Інформація по темі "" | Публікації по тегу
11.08.22
2792 12
Друкувати
Обране

Мінсоцполітики щодо оплати лікарняних працівника у простої не з його вини

Статтею 34 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) визначено, що простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (абзац перший статті 113 КЗпП).

За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

Слід зазначити, що законодавством не визначено умови щодо присутності/відсутності працівників на робочому місці під час простою.

Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності визначає Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон).

Статтею 19 Закону передбачено право застрахованих осіб на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, яке виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю.

Разом з тим статтею 22 Закону встановлено, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати у разі настання в неї страхового випадку.

Статтею 1 Закону України "Про оплату праці" визначено, що заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Оплата простою не з вини працівника згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 N 5,  віднесена до гарантійних і компенсаційних виплат фонду додаткової заробітної плати як оплата за невідпрацьований час.

Отже з огляду на зазначене, на думку Міністерства, у разі настання у застрахованої особи, яка перебуває у простої та згідно із наказом роботодавця про запровадження простою зобов'язана бути присутньою на робочому місці (іншому місці, визначеному роботодавцем) з відповідним режимом роботи, одного із страхових випадків, визначених статтею 22 Закону, допомога по тимчасовій непрацездатності надається на загальних підставах, зокрема відповідно до норм статей 22 та 24 Закону, за дні непрацездатності, через які працівник втрачає оплату.

Водночас, якщо відповідний страховий випадок настав у застрахованої особи, яка згідно з наказом роботодавця про запровадження простою відсутня на робочому місці, на думку Міністерства, підстав для здійснення виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності немає.

При цьому слід зазначити, що відповідно до статті 30 Закону рішення про призначення або відмову у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності має прийматися комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації, із урахуванням вищевикладеного.

Розрахунок середньої заробітної плати для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 N 1266 (зі змінами).

Джерело:
Лист Мінсоцполітики від 05.07.2022 р. N 6700/0/2-22/45
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
12
Світлана
11.08.2022
Якщо слідувать логіці мінстерства соцполітики ,людина знаходиться у щорічній відпустці (це також оплата за невідпрацьований час) то також не оплачувати лікарняні в період відпустки?
EVGENIY Світлана
11.08.2022
це не так
Світлана
11.08.2022
І що робити з лікарняними які уже оплачені в грудні 2021р. в період простою(на той час були зовсім інакші роз'яснення мінсоцполітики).
EVGENIY Світлана
11.08.2022
у вас в грудні був простій і людина була на роботі? Ви розумієте що коли питаєте то нам тут не відома ваша ситуація , вона відома тільки вам, в вашому питанні ви її не описали.
Світлана EVGENIY
11.08.2022
В простій люди на роботу не ходять,робота не виконується.
Світлана EVGENIY
11.08.2022
У нас був простій в цей період людина захворіла .Було роз'яснення мінсоцполітики від 23.06.2020р.№6387/0/290-20/45 .також журнал оплата праці №7 за квітень 2022р.давав роз'яснення.що лікарняні в період простою оплачуються ,що ми і зробили.
EVGENIY Світлана
11.08.2022
У нас була стаття , більше мені вам нічого сказати, я не мінсоцполітики https://buhgalter.com.ua/articles/trudovi-vidnosini/likarnyani-pid-chas-prostoyu-pozitsiya-minsotspolitiki-zminilasya/
Інна
11.08.2022
Питання наступне!!! Якщо працівник захворів до оголошення простою і хворів під час оголошення простою,але в наказ про простій не включений???? Хто дасть відповідь на це запитання?????
EVGENIY Інна
11.08.2022
а в чому питання? Якщо працівник захворів то йому повинні оплатити лікарняний, те що він не в простої, так це навпаки прибирає всі питання.
Інна EVGENIY
11.08.2022
Я ,звичайно,так і хотіла зробити!!!
Але фонд повідомив,що не важливо,коли захворів працівник....на період простою лікарняний не оплачується!!!! А після закінчення....будь ласка!!!
EVGENIY Інна
11.08.2022
Ви написали що працівнику не оголошували простій, його в наказі не було, одже він не в простої чому ви до нього вішаєте простой?
Просто-Бух
23.08.2022
А вагiтнiсть та пологи, якщо лист вiдкрито пiд час простою, оплачувати чи нi?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі