Інформація по темі "" | Публікації по тегу
22.10.20
5617 1
Друкувати
Обране

Тепер можна швидко ремонтувати приміщення, де лікують пацієнтів з COVID-19

І знову зміни до Постанови Кабінету Міністрів України № 225 щодо закупівлі коронавірусних товарів

Колесо пандемії набирає обертів, новини, що надходять зовсім не радують. А тим часом до основного документу будь-якого медзамовника, що проводить коронавірусні закупівлі, – Постанови Кабінету Міністрів України № 225 від 20.03.2020, - внесено чергові зміни.

Так, Постановами Кабінету Міністрів України від 09.10.2020 № 961 та від 09.10.2020 № 922 внесено зміни до Переліку товарів, робіт та послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України, на які замовникам варто звернути увагу.

По-перше, додали у розділі "Послуги":

  • Поточний ремонт приміщень та споруд закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.
  • Послуги з проведення лабораторних досліджень (тестувань на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2) методом полімеразної ланцюгової реакції.

Отже, ті медичні заклади, що надають медичну допомогу хворим на COVID-19, можуть здійснювати поточний ремонт приміщень за коронавірусною процедурою закупівлі.

Акцентую увагу на таких основних моментах:

Відповідно до формулювань Переліку, поточний ремонт може здійснюватися в будь-яких приміщеннях медичного закладу, але не виключно в тих, що призначені для хворих на COVID-19.

Поточний ремонт відноситься до послуг. Оскільки закупівля послуг з поточного ремонту проводиться за коронавірусною процедурою, вартісні межі не мають значення.

Предмет закупівлі послуг з поточного ремонту визначається за об’єктом, а не за видом робіт (ремонт підлоги, фарбування стін, заміна труб з водопостачання тощо).

Звертаю увагу також на відмінності між поточним та капітальним ремонтом.

За розясненнями Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, капітальний ремонт будівлі - це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає заміну, відновлювання та модернізацію конструкцій і обладнання будівель у зв'язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням, поліпшення експлуатаційних показників, а також покращення планування будівлі і благоустрою території без зміни будівельних габаритів об'єкту. Капітальний ремонт передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частин (за умови їх автономності).

Натомість поточний ремонт це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій і інженерного обладнання.

Разом з тим, тепер окрім придбання реагентів для проведення досліжень, тест-систем, замовники можуть придбавати послуги з проведення лабораторних досліджень (тестувань на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2) методом полімеразної ланцюгової реакції.

Однак, закупівля послуг з проведення лабораторних досліджень (тестувань на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2) методом полімеразної ланцюгової реакції здійснюється у разі наявності ознак істотного завантаження розпорядників бюджетних коштів, які проводять лабораторні дослідження (тестування на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2) методом полімеразної ланцюгової реакції.

Перелік ознак істотного завантаження встановлюється керівником робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Новими змінами до Постанови №225 також розширено розділ Переліку "Медичні вироби, лабораторне обладнання, розхідні матеріали, реагенти для лабораторних досліджень".

До нього включено наступні позиції:

  • Тест-система, призначена для кількісного виявлення IgM антитіл до нуклеокапсидного антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у зразках сироватки та плазми крові людини методом імуноферментного аналізу.
  • Тест-система, призначена для кількісного виявлення IgG антитіл до нуклеокапсидного антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у зразках сироватки та плазми крові людини методом імуноферментного аналізу.
  • Тест-система, призначена для якісного виявлення IgM антитіл до нуклеокапсидного антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у зразках сироватки та плазми крові людини методом імунохемілюмінісцентного аналізу.
  • Тест-система, призначена для якісного виявлення IgG антитіл до нуклеокапсидного антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у зразках сироватки та плазми крові людини методом імунохемілюмінісцентного аналізу.
  • Тест-система, призначена для якісного виявлення сумарного IgM та IgG антитіл до нуклеокапсидного антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у зразках сироватки та плазми крові людини методом імунохемілюмінісцентного аналізу.
  • Тест-система, призначена для кількісного виявлення IgM антитіл до нуклеокапсидного антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у зразках сироватки та плазми крові людини методом імунохемілюмінісцентного аналізу.
  • Тест-система, призначена для кількісного виявлення IgG антитіл до нуклеокапсидного антигена коронавірусу SARS-CoV-2 у зразках сироватки та плазми крові людини методом імунохемілюмінісцентного аналізу.
  • Тест-система, призначена для визначення антигена до SARS-CoV-2 у біологічному матеріалі з порожнини носа людини.
  • Набір реагентів для проведення ПЛР для одночасного виявлення збудників респіраторних інфекцій (SARS-CoV-2, грип A (H1, H3), B та респіраторні віруси.
  • Флуоресцентний імунохроматографічний аналізатор.

Отже, знайомтеся з оновленим Переліком, не плутайте поточний та капітальний ремонт і вдалих вам закупівель!

 

Тетяна Руденко Координатор з моніторингу медичних закупівель міста Києва та Київської області, міста Львова та Львівської області, міста Одеси та Одеської області Transparency International Ukraine

Джерело:
blog.liga.net
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
1
Юлія
22.10.2020
Дуже добре, що хоч тут застосовують спрощення. Це полегшення роботи цілому штату працівників, які займаються закупівлями, зокрема бухгалтерам та пришвидшення здійснення самих робіт. Погано лиш те, що склалася така ситуація, ради якої вносяться зміни до порядку закупівель.То що ж необхідно дочекатися, щоб зглянулися над нами, бухгалтерами, і прибрали цілу низку непотрібних бюрократичних дій, завдяки яким не проводяться вчасно ремонти у приміщеннях бюджетних установ, термінове придбання необхідних товарів та матеріалів, оплату різноманітних послуг?Просто крик душі через цю бюрократію..
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі