Інформація по темі "" | Публікації по тегу
10.04.23
2822 4
Друкувати
Обране

Початок лікарняного у день звільнення: що з ЄСВ?

Чи нараховують ЄСВ на суму лікарняних, нараховану роботодавцем та виплачена працівнику після його звільнення, у зв'язку із закінченням строку дії трудового договору, якщо страховий випадок розпочався в день звільнення?

Після звільнення працівника підприємство не несе обов'язку страхувальника, а відповідно, і платника страхових внесків.

Тому суми лікарняних, нараховані та виплачені особам після їх звільнення, не є базою нарахування ЄСВ. Це пояснюють тим, що право на страхові виплати за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи.

Воно виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Після звільнення особа вже не є застрахованою особою, а підприємство не виступає страхувальником по відношенні до цієї особи.

ГУ ДПС у Вінницькій області

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
4
Тетяна
11.04.2023
Так а чому перший день не оплачується, адже згідно 3 абзацу статті - це страховий випадок в період роботи? Хай наступні дні і ні, але ж перший, чого так?
Екатерина Тетяна
12.04.2023
После такого ответа возникает еще больше вопросов. Раньше было так. Первые пять дней больничного - за счет предприятия. Сотрудник в трудовых отношениях был один день(день увольнения), т.е. начисляем за первый день пособие, за 2-ой,3-й,4-й,5-й дни не начисляем. Начиная с 6-го дня пособие начисляем за счет ПФУ(раньше ФСС), несмотря на то, что сотрудник уволен, т.к. за расчетный период были перечислены страховые взносы. Что с ЕСВ? Есть правило: если после увольнения начисляется выплата за отработанное время(например, премия), то ЕСВ начисляем, если за неотработанное время, то не начисляем. Больничные- второй случай.
Тетяна Екатерина
12.04.2023
Річ у тім, що коли у нас померла працівниця, допомога по ТН нараховувалися уже після її звільнення по причині смерті, бо був час, коли бланки ЛН були дефіцитом, то начитавшись ось таких розяснень про "правила невідпрацьованого часу", я хотіла почути підтвердження у свого ПФ. Правди не добилася, але настрахали, що передадуть інформацію податківцям. Пішла за роз'ясненнями по вищим інстанціям - обласним та державного рівня. Будете сміятися, але всі відповіли по-різному. Коли вже думала, що ФСЬО, бо час підпирав, змогла дозвонитися до ПФУ, до самої В.Боршовської, яка після нагадування мені її статуса і рівня, все ж таки зголосилася відповісти. І відповідь була така - ЄСВ нараховувати, бо лікарняні хоч виплати і за невідпрацьований час, і після звільнення, але за час пербування в трудових відносинах. Згодом я знайшла і лист ПФУ за її підписом з тим самим підходом. Так що для мене це дуже чутливе питання, я досі намагаюся зрозуміти логіку, коли нараховуємо, а коли ні, але зі свого досвіду бачу, що і далі бардак.
Екатерина Тетяна
13.04.2023
Случай с умершим особенный. В данном случае ЕСВ надо начислить только на больничные за 1 день-день увольнения, т.е. за время пребывания в трудовых отношениях. По нашей логике так должно быть правильно, но у теоретиков логика своя, вернее, она у них вообще отсутствует. Удачи, Татьяна!!!
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×