Інформація по темі "" | Публікації по тегу
08.01.20
102427 33
Друкувати
Обране

Зміни в декларуванні з 1 січня 2020 року

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції», прийнятого Верховною Радою України 02.10.2019 р. внесено зміни до фінансового контролю.

Щодо процесу декларування

1. Виключається обов’язок подання декларацій громадськими активістами — фізичними особами, які займаються антикорупційною діяльністю.

2. Зменшено перелік випадків, у яких зобов’язані подавати декларації, для представників громадських об’єднань, наукових установ, навчальних закладів, експертів відповідної кваліфікації, інших осіб, які входять до складу конкурсних комісій, громадських рад, рад громадського контролю тощо.

3. Змінено норму щодо подання виправленої декларації.

Так, Законом від 02.10.2019 р. встановлено, що декларант протягом семи днів після подання декларації має право подати виправлену декларацію не більше трьох разів.

Важливо! Ці зміни вводяться в дію з 1 січня 2020 року.

4. Розширюється перелік відомостей, який декларант має подавати щодо себе і членів сім’ї.

Так, декларант зазначає відомості про:

  • прізвище, ім’я, по батькові:
  • число, місяць і рік народження;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • серію та номер паспорта громадянина України;
  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі суб’єкта декларування та членів його сім’ї;
  • зареєстроване місце їх проживання;
  • місце фактичного проживання або поштову адресу, на яку суб’єкту декларування Національним агентством може бути надіслано кореспонденцію;
  • місце роботи (проходження служби) або місце майбутньої роботи (проходження служби);
  • займану посаду, або посаду, на яку претендує;
  • категорію посади (якщо така є) суб’єкта декларування;
  • належність до службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків, а також належність до національних публічних діячів відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»;
  • відомості, пов’язані із юридичними особами, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї, — трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї;
  • нематеріальні активи, що належать суб’єкту декларування або членам його сім’ї, у тому числі об’єкти інтелектуальної власності, що можуть бути оцінені в грошовому еквіваленті, криптовалюти.


Важливо! У пункті 7 декларації слова «отримані (нараховані) доходи» замінено словами «отримані доходи суб’єкта декларування або членів його сім’ї».

5. Внесено деякі уточнення до поняття «члени сім’ї».

Так, до членів сім’ї додатково віднесено дітей зазначеного суб’єкта до досягнення ними повноліття — незалежно від спільного проживання із суб’єктом.

6. Додається ще один блок відомостей, які зазначатимуться в декларації.

Так, підлягають декларуванню банківські та інші фінансові установи, у тому числі за кордоном, в яких у суб’єкта декларування або членів його сім’ї відкриті рахунки (незалежно від типу рахунку, а також рахунки, відкриті третіми особами на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї) або зберігаються кошти, інше майно. Такі відомості включають дані про тип та номер рахунку, дані про банківську або іншу фінансову установу, осіб, які мають право розпоряджатися таким рахунком або мають доступ до індивідуального банківського сейфу, осіб, які відкрили рахунок на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї.

7. Додається вимога щодо декларування фінансових зобов’язань членів сім’ї декларанта.

8. Скасовується норма щодо обов’язковості декларування фінансових зобов’язань, розмір яких не перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року;

9. Додається норма про те, що дані про об’єкт декларування, який перебував у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї, зазначаються в декларації, якщо такий об’єкт перебував у володінні або користуванні станом на останній день звітного періоду або протягом не менше половини днів протягом звітного періоду.

10. Вводиться норма про те, що під час заповнення декларацій та подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані членами сім’ї суб’єкта декларування, які не є його подружжям або дітьми, вважаються особи, що спільно проживали із суб’єктом декларування станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року, що передує року подання декларації.

11. Вносяться зміни щодо підстав подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані та звужується коло декларантів, на яких поширюється вимога щодо подання таких повідомлень, а саме:

— під суттєвими змінами у майновому стані суб’єкта декларування, крім отримання доходу, придбання майна, розумітиметься здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів;

— положення щодо подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані застосовуються до суб’єктів декларування, які є службовими особами, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 50 цього Закону.

Щодо змін до інших норм Закону про запобігання корупції (набирають чинності з дня, наступного за днем його опублікування).

1) значно розширено коло близьких осіб. Так, до переліку близьких осіб, які були зазначені у чинному Закону, наразі додається: двоюрідний брат, двоюрідна сестра, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки) (тобто свати).

 
Інформацію підготувала
Тетяна Гаєвська, головний
спеціаліст з питань запобігання
та виявлення корупції
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
33
Декларант
08.01.2020
Цитую: "Дані про тип та номер рахунку" А може ще ключ від сейфа дати?..
Roman Декларант
11.01.2020
І головне, щоб це було у відкритому вигляді в інтернеті, бо інакше не цікаво...
Оля Декларант
10.01.2020
Ключ от квартиры, где деньги лежат!transparent_pxl.pngtransparent_pxl.png
111 Декларант
08.01.2020
з кодом бажано
Оля
08.01.2020
Мені державному службовцю категорії В, (без корупційних ризиків), не потрібно подавати повідомлення про купівлю квартири?
Waldez Оля
24.02.2020
не подавали повідомлення про суттєві зміни?
Ольга
08.01.2020
Хто знає, що це за унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі суб"єкта декларування та членів його сім"ї?
олена Ольга
10.01.2020
Це якщо у вас бiометричний паспорт то треба вписати номер паспорта вiн написаний жирним шрифтом а вище нього написаний унiкальний номер це багато цифер через рисочку.а якщо у вас звичайний паспорт то просто пишет серiю номер паспорта а де унiкальний номер нажимати незастосовуэться
111 Ольга
08.01.2020
начебто, за наявності вказується
Світлана Ольга
08.01.2020
Записаний в біометричному паспорті.
111 Світлана
08.01.2020
або закордонному
Людмила
08.01.2020
А если нет беометрического паспорта то что делать
Ася Людмила
09.01.2020
наверно нам надо бежать и делать
Олена Людмила
09.01.2020
робити 345 за 20 днів....
яяя Олена
09.01.2020
лучше сразу загранку(если Вы живете в районе), чтоб готовым быть к выезду на заработки заграницу
222
09.01.2020
Довідку брати про номер в міграційній службі.
ННН 222
11.01.2020
Якщо нема біометричного паспорта - то у відповідному полі, ставиться - не застосовується. Ніяких довідок міграційна служба не дає, бо цей номер присвоюється тільки після звернення за біометричним паспортам (чи закордонним).
1111
09.01.2020
чи подавати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані членів сім'ї суб'єкта декларування? наче б то у законі тільки сам суб'єкт декларування і все. тут змін не було.
Ліна
15.01.2020
Щоб працювати на державні службі потрібно бути сиротою. Оклад 4600, з 8 ранку до 8 вечора на робочому місці.....
Похмурий
15.01.2020
Рахунки оприлюднюйте, аналіз сечі та калу також потрібно оприлюднювати і бажано оприлюднювати в деклараціях щей кількість спожитого хліба та води за попередній рік. А все через що? Та дуже просто! Наш міністрище хвінансів не може прогодувати свою кодляву сімейку на 80 000 грн/міс. Тому Ви всі і я з Вами зобов'язані декларувати все щоб було видно де б б....дь ще з цих кріпаків урвати. Сво....та!!!
Олена
17.01.2020
а щодо сестер та братів? я щось не так зрозуміла? це ж дуже багато людей
Олена
21.01.2020
ці правила декларування потрібно застосовувати тільки для ВР и Мінистерства .... от там ДОХОДИ!!!!!
Олена
21.01.2020
А де ловити своїх родичів? А може хтось не спілкується, то треба наладжувати стосунки?
Олексій
23.01.2020
Чи потрібно вказувати зарплатну картку, пенсійну картку у розділі 12.1 декларації?
Катерина Олексій
30.01.2020
Так, потрібно вказувати саме рахунок, а не номер картки.
Олексій Катерина
12.02.2020
Дякую Катерина! Мені здається, що все таки вказавувати пенсійний рахунок і рахунок відкритий під заробітну плату це занадто, ці доходи і так відображаються у іншому розділі. Хоча дотримуючись формальностей, згоден з Вами. Тоді виходить, що потрібно і "Копилочку" і "Соціальну" і т.д. вказувати. Це просто якийсь гємор.....+ іще закриті рахунки свої та членів родини .....
ігор Катерина
30.01.2020
а як дізнатись номер рахунку від заробітньої карти?
Любов
30.01.2020
У чому різниця між "отримані (нараховані) доходи і "отримані доходи суб'єкта..."?
Андрій
01.02.2020
Добрий вечір.П 12.1 ???????????фізична або юридична особа яка відкрила рахунок декларанту???? Що це мається на увазі?? стороння особа чи підприємство де я працюю, чи відділення банку в якому відкрито рахунок, чи просто-не застосовується
Олексій
19.02.2020
Люди не забувайте вказувати рахунок в "СбербанкСССР"! Він же теж підпадає під визначення "відкритий рахунок"))
Людмила
25.02.2020
Чи потрібно подавати декларацію працівнику посада якого "фельдшер ветеринарної медицини"?
ирина
03.03.2020
чоловік подає декларацію на себе.Чи може дружина не подавати рахунки кредитних карток?
лоол
31.03.2020
а де вказувати номера банківських рахунків ?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×