Інформація по темі "" | Публікації по тегу
13.04.22
63711 26
Друкувати
Обране

Соціальна допомога та виплати в умовах воєнного стану

Державна соціальна допомога виплачуватиметься протягом дії воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування. Під час воєнного стану не потрібно звертатися за її перепризначенням або підтвердженням права на її отримання (постанова Кабміну від 07.03.2022 р. № 214).

Це стосується таких виплат:

  • допомоги малозабезпеченим сім’ям;
  • допомоги на дітей одиноким матерям;
  • допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • допомоги на дітей, хворих на тяжкі хвороби, яким не встановлено інвалідність;
  • щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу;
  •  тимчасової державної допомоги дітям, батьки, яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме;
  • щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;
  • тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Виплата деяких видів допомоги не зупиняється на період воєнного стану та одного місяця після його скасування. Зокрема, державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю; державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю, які пропустили строк перегляду.

Після скасування воєнного стану органи соціального захисту населення поінформують одержувачів про необхідність протягом одного місяця оновити документи, необхідні для того, щоб продовжувати отримувати допомогу.

Хто отримає допомогу на проживання для ВПО 

Допомога надається особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 р. № 204-р

Допомога не надається внутрішньо переміщеним особам, які були обліковані як внутрішньо переміщені особи до 24 лютого 2022 року у регіонах, що не включені до переліку відповідних територій, за винятком осіб, які отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».

В яких розмірах надаєтися допомога

Допомога надається щомісячно у таких розмірах:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень на місяць;
  • для інших осіб – 2000 гривень на місяць.

Що необхідно зробити для отримання допомоги 

Для того, щоб отримати допомогу, особі необхідно стати на облік як внутрішньо переміщена особа та отримати відповідну довідку, а також подати заяву на отримання допомоги на проживання (для цього необхідно звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення або центру надання адміністративних послуг, а пізніше таку заяву після відповідних доопрацювань можна буде подати через Портал «Дія»).

Через який ресурс можна отримати допомогу 

Виплата допомоги здійснюватиметься через АТ «Ощадбанк» на банківський рахунок (за стандартом IBAN), який отримувач вказав під час звернення із заявою на отримання такої допомоги.

Яка тривалість виплати допомоги 

Допомога надається щомісячно з місяця звернення на весь період введення воєнного стану плюс один місяць після його припинення чи скасування. Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану.

Водночас, виплата допомоги внутрішньо переміщеним особам не здійснюватиметься за ті місяці, у яких вони отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Міністерство юстиції України

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
26
Марианна
13.04.2022
Я оформила матір одиначку 24 лютого!Но до сих пір мені нічого не заплатили!У мене троє неподалік дітей!
Ліля
13.04.2022
Доброго дня!
Я поновляла 10 лютого малозабезпечена та мати одинока і ще досі немає коштів,телефоную на гарячу лінію ніхто трубки не бере ніколи,чому немає коштів?
Алла
13.04.2022
А как выживать если тебя сакратили и стаж 40 лет
Наталя
13.04.2022
Я оформила допомогу малозабезпеченої родини у січні і в лютому отримала за два місяці,а в березні нижчого не отримала,у нас багатодітна родина,на гарячу лінію зверталися і там не розуміють чому не має коштів?
Антон
13.04.2022
Брехня припинили виплоту соціальної допомоги 1.04.2022р.і сказали що обов'язково треба поновлювати
Світлана
13.04.2022
А можна звернутись в прозорий офіс за допомогою якщо у мене немає доходу за 2021р малозабезпеченим і матерям одиночкам
Сергй.
13.04.2022
Как быть если ты в оккупированном городе и не работаешь по тому что магазин в котором ты устроин закрыт так как товар поставлялся из Днепропетровска сейчас это не возможно за какой хрен нам жить?
Катерина
13.04.2022
Я 1.02.2022 поновляла за три месяца ще й досi нема и як його узнать коли вони будуть
Юлія
13.04.2022
Я оформила в січні одиноку маму і малозабезпечену і досі нічо не мае,і чі будут
Віталій
13.04.2022
Під час воєнного стану маю платити елементи чи ні
Анастасія
14.04.2022
У лютому оформила молозабеспечену і досі нічого не отримала,через війну не працюю з 24- го лютого.Трое дітей.Ви як там в своему розумі?Чи нам кошти на життя не потрібні?
Елена
14.04.2022
Скажіть будьласка! Чому мені в сільській раді вчора сказали що малозабезпечеку зараз оформлять можно тільки багатодітним! Це як? трое діток їсти хоче? а двое діток не хоче їсти? у мене двое дітей, і мені не захотіли оформлять малозабезпечеку!... Херсонська обл. с. Нова Збурївка......
Вікторія
14.04.2022
Я одинока мати, двох дітей, і мати по утері кормильца, що для цього треба, щоб отримати допомогу, яку зараз виплачують, в період воєнного стану, до кого звертались із цім питанням
Вікторія Вікторія Вікторія
14.04.2022
Мені теж убрали мало запеспечену.
Alenka
14.04.2022
Здравствуйте,а подскажите пожалуйста мне в январе отменили социальну выплату,могу я опять подать заявку
Людмила
14.04.2022
Я мати одиначка и малозабезпечена сім'я,в мене 3 діток,вже 2 місяця немає виплат на дітей,будь ласка підкажіть чому?
Мосійчук микола
14.04.2022
Дитина напівсирота чи є якась допомога
Лєна
14.04.2022
Мені взагалі то цікаво чого познімали матір одиночку а матерям ровідникам платять державні еліменти є батьки нехай допомагають своїм дітям .а то їх держава содержить а наші діти мабуть не хочуть їсти.
Людмила
14.04.2022
Как вообще дозвониться и узнать насчёт выплат???
Ольга
14.04.2022
Нахожусь на окупированной территории.15.02.22переоформила документы на ребенка инвалида 2группы,по потере кормильца на первого ребенка,мать одиночку на второго ребенка с января месяца нет поступлений как жить дальше и сколько ?
Наталія
14.04.2022
Я переоформлення зробила ще у січні,а виплати жодної не отримала. За що мені годувати твоїх дітей?Ніде не можу додзвонитися,шо робити не знаю.
Лідія
15.04.2022
Чи маю я право на отримання допомоги якщо я виїхала із зони бойових дій до Польщі із Сумської області виїхала 09.03.22 перетнула кордон 12.03.22 як оформити якщо я інвалід опорно рухового
Элла
15.04.2022
4.02 переоформила малообеспеченную до сих пор денег нет, четверо детей!!! Как жить???
Оксана
15.04.2022
Доброе утро! Я два года не получала мать одиночку т.к работала не официально. Сейчас херсон оккупирован работы нет. У меня трое детей старшая совершинолетняя а двое младших я по них мать одиночка. Как мне оыормить подскажите пож
Катерина
26.04.2022
Доброго дня, я мама одиночка працюю офіційно. Чи маю я право на виплату як мати одинока? Бо мені у нашому цнапі говорять я отримую зарплатню і я не маю право!! Чому такого ніде в законах немає!
Сергій Катерина
30.06.2022
Ви маєте право на отримання вказаної допомоги. Якщо держ. орган посилається на відмову, то вимагайте в них надання письмової відмови з посиланням на законодавство.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі