Інформація по темі "" | Публікації по тегу
17.07.20
27633 10
Друкувати
Обране

Щодо визначення відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі / спрощених закупівель Уповноваженої особи

Мінекономіки у зв'язку з прийняттям Верховною Радою України 19.09.2019 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель" (далі - Закон), який вводиться в дію з 19 квітня 2020 року, повідомляє.

Законом передбачено, що починаючи з 1 січня 2022 року відповідальною за організацію та проведення процедури закупівлі / спрощеної закупівлі є уповноважена особа.

З огляду на це інформуємо, що до 1 січня 2022 року замовникам необхідно вжити вичерпних заходів щодо переходу на новий формат організації та проведення публічних закупівель, оскільки починаючи з цієї дати Закон не передбачає можливості здійснення закупівель тендерними комітетами.

Так, відповідно до Закону уповноважена особа (особи) - службова (посадова) чи інша особа, що є працівником замовника і визначена відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі / спрощених закупівель згідно з цим Законом на підставі власного розпорядчого рішення замовника або трудового договору (контракту).

Згідно статті 11 Закону уповноважена особа визначається або призначається замовником одним з таких способів:

1) шляхом покладення на працівника (працівників) із штатної чисельності функцій уповноваженої особи як додаткової роботи із відповідною доплатою згідно з законодавством;

2) шляхом введення до штатного розпису окремої (окремих) посади (посад), на яку буде покладено обов'язки виконання функцій уповноваженої особи (уповноважених осіб);

3) шляхом укладення трудової угоди (контракту) згідно з законодавством.

Законом передбачено, що замовник має право призначити декілька уповноважених осіб, за умови що кожна з таких осіб буде відповідальною за організацію та проведення конкретних процедур закупівель / спрощених закупівель. У разі визначення кількох уповноважених осіб розмежування їх повноважень та обов'язків визначається рішенням замовника.

В той же час, при переході до формату роботи уповноважених осіб замовники мають визначитись з необхідною кількістю таких осіб та способом їх визначення (призначення) і вжити заходів щодо приведення у відповідність штатного розпису (за потреби).

Для цього слід проаналізувати закупівлі за попередні періоди і порахувати кількість витраченого часу на організацію та проведення таких закупівель. Слід враховувати час, використаний на планування закупівель, формування потреби, підготовку до закупівлі, складання тендерної документації, технічних специфікацій, проведення процедури закупівлі та звітування про виконання договору, а також інші фактори, що можуть мати вплив на розрахунок кількості уповноважених осіб. Разом з тим, слід враховувати обсяги проведених закупівель в організації, а також їх періодичність та специфіку.

З метою надання допомоги суб'єктам сфери публічних закупівель щодо орієнтовного розрахунку необхідної кількості уповноважених осіб в організації, Мінекономіки спільно з Київською школою економіки за підтримки проекту "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах (TAPAS)" провели дослідження, результатом якого стало розроблення онлайн калькулятора уповноважених осіб, який дозволяє провести орієнтовний розрахунок на підставі інформації про публічні закупівлі конкретної організації-замовника.

Онлайн калькулятор розміщений за посиланням https://cep.kse.ua/osoba/. Щоб розрахувати рекомендовану кількість уповноважених осіб, необхідно ввести назву або код ЄДРПОУ організації. Цей інструмент передбачає також можливість коригування часу, який витрачається на різних етапах закупівлі та може відрізнятись у організаціях, що в свою чергу може впливати на рекомендовану кількість таких осіб.

Водночас Законом передбачено, що уповноважені особи для здійснення своїх функцій мають підтвердити рівень володіння необхідними (базовими) знаннями у сфері публічних закупівель на веб-порталі Уповноваженого органу шляхом проходження безкоштовного тестування. Порядок організації тестування уповноважених осіб буде розроблений Уповноваженим органом.

Ураховуючи вищезазначене, особам, які можуть бути визначені уповноваженими, слід завчасно користуватись наявними безкоштовними джерелами інформації для отримання відповідних знань щодо застосування закупівельного законодавства.

