Інформація по темі "" | Публікації по тегу
03.06.21
8869 16
Друкувати
Обране

Влада планує подальше збільшення пенсійного віку

З метою відновлення демографічного розвитку України через внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які передбачають врегулювання деяких питань розрахунку пенсійного віку відповідно до міжнародної практики, народними депутатами розроблено проєкт Закону "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо деяких питань визначення пенсійного віку" (реєстр. № 5566).

Зараз законопроєкт направлено на розгляд профільного Комітету, голова якого, Галина Третьякова, є одним з авторів документу.

Проєктом акту передбачено, що з 2023 року вік, який надає право на призначення пенсії за віком, щороку буде збільшуватися на один місяць. Таке зростання триватиме до 01 січня 2035 року. 

При цьому, жінки, які народили дитину та виховали її до шестирічного віку, мають право на зменшення пенсійного віку на шість місяців.  Зазначене зменшення застосовується за кожну дитину, при цьому пенсійний вік для жінок не може бути зниженим більше ніж на три роки.

Як зазначають у пояснювальній записці автори законопроєкту, демографічна ситуація в Україні вимагає цілісного підходу, що охоплює соціальну та економічну політику, активну політику щодо пенсійного забезпечення та згуртованості, політику підтримки сімей, заходи щодо старіння робітників тощо.

Ще один бебі-бум малоймовірний, і тому надзвичайно важливо покращити пенсійну систему у контексті підтримки матерів, щоб протистояти наслідкам демографічної ситуації, яка склалася в країні.

Криза COVID-19 матиме важливе значення для майбутньої політики України, що стосується демографічних викликів. Відповідно до чого законопроектом пропонується для демографічного відтворення населення України, підтримка матерів не залежно від того чи є родина багатодітна чи ні, що народили та виховали дитину до шестирічного віку, у сфері пенсійного забезпечення, як один із засобів подолання демографічної кризи.

Так, законопроектом запропоноване зменшення пенсійного віку на 6 місяців при народжені дитини та її догляду до шестирічного віку.

Однак, з метою збалансування надходжень та видатків ПФУ щодо зазначеного зниження пенсійного віку для матерівщо народили та виховали дитину до шестирічного віку, Проектом Закону пропонується  з 01 січня 2023 року, збільшення пенсійного віку на один місяць в рік, що у свою чергу не дозволить коефіцієнту заміщення у значній мірі знижуватися для наступної генерації.

Зазначене збільшення підніме пенсійний вік в Україні до 2035 року на один рік і складатиме 61 рік.

Необхідність прийняття зазначеного законопроекту обґрунтоване як нормами міжнародного права у тому числі і аналітикою законодавства країн членів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та Азії, так і сприянню економічного, соціального та адміністративного розвитку суспільних відносин у сфері пенсійного забезпечення.

Депутати нагадують, що зараз є багато країн, у яких встановлений законодавством вік для виходу на пенсію становить щонайменше 65 років. Це було інакше кілька років тому. Прикладом є Бельгія, Данія, Фінляндія, Австрія, Швеція, Швейцарія, Іспанія та Великобританія. У багатьох країнах пенсійний вік поступово збільшують до 67 років. В Ірландії пенсійний вік повинен бути збільшений до 68 років до 2028 року. Збільшення тривалості життя розглядається як важливий аргумент на користь подальшого збільшення пенсійного віку в багатьох країнах.

"Враховуючи, що Україна у 2020 році піднялася з 80-го на 63-тє місце у світовому рейтингу за значенням індексу соціального прогресу (Social Progress Index) серед 163 країн із показником індексу 73,38 балу проти 66,97 у 2019-му, ми посилюючи соціальний добробут, повинні враховувати зв’язок усіх сфер із соціальною захищеністю, у тому числі і пенсійне забезпечення", - впевнені законотворці. 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
16
ната
03.06.2021
це капецtransparent_pxl.png. А робочі місця в Україні є, де до ціх років допрацювати!!!?
Ірина
03.06.2021
треба запропонувати ноу-хау - в щоб в Україні не було граничного віку для праці- працювати повинен поки ноги тягаєш і йти на пенсію коли лікар дасть довідку , що людина лежача. Яка я молодець, як придумала, а чим гірше ніж урядовці придумують всякі дурнички?
Аліна
03.06.2021
transparent_pxl.pngtransparent_pxl.png
Олена
03.06.2021
"...Прикладом є Бельгія, Данія, Фінляндія, Австрія, Швеція, Швейцарія, Іспанія та Великобританія..." А нічого, що це страни з доволі високим соціальним захстом громадян і економічно розвинені??? Чи тут Ураїна є на рівні?
eMelya Олена
03.06.2021
Ціни на рівні... transparent_pxl.png
Клара eMelya
07.06.2021
Цены в Европе даже ниже на ряд продуктов, в Барселоне 1л подсолнечного масла 1,2 Евро, овощи-фрукты дешевле, молочка
главбух
03.06.2021
Мои "девочки"-бухгалтера, одна - скоро 65 лет, другая - 67 лет . Мой глубоко уважаемый директор каждый раз считает своим долгом напомнить мне об их возрасте и поинтересоваться когда же они наконец перестанут раздражать его своим возрастом transparent_pxl.png(а он сам - 55+ уже) ...
Ірина главбух
09.06.2021
Если Ваши бухгалтера в таком возрасте нормально исполняют свои обязанности, то Вашему директору еще повезло. А у нас водитель которому хорошо за 70, когда-то хорошо пристроился. Сейчас из всех обязаностей выполняет, то что вспомнит, и попробуй уволь его, по хорошему. Даже при минимальных выплатах, его все устраиват. Старость не радость.
Марина
03.06.2021
Якщо збільшувати пенсійний вік, то потрібно заборонити пенсіонера після виходу на пенсію працювати щоб було більше робочих місць для людей не пенсійного віку.
100% Марина
05.06.2021
100%
Тетяна
03.06.2021
Так щоб вони не дожили до цього віку :)
Анна
04.06.2021
На мою думку, посилення соціального добробуту і підвищення пенсійного віку знаходяться зовсім в різних напрямках
Володимир
07.06.2021
Чому не підвищать пенсійний вік силовикам?
Олег
07.06.2021
Розмір зарплати, розмір пенсії та тривалість життя в Україні, по даним цих маніпуляторів, очевидно на рівні розвинених країн. Не можете забезпечити нормальний рівень пенсій, ідіть у відставку. Середня тривалість життя чоловіків в Україні 62 роки, тому платити якісь внески взагалі не має сенсу.
фархад
07.06.2021
для того , щоб брати їхній вік , треба ьачити реалії наші,а ви бачите тільки вік, то ви мабуть хочете позбавитись такої сфери як пенсіонер
Тетяна
08.06.2021
В розвинених країнах працездатні жінки не сидять по шість років з однією дитиною, а офіційно працюють і сплачують податки, в тому числі для соціального забезпечення в старості. А в державах створені належні умови для виховання дітей у відповідних навчальних закладах. А у нас головне пенсійний вік підняти з недолугим обгрунтуванням
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі