....????мабудь з пелюшок, проживаючи у великих містах Харкові,Запоріжжя,Дніпрі та ін....розмовляли на українській мові, а коли чули російську закривали вуха і відчували себе приниженими і не потрібними своїй країні....про що мова??????Мі дуже багато років входили до складу багатьох країн, і все було однакове...я маю на увазі мову була і російська і білоруська і украінська......я за те щоб западенці і всі ті хто розмовляють взагалі на незрозуміло якій мові вчили українську і отримували посвідчення про те, що вони нею оволоділи, багато з нас вільно володіють українською мовою, а разговариваем на русском что в этом плохого? К чему тормошить интернет, газеты, сми.....экономику нужно поднимать за счет торговли и промышленности, а не путем очередных штрафов....а втюрьму сажать-вообще бред...страна на столько самодостаточна что у нас есть лишние деньги кормить осужденных
Лера
06.05.2019
А мне кажется, что именно принятие этого закона провоцирует "мовний розкол і ворожнечу"!!! Кто не согласен, почитайте хотя-бы комментарии под этой статьей... это наш "бухгалтерский микро-мир", а в масштабах страны эти разногласия будут более глобальны. Это естественно, что Порошенко напоследок хочет насолить тому, кто его победил. Депутаты почему-то повелись((. Уверена, что многие люди не станут обращать внимания на каком языке разговаривает врач, если это хороший врач... В гос.органах достаточно того, что документация ведется на украинском языке. Если человека заставили разговаривать на каком-то языке - это не имеет ничего общего с уважением к этому языку, а наоборот - принуждение вызывает протест и соответственно негатив(((.
Митя
07.06.2019
Надо по скорей сваливать с этой рабской страный , пока не позно , а то скоро будет как в Северной Корее .
Валентин
12.07.2019
А на якій мові розмовляють на заході україні? То є "титульна мова"? Ото така соловїна? На чорта така мова, якщо ми її не розуміемо? Соловї всі повісяться!Так їм потрібно вівчати титульну чи ні?
superb
11.12.2019
Какая разница на каком языке человек разговаривает. Почему в некоторых странах принято официально несколько языков а здесь общий, понятный для всех национальностей проживающих в этой стране есть Русский язык но его что то хотят запретить в государственной сфере. При СССР такого не было что хотят вести приняв этот закон, а еще а какой то свободе говорят это писец.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×