Інформація по темі "" | Публікації по тегу
10.03.15
2016 0
Друкувати
Обране

Фонд соцстрахування з ТВП: про видачу декретних лікарняних листків жінкам-чорнобильцям 4 категорії

Фонд соцстрахування з ТВП нагадав, що оскільки зона посиленого радіоекологічного контролю в Україні з 1 січня 2015 року не існує, то факт проживання, роботи, навчання на такій території відсутній. Відповідно категорія осіб, для яких отримання пільги пов'язано із фактом проживання, роботи чи навчання на території зони посиленого радіоекологічного контролю, право на таку пільгу довести не може.

Таким чином, жінки, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 4, втратили право на отримання відпустки по вагітності та пологах тривалістю 180 календарних днів.

В Фонді зазначили, що у зв'язку із скасуванням визначення зони посиленого радіоекологічного контролю та пільг для 4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, при видачі листків непрацездатності по вагітності та пологах Інструкцію про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян  слід застосовувати лише в частині, що не суперечить чинному законодавству.

Однак, незважаючи на зміни у законодавстві, лікувально-профілактичними закладами продовжується видача листків непрацездатності у зв'язку із вагітністю та пологами жінкам, які віднесені до 4 категорії осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 180 календарних днів.

Це призвело до неможливості з боку страхувальників та органів Фонду проводити фінансування допомоги по вагітності та пологах, що в свою чергу порушило право застрахованих осіб на її своєчасне отримання.

Враховуючи зазначене, виконавча дирекція Фонду наполягає на терміновому доведенні до департаментів (управлінь) охорони здоров'я обласних (міських) держадміністрацій про зміни у законодавстві та унормувати видачу листків непрацездатності у зв'язку із вагітністю та пологами зазначеній категорії жінок закладами охорони здоров'я.

Такі роз’яснення надав Фонд соцстрахування з ТВП в листі від 28.01.2015 р. № 2.4-15-171

 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі