Інформація по темі "" | Публікації по тегу
10.01.24
754 4
Друкувати
Обране

Закупівельники мають створювати передумови залучення постачальників української продукції на державні тендери, - Надія Бігун

Закупівельники на державних тендерах мають обовʼязково аналізувати пропозиції українських постачальників та створювати передумови залучення постачальників української продукції на тендер. Про це заявила заступник Міністра економіки України Надія Бігун у своїй колонці для журналу «Держзакупівлі».

«Сьогодні ми маємо докладати надзусиль, аби перемога стала ближчою. Щодня. Потреби безпеки і оборони фінансуються за рахунок податків і зборів, що ми збираємо всередині України. Тому взаємозв’язок дуже простий: що більше податків, то більше дронів, снарядів та систем ППО. Збільшити обсяги надходження податків до бюджету ми, як закупівельники, можемо лише за рахунок збільшення споживання продукції, виготовленої в Україні. Сьогодні це не просто патріотична позиція, а питання нашого виживання як незалежної країни», - відзначила Надія Бігун.

Також заступник Міністра зауважила, що закупівельники на державних тендерах мають враховувати, що нині український виробник має нерівні умови з іноземцями.

«У наших виробників є повітряні тривоги, мобілізація працівників, брак фінансових ресурсів через високу вартість грошей, а інколи навіть обстріли та втрата майна. Проте саме ці виробники тримають нашу економіку на своїх плечах і наближають нашу перемогу. Тож ми, як закупівельники, маємо їм допомогти», - підкреслила Надія Бігун.

Крім того, у своїй колонці для журналу «Держзакупівлі» Надія Бігун повідомила, що Міністерство економіки України підготувало проєкт змін до Закону України «Про публічні закупівлі». Їхня мета – гармонізувати українське закупівельне законодавство з європейськими директивами, а також перенести в регулярне законодавство ті ініціативи, які були запроваджені на час війни і підтвердили свою ефективність. Зокрема, мають з’явитися нові інструменти закупівель: динамічні системи закупівель (DPS); торги з обмеженою участю (restricted tender); зарезервовані контракти (reserved contracts) для соціально відповідального бізнесу, що готовий працевлаштовувати ветеранів; архітектурні конкурси. Також будуть розширені можливості застосовувати інструменти нецінової оцінки пропозиції.

Джерело:
Мінекономіки
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
4
Тетяна
10.01.2024
"Достали" вже зі своїми закупівлями. Нехай вищестоящі і ОДА, МР закуповують самі для своїх підпорядкованих установ. У них цілий штат і юристів, і економістів і т.п. спеціалістів.
Звичайним установам вистачає роботи і без закупівель, притому, що окремої посади "закупівельника" немає в штаті.
Галина Тетяна
10.01.2024
які штати? Я працюю в департаменті культури ОДА. У мене в підпорядкуванні заклади культури і освіти (галузі "гультура і мистецтво"). В департаменті жодного юриста (того одного, що був "із загальних питань" (не знаю що воно таке, але з чим не підійдеш, то вона не з тих питань)) і 4 чоловіки в бухгалтерії (1 з них економіст), яка крім власної апартатної бухгалтерії фінансує всі заклади, утримує купу майна, яке здає в оренду, ганяє платежі цілими місяцями, бо річних призначень на тепло вислачає на пів місяця, то постійно розбиваються рахунки, ганяються ці гроші туди-сюди (проплатив частину місяця, виставив орендарю, він відновив, знову виставив частину, знову відновив). Хто в департаменті буде займатись закладами, в яких штат бухгалтерії більший, і юристи в штаті?
Тетяна Галина
10.01.2024
Казала про заклади, де є тільки 1-1,5 бухгалтерів (ні економіста, ні юрисконсульта нмає).
При ОДА, МР могли б створити спеціальні закупівельні відділи, які б закуповавали для всіх підпорядкованих закладів.
Лариса Василівна
10.01.2024
У нас хочуть щоб закупівлі проводилися правильно і якісно, але чомусь працівників на цю ділянку не додають. А ніхто не хоче займатися такою відповідальною роботою, маючи при цьому ще свою основну дялінку роботи. І нести одноосібну відповідальність.
Добре якщо тільки прості закупівлі (комунальні послуги), а у кого є капітальні ремонти і т.п ?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×