Інформація по темі "" | Публікації по тегу
07.11.17
7561 7
Друкувати
Обране

Оплата праці шкільного двірника, який тимчасово заміщає сторожа

У навчальному закладі на час відпустки сторожа його заміщає двірник. Тобто виконує вдень обов’язки двірника, а вночі чергує за сторожа. У цей період працює на ставку двірника та 0,75 ставки сторожа. Як повинна здійснюватися оплата праці у цей період?

Виконання працівником, крім своєї основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі,  організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом вважається сумісництвом.

У зв’язку з вищезазначеним, із двірником, який має виконувати обов’язки сторожа у вільний від основної роботи час, слід укласти строковий трудовий договір. Тобто, двірника приймають на посаду сторожа за сумісництвом, оскільки у нього є основне місце роботи.

Відповідно до вимог частини першої статті 1021 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Водночас, слід врахувати, що відповідно до вимог частини першої статті 108 КЗпП України робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

Відповідно до вимог пункту 94 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом  Міністерства  освіти України від 15.04.93 № 102, працівникам установ освіти, які за графіком роботи працюють в нічний час, здійснюється додаткова оплата в розмірі 35 відсотків годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в нічний час (у період з 10 годин вечора до 6 годин ранку).

Крім того, при нарахуванні заробітної плати слід врахувати вимоги статті 94 КЗпП України, якою передбачено, що заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу, статті 95 КЗпП України щодо мінімальної заробітної плати, статті 106 КЗпП України щодо оплати роботи в надурочний час, статті 107 КЗпП України щодо оплати роботи у святкові і неробочі дні.

dsp.gov.ua

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
7
рпе
07.11.2017
А як же той факт, що за сумісництвом можна працювати не більше 4 годин?
Бух
07.11.2017
Сумісництво -це наявність вакантної посади , а в цему випадку - це суміщення.
Олег
07.11.2017
Як не працюй, а все одно буде 3200.
Бух Олег
07.11.2017
Якщо сумісництво то , рахується до кожної посаду , а суміщення входить в мінімалку.
Людмила Бух
09.11.2017
Суміщення (входить в МЗП) - це робота в основний час, а тут сумісництво. Можно працювати не більше 4 годин (к 3200+1600+нічні). Але чи є вакансія, адже основний працівник в цей час вже отримує заробітну плату за цією посадою?
Маргарита
07.11.2017
а якщо його перевести з посади двірника на посаду сторожа на період відпустки сторожа і заплатити 3200 + нічні
Алла
07.11.2017
Коли цей працівник спить? Якщо він нічний сторож, а зранку повний 8-год робочий день. Це грубе порушення.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×