Інформація по темі "" | Публікації по тегу
02.03.21
4046 0
Друкувати
Обране

Стосовно визначення деяких дат при продовженні договорів оренди з чинним орендарем на аукціоні

У Фонді державного майна України (далі - Фонд) опрацьовано лист Кам'янської міської ради Дніпропетровської області від 12.11.2020 N 02-09/1688 стосовно визначення дати набрання чинності договору оренди, укладеного з чинним орендарем на аукціоні та визначення дати з якої застосовується орендна плата, запропонована чинним орендарем на аукціоні та в межах повноважень повідомляємо.

Організаційні відносини, пов'язані з передачею в оренду майна, а також передачею права на експлуатацію такого майна, що перебуває в державній власності, а також майнові відносини між орендодавцями та орендарями щодо господарського використання державного майна, регулюються нормами Закону України від 03 жовтня 2019 року N 157-ІХ "Про оренду державного та комунального майна" (далі - Закон про оренду).

Порядком передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 N 483 "Деякі питання оренди державного та комунального майна", яка набрала чинності 17 червня 2020 року (далі - Порядок передачі майна в оренду), деталізовано окремі процедурні моменти передачі майна в оренду.

Відповідно до абзацу першого пункту 151 Порядку передачі майна в оренду, у разі коли переможцем аукціону став чинний орендар, між орендодавцем, балансоутримувачем та чинним орендарем укладається додаткова угода про продовження договору оренди майна. Додаткова угода укладається шляхом викладення договору оренди в новій редакції згідно з примірним договором оренди. Примірний договір оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності (далі - Примірний договір), затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2020 року N 820 "Про затвердження примірник договорів оренди державного майна".

Відповідно до пункту 12.1 Примірного договору договір оренди набирає чинності в день його підписання сторонами (нотаріального посвідчення, якщо відповідно до законодавства договір підлягає нотаріальному посвідченню) Строк оренди за цим договором починається з дати підписання акта приймання-передачі і закінчується датою припинення цього договору.

При цьому, якщо договір продовжується за результатами аукціону переможцем аукціону став чинний орендар, підписання актів приймання передачі не потрібно, з огляду на те, що чинний орендар, який став переможцем аукціону, на підставі первісного договору оренди вже користується орендованим майном. Тобто, підписання акта приймання-передачі є зайвим.

Крім того, якщо розмір орендної плати за результатами аукціону збільшився у порівнянні з розміром орендної плати за початковим договором, новий (збільшений розмір орендної плати) застосовується з дати підписання договору оренди.

Джерело:
Лист Фонду держмайна України від 03.02.2021 р. N 10-16-2221
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі