Інформація по темі "" | Публікації по тегу
06.08.20
42577 12
Друкувати
Обране

Особливості нарахування пенсії працюючим пенсіонерам

Розмір пенсії кожного пенсіонера визначається індивідуально з урахуванням набутого ним страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено внески.

 Законом передбачено, що пенсії виплачуються без врахування одержуваної заробітної плати, крім випадків, передбачених законом.

 Тобто, пенсіонер має право призначити пенсію, отримувати її, продовжувати працювати, навіть на тій же посаді (крім пенсіонерів, які отримують пенсію за вислугу років).

 Так, на 1 липня 2020 року в Україні із 11,2 млн пенсіонерів 2,7 млн – працюючі пенсіонери.

 Розмір призначеної пенсії переглядається (перераховується) за правилами, визначеними законодавством.

 Через кожні 2 роки пенсіонерам, які працювали після призначення пенсій, проводяться перерахунки з урахуванням набутого після призначення пенсії страхового стажу або страхового стажу та заробітної плати (обирається найвигідніший варіант перерахунку).

 Крім того, такі пенсії “індексуються 50х50” за загальновизначеними правилами.

 Закон “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” зобов’язує кожну застраховану особу повідомляти про зміни, зокрема, щодо свого працевлаштування. Про такий обов’язок ми повідомляємо кожного пенсіонера у заяві, пам’ятці, які він підписує.

 Однією з підстав для перерахунку пенсій є зміна прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Як правило, така зміна передбачена двічі на рік – з липня та грудня.

 Надбавки, доплати, підвищення, інші виплати, встановлені законодавством, переглядаються (збільшуються) при зміні прожиткового мінімуму незалежно від факту роботи пенсіонера.

 А ось мінімальний розмір пенсій за віком, доплата за понаднормовий стаж, які також можуть залежати від прожиткового мінімуму, перераховуються лише непрацюючим пенсіонерам.

 Крім того, лише непрацюючим пенсіонерам встановлюється надбавка на непрацездатних членів сімї.

 Саме з точки зору визначення належного розміру пенсії і має значення повідомлення про факт працевлаштування.

 На жаль, спотворюючи вимоги законодавства, окремі “експерти” розповсюджують “страшилки” про штрафи, які ніби накладають органи Пенсійного фонду України. Нічого подібного законодавством не передбачено. Навпаки, після встановлення факту роботи, про який пенсіонер не повідомив своєчасно, його розмір пенсії визначається з урахуванням нових даних. Щодо повернення надміру виплачених сум, то тут закон передбачає можливість повернути неналежні пенсіонеру суми добровільно. Якщо ж ні, то утримується переплата з пенсії в розмірі не більше 20 % місячної пенсії.

 Задля уникнення непорозумінь щодо розмірів пенсій переконливо рекомендуємо тим, хто має намір у період отримання пенсії вийти на роботу, невідкладно інформувати будь-яким зручним способом органи Пенсійного фонду про такий факт.

Пенсійний фонд України

 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
12
Саша
06.08.2020
В шию гнати тих пенсіонерів, а МОЛОДИМ людям роботу надавати..Ті пенсіонери зараз комп'ютера не знають, сплять, і відпрошуються або на лікарняних щомісяця, з них робота як з козла молока...Або як хочуть працювати, то значить забрати пенсію..Щось одне нехай отримують....Вже щось дуже вони позасижувалися ті пенсіонери...
Олена Саша
14.10.2020
Сначала доживи до пенсионного возраста, а там поговорим. Пока что у меня в отделе пенсионеры ВСЕГДА работали лучше, чем безграмотная, ленивая, но падкая на деньги молодежь.
Наталья Саша
25.08.2020
Я хочу сказати вам, Олександре, тільки одне, ми, ті хто досягли пенсійного віку, ніколи вже не будемо на вашому місці, а ви на нашому - будете.
Олена Наталья
14.10.2020
Буде, якщо доживе...
Олена Саша
10.08.2020
і не серед пенсіонерів таких хитрих працівників вистачає...
Юлія
07.08.2020
Не згодна з вами. По-перше, пенсіонери працюють не від хорошого життя, а тому що на ці мізерні пенсії прожити неможливо. А по-друге, молодь зовсім чомусь не горить бажанням йти працювати за мінімальну зарплату. Але, сперечатися не буду, є й такі пенсіонери яких ви описали, таким дійсно вже пора сидіти вдома, внуками займатися. Знаю пару таких, аж бісять.
Олена Юлія
10.08.2020
Так, реформи "не туди" якісь.Потрібно пенсіонерам встановити однакову пенсію ,наприклад 5-6 тис.грн ,тоді штати пенсійних фондів не потрібні та й так не намудруєш.....На роботі - різна зарплатня, а розмур пенсії повинен бути достатнім, але однаковим.
Енгібьорд Олена
10.08.2020
А ЄСВ як нараховувати. по-різному, чи також однаково? Теоретично ж саме єсв сплачений роботодавцем "іде" на виплату пенсій
Марія
11.08.2020
Я пенсіонерка, працюю бухгалтером на мінімальну зарплату, відповідальність велика, і робота потребує уважності іправильності. А прийшла до нас молодий спеціаліст, покрутилася пару місяців і розрахувалася, Бо зарплата мала і висідіти 8 годин на робочому місці нудно. От і робіть висновки.
Катя
11.08.2020
Я також працюю на мінімальну з/п бухгалтером в бюджетній установі, працюю майже 15 років.В нас зараз йде скорочення, я підпадаю під скорочення. Я згідна працювати, але в нас є бухгалтер пенсіонер, його звільнити не можуть, бо вона "лизун". Звітності сама не здасть, бо незнає комп'ютер, носить і платить по 30 грн щомісяця щоб їй здали...Позорище..От ви говорите молодь не хоче працювати...Хоче, ще й як, але "пенсіоний фонд "не дає!!!!
Галина
06.10.2020
Які ще відомості та про що треба повідомляти, якщо роботодавець звітує кожного місяця про нараховані та виплачені ЗП та податки на них. Вся Країна в смартфоні, а ми де?
Ірина
07.10.2020
Це всі розуміють,що пенсіонери більш досвідчені працівники і те що не знають комп"ютера,це не завжди основний факт для праці,є професіїї які не потребують знань бухгалтерських програм і глибокого розуміння комп"ютера.А молодь за пів-ставки,як я працюю на пенсії, навряд чи захоче работать,скоріше поїде за кордон шукать роботу на тисячі доларів.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі