Інформація по темі "" | Публікації по тегу
27.07.22
2460 0
Друкувати
Обране

Щодо інформування про локалізацію у публічних закупівлях

14.07.2022 набирає чинності Закон України від 16.12.2021 N 1977-IX "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" (далі - Закон) щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості" (далі - Закон N 1977), яким запроваджується тимчасово, з 2022 року строком на 10 років, вимога щодо ступеня локалізації в Україні для закупівлі визначених цим Законом товарів, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тис. грн.

Згідно з визначенням пункту 291 частини першої статті 1 Закону ступінь локалізації виробництва - показник місцевої складової у питомій вазі вартості сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей, складових частин і комплектуючих виробів, робіт, послуг та інших складових вітчизняного виробництва у собівартості товару, що є предметом закупівлі.

Ступінь локалізації виробництва визначається самостійно виробником товару, що є предметом закупівлі, та підтверджується Уповноваженим органом у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, за формулою:

СЛ = (1 - (МВ + ІВ) / С) х 100 %,

де СЛ - ступінь локалізації виробництва; МВ - митна вартість сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей, складових частин і комплектуючих виробів, робіт, послуг та інших складових, імпортованих на митну територію України виробником для виробництва товару, що є предметом закупівлі, гривень; ІВ - вартість імпортних сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей, складових частин і комплектуючих виробів, робіт, послуг та інших складових, придбаних окремо та/або у складі продукції для виробництва товару, що є предметом закупівлі, у постачальника - резидента України, без урахування податку на додану вартість, гривень; С - собівартість товару, що є предметом закупівлі, гривень.

Ступінь локалізації застосовується до товарів, перелік яких міститься у підпункті 2 пункту 61 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону. Формує та веде перелік товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації виробництва, Уповноважений орган. Такий перелік оприлюднюється на офіційному веб-сайті Мінекономіки.

При цьому Уповноважений орган здійснює моніторинг дотримання вимог щодо ступеня локалізації виробництва предметів закупівлі, внесених до переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації виробництва, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Інформуємо, що наразі розроблено зазначений порядок, який перебуває на погодженні із заінтересованими органами.

Крім цього, звертаємо увагу, що згідно з пунктом 61 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону цей пункт не застосовується до закупівель, які підпадають під дію положень Закону України "Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі", а також положень про державні закупівлі інших міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Поряд з цим, оскільки Закон N 1977, який має на меті модернізацію та забезпечення сталого розвитку виробничо-експортного потенціалу промислового сектору національної економіки, поліпшення економічного становища України, збереження існуючих і створення нових робочих місць, підвищення добробуту громадян, розроблений групою народних депутатів України, та ураховуючи частину третю статті 21 Закону України "Про комітети Верховної Ради України", згідно з якою комітети з питань, віднесених до предметів їх відання, мають право надавати роз'яснення щодо застосування положень законів України, у разі необхідності отримання роз'яснення щодо положень Закону N 1977 можна звертатися до відповідного комітету Верховної Ради України.

Джерело:
Лист Мінекономіки від 21.07.2022 р. N 3323-04/50717-06
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі