Інформація по темі "" | Публікації по тегу
07.12.22
2890 0
Друкувати
Обране

Яким чином закупити природний газ на січень-березень 2023 року за пільговою ціною? Проводити відкриті торги чи укладати прямий договір?

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2022 р. № 812 на ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» покладено спеціальні обов’язки щодо забезпечення постачання природного газу споживачам, що є бюджетними установами відповідно до Бюджетного кодексу України, закладам охорони здоров’я державної власності (казенні підприємства та/або державні установи тощо), закладам охорони здоров’я комунальної власності (комунальні некомерційні підприємства та/або комунальні установи, та/або спільні комунальні підприємства тощо) до 31 березня 2023 року за ціною 16390 гривень за 1000 куб. метрів газу (без врахування вартості транспортування). Проте, враховуючи те, що ринок газу в країни все одно продовжує функціонувати, Закон України «Про публічні закупівлі» не дозволяє замовникам укласти прямі договори з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» на будь-яку суму.

Щоб укласти договір на постачання природного газу з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» на січень-березень 2023 року, замовникам спочатку потрібно розрахувати очікувану закупівлі газу на весь 2023 рік. Якщо ця річна очікувана вартість є меншою 100 тис.грн. – можна сміливо звертатися до постачальника для укладення договору. Проте, якщо річна потреба на 2023 рік перевищує 100 тис.грн. – попередньо необхідно оголосити процедуру відкритих торгів, незалежно від того, яку очікувану вартість має закупівля на період січень-березень. І лише після її відміни через відсутність учасників (ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» не братиме участь у тендері, а інші учасники не зможуть запропонувати таку ціну, та, скоріш за все, на тендер не подадуться), замовники, на підставі п.п.6 пункту 13 Особливостей (Постанова №1178 КМУ) отримають право укласти прямий договір про закупівлю. Отже, необхідність проводити процедуру закупівлі ми визначаємо виходячи з річної потреби, а саму закупівлю за визначеною процедурою проводимо на потребу лише 3 перших місяців року. 

Варіанти здійснення закупівель в залежності від вартості (приклади)

Вартість закупівлі газу на січень-березень 2023 року
Вартість закупівлі на весь 2023 рік
Порядок здійснення закупівлі
54 000 грн

98 000 грн

Замовник укладає прямий договір про закупівлю з ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» на суму 54 000 грн на січень-березень 2023 року. На період квітень-грудень 2023 року замовник в майбутньому також укладе прямий договір з будь-яким постачальником за ринковою ціною.
95 000 грн
170 000 грн
Замовник попередньо проводить процедуру відкритих торгів очікуваною вартістю 95 000 грн. для потреб січня-березня 2023 року. Після відміни відкритих торгів через відсутність учасників, замовник отримає право укласти договір з ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» на суму до 95 000 грн включно на січень-березень 2023 року. Для придбання природного газу на період квітень-грудень 2023 року, замовник в майбутньому також змушений буде провести процедуру відкритих торгів.
180 000 грн
300 000 грн
Замовник попередньо проводить процедуру відкритих торгів очікуваною вартістю 180 000 грн для потреб січня-березня 2023 року. Після відміни відкритих торгів через відсутність учасників замовник отримає право укласти договір з ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» на суму до 180 000 грн включно на січень-березень 2023 року. Для придбання природного газу на період квітень-грудень 2023 року, замовник в майбутньому також змушений буде провести процедуру відкритих торгів.

 

      Під час проведення відкритих торгів щодо закупівлі природного газу, замовникам необхідно врахувати кілька важливих моментів:

  • Пунктом 29 Особливостей (постанова КМУ №1178) визначено: «У разі проведення відкритих торгів згідно з цими особливостями для закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії положення пунктів 1 і 2 частини другої статті 16 Закону замовником не застосовуються». Отже, вимоги щодо відповідності учасників кваліфікаційним критеріям наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій і наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід, замовники в тендерній документації не встановлюють.
  • Пунктом 28 Особливостей (постанова КМУ №1178) визначено: «Якщо замовник зазначає в тендерній документації про прийняття до розгляду тендерної пропозиції, ціна якої є вищою, ніж очікувана вартість предмета закупівлі, визначена замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, він повинен зазначити про прийнятний відсоток перевищення ціни тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі над очікуваною вартістю предмета закупівлі, визначеної замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів». Замовникам варто в тендерній документації встановити умову, щодо не прийняття до розгляду тендерної пропозиції, ціна якої є вищою за очікувану вартість.
  • Відповідно до п.п.6 пункту 13 Особливостей (постанова КМУ №1178), замовники мають право укласти договір без використання електронної системи закупівель, якщо попередньо було відмінено відкриті торги через відсутність учасника процедури закупівлі. При цьому предмет закупівлі, його технічні, кількісні та якісні характеристики, а також вимоги до учасника процедури закупівлі не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації, та сума договору про закупівлю не може перевищувати очікувану вартість предмета закупівлі, зазначену замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, які відмінено через відсутність достатньої кількості учасників процедури закупівлі. Таким чином, для спрощення майбутнього укладення договору з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг», в тендерній документації процедури відкритих торгів не варто встановлювати значну кількість вимог до учасників, адже пізніше доведеться всі ці вимоги виставляти до з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» під час укладення договору.
Джерело:
decentralization.gov.ua
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі