Інформація по темі "" | Публікації по тегу
28.01.20
45998 9
Друкувати
Обране

Нові правила оренди державного та комунального майна з 1 лютого

Просту й прозору процедуру передачі в оренду державного та комунального майна уводить Закон України від 03.10.2019 р. №157-IX.

Передача в оренду державного та комунального майна включатиме наступні етапи:

1) приймають рішення про намір передачі майна в оренду;

2) вносять інформацію про потенційний об'єкт оренди до електронної торгової системи (далі - ЕТС);

3) приймають рішення про включення потенційного об'єкта оренди до одного із переліків;

4) опубліковують інформацію про потенційний об'єкт оренди;

5) розміщують в ЕТС оголошення про передачу майна в оренду;

6) проводять аукціон на право оренди майна або передають об'єкт в оренду без проведення аукціону, укладають та публікують в ЕТС договір оренди.

Також з'являться бази публічних переліків державного та комунального майна, що здається в оренду. Так, передбачається створення двох переліків:

  • першого типу (перелік об'єктів, щодо яких ухвалено рішення про передачу в оренду на аукціоні);
  • другого типу (перелік об'єктів, щодо яких ухвалено рішення про передачу в оренду без проведення аукціону).

Стартову орендну плату на аукціонах розраховуватимуть не від оцінки майна, а від його балансової вартості станом на останнє число місяця, який передує даті визначення цієї орендної плати. Переоцінку потенційного об'єкта оренди здійснюють у разі відсутності балансової вартості, якщо залишкова балансова вартість об'єкта дорівнює нулю або якщо залишкова балансова вартість об'єкта оренди становить менше 10% від його первісної балансової вартості.

Законом визначають перелік випадків, у яких фізичні та юридичні особи не можуть виступати орендарями державного та комунального майна.

Договори оренди державного або комунального майна, укладені раніше, продовжують діяти в порядку, передбаченому законодавством, яке діяло до дати набрання чинності Закону № 157-IX, до дати, яка наступить раніше: набрання чинності рішення КМУ чи рішенням представницького органу місцевого самоврядування (щодо договорів оренди комунального майна, розташованого в межах відповідної територіальної громади).

ligazakon.net

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
9
бухгалтер
28.01.2020
как не весело.
Лера
28.01.2020
Это что получается, что бюджетные организации почти не будут иметь шансов арендовать помещения коммунальной собственности, так как аукционы будут взвинчивать цены??? А как планировать расходы на аренду?
Просто Бух Лера
29.01.2020
Для бюджетников объекты аренды идут по второму перечню согласно статьи 15 - без аукциона. Другое дело, что про гривню в год для них ничего не сказано. А даже если еще и руководствоваться старой методикой расчета орендной платы, где эта гривня прописана, потому что новой методики нет, то все равно, необходимо определить рыночную/оценочную стоимость, потому что для второго перечня (без аукциона) ее нужно делать (п.4 ст.8). Оценку, разумеется, никто бесплатно не делает. Да и непонятно, кто ее делает. Согласно изменениям, от 05.12.2019 года к налоговому кодексу, что касаемо оценки, то якобы она определяется согласно справки нотариуса (а не оценщиком после конкурса оценщиков, как до этого), который берет информацию из единой системы чего-то там... Нотариусы, кстати, говорят никакой системы электронной еще нету и они ничего дать не могут. В части ЕТС закон вступает в силу с 01.10.2020 года, потому что ЕТС еще нет. Так что вперед еще очень много интересного)
Таня*
28.01.2020
ЕТС- це ще один слідуючий з електронних майданчиків, який повинен буде вести бухгалтер?
Тетяна Таня*
28.01.2020
Ну а шо нам іще робить? Ми шо, перегружені роботою? Тим паче, що "зверху" стараються, полегшують нам роботу великим оцифруваннням. Та ще й мінімалку платять. Та ще й за вхід на роботу грошей не беруть.
Виктор Федорович
28.01.2020
"Астанавитесь!"
Ольга
02.02.2020
Сколько еще "свечных заводиков " они напридумывают?! У нас уже ключей електронных чемодан! А паролей к ним -телефонный справочник! Задолбали! И оклад у главбуха по 10 разряду!
Дмитрий
04.02.2020
Зміни до ЗУ підтримаю, бо вже наболіло, набридло воювати з керівництвом, яке постійно приводять когось за руку для укладання договору оренди майна. І ця ситуація не змінювалась після проведення чергових виборів голів, нові діяли по корупційній схемі, як їхні попередники.transparent_pxl.png
Марина
12.02.2020
У нас на селі у приміщенні адмінбудівлі Укрпошта орендує кабінет 2х2, виходить оренда 100грн в місяць.Орендували дві кімнати, а потім порахували, що їм не вигідно, хотіли закрити відділення, насилу умовили, зменшивши орендоване приміщення. Тепер по новому, аукціон виграє дядя, відкриє там аптеку, якому і 2000 грн не багато буде платити. А навіщо нам аптека, як що нам пошта потрібна!!!!! Може я щось не розумію?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×