Інформація по темі "" | Публікації по тегу
22.06.20
9784 0
Друкувати
Обране

Чи завжди потрібно звільняти з посади державного службовця, визнаного винним у вчиненні корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушенні?

Управління Держпраці у Полтавській області звертає увагу керівників підприємств, установ та організацій щодо необхідності дотримання вимог чинного антикорупційного законодавства відносно проходження служби особами, уповноваженими на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, відносно яких набрало законної сили рішення суду про притягнення до відповідальності за вчинення правопорушення пов’язаного з корупцією або корупційного правопорушення.

Відповідно до чинного законодавства України, притягнення державного службовця до юридичної відповідальності за вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення тягне за собою настання певних несприятливих наслідків для такого працівника. Вони виражаються у порушенні дисциплінарного провадження з наступним внесенням відомостей про особу-порушника до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення або ж навіть звільнення з посади, пов’язаної з виконанням функцій держави і місцевого самоврядування.

Для з’ясування питання про конкретні дії суб’єкта призначення у випадку притягнення його підлеглого до адміністративної або кримінальної відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією або корупційне правопорушення, перш за все необхідно отримати офіційний документ, що підтверджує факт притягнення особи до юридичної відповідальності.

Постанова суду про накладення адміністративного стягнення за адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією або вирок суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупційний злочин, у триденний строк з дня набрання  законної сили направляється відповідному органу державної влади, органу місцевого самоврядування для вирішення питання про притягнення особи до дисциплінарної відповідальності, усунення її згідно із законодавством