Інформація про відкриті джерела, які допоможуть в отриманні необхідних знань та матеріали, які стосуються переходу на новий формат роботи, розміщені на офіційному сайті Уповноваженого органу за електронною адресою www.me.gov.ua, в розділі "Публічні закупівлі", у рубриці "Професіоналізація".

Разом з тим, для узгодженого розуміння функцій особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення процедури закупівлі, Мінекономіки розроблено професійний стандарт для професії "Фахівець з публічних закупівель", що затверджений наказом Міністерства соціальної політики України від 18.02.2019 N 234 та розміщений на офіційному сайті Мінекономіки в розділі "Публічні закупівлі" рубрика "Професіоналізація" за посиланням www.me.gov.ua.

Так, професійний стандарт дозволяє роз'яснити сферу обов'язків особи, яка буде відповідальною за проведення закупівель, а також кваліфікаційні вимоги та професійні компетентності, якими має володіти така особа.

Лист Мінекономрозвитку від 06.12.2019 р. N 3305-04/52038-03

Шановні користувачі! Тепер ви можете дізнаватися всі останні новини порталу Бухгалтер.com.ua першими в TELEGRAM і VIBER спільнотах! Більш детально за посиланням.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
10
Володимир
17.07.2020
ми це знаємо.навіщо по 100 раз одне і те саме писати???
Вадим
21.07.2020
Хто пояснить призначення уповноваженого згідно першого - шляхом покладання на працівника із штатної чисельності функцій уп. особи як додаткової роботи з відповідною доплатою згідно законодавства . Коли штат повністю упакован. Згідно чого йому робити доплату - з економії ??? Де це чергове "згідно законодавства"- де це законодавство ??? Калькулятор гарно рахує, тільки не враховує відповіді аудиторам , відповіді на скарги , на вимоги, на запити. , поїздки в суд. і все це за півставки по 9 р -за 1818 грн.
NeProzorro
21.07.2020
А яким чином зобов'язати ІНШІ ПІДРОЗДІЛИ (наприклад, фінансовий чи технічний, господарський відділ) допомагати уповноваженій особі?Наприклад, при закупівлях будівельних робіт-уповноважена особа не є фахівцем по напрямку будівництва (не орієнтується в кошторисах, ДБН, планах-схемах та іншому), а інші нічого не хочуть робити бо торги-функції УО, за які вона отримує зарплату.
Вадим NeProzorro
21.07.2020
Ваш керівник повинен їх зобовязати надавати таку інформацію і розяснити цім дятлам що ви не їсте їхній хліб , а відповідаєте лише за прцедуру закупівлі. А свіїй хліб хай вони самі відробляють.
Вадим NeProzorro
21.07.2020
Коли у вас є такі відділи то вони повинні надавати всю потрібну інформацію вам так ,як ви як УО відповідаєте за процедуру закупівлі !!!! , а технічну та якісну частину повинні надавати вузькопрофільні спец. Біда коли такіх спецов немає а директор хоче все і сразу.
NeProzorro
21.07.2020
УО повинна розглядти пропозиції учасників та САМОСТІЙНО приймати рішення щодо вибору переможця при спрощеній закупівлі.Але це нелогічно. Як УО (яка не є фахівцем з будівництва) може аналізувати технічні моменти в пропозиціях? Та приймати рішення по питаннях в яких вона не орієнтується?
Вадим
22.07.2020
Ви виставляєте технічні умови , а учасники повинні погоджуватися з ними. Коли вони роблять якісь зміни то їх потрібно погоджувати з вашими технарями.
Економ Вадим
22.07.2020
Керівник кричить щоб все по закупівлі було зроблено і то швидко. Інші відділи не спішать допомагати, а керівник вимагає від уповноваженої особи складати проекти, технічні вимоги та кошториси.
Лілія Вадим
22.07.2020
А що прописано в положенні про уповноважену особу? І в наказах? УО виконує свої функції згідно положення (оприлюднення і інше).Чи вказано в положенні і наказах по УО про технічні питання?
NeProzorro Вадим
22.07.2020
Наші технарі кажуть, що все має робити УО, функціями якої є закупівлі. І не хочуть нічого ні рекомендувати ні підказувати щоб не брати на себе відповідальність.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×