Інформація по темі "" | Публікації по тегу
14.02.22
2658 1
Друкувати
Обране

Не встигли подати об'єднаний звіт: чи звільняє карантин від адмінштрафу?

Відповідно до п.п. «б» п. 176.2 ПКУ особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку - фізичній особі податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається.

У разі, якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, Розрахунок за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Згідно з п.п. 111.1 ПКУ за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються, зокрема, адміністративна відповідальність.

Питання щодо адміністративної відповідальності регулюються Кодексом України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. № 8073-Х (далі – КУАП).

Частиною першою ст. 1634  КУАП визначено, що неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян, – тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від 2 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені ч. 1 ст. 1634  КУАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, –

тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від 3 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому зміни в частині незастосування до податкових агентів адміністративної відповідальності на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) до КУАП не вносились.

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
1
Nadiya
15.02.2022
Об*єднана звітність за І квартал 2021 року була подана з порушенням терміну (термін 11.05.2021, прийнята податковою - 17.05.2021). У серпні був сплачений адмі.штраф. У листопаді 2021 року була проведена перевірка підприємства. За несвоєчасне подання об*єднаної звітності податкова накладає штрафні санкції у розмірі 10% від суми вказаної в звіті. (ШС-56000грн). Чи правомірні дії податкового органу, адже на час карантину штрафні санкції не повинні застосовуватись (штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою ст. 25 Закону № 2464 не застосовуються за наступні порушення, вчинені щодо періодів з 1 березня 2020 року по останній календарн- несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ);
- неповна сплата або несвоєчасна сплата суми ЄВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄВ (авансових платежів);- несвоєчасне подання звітності, передбаченої Законом № 2464, до контролюючих органів.)
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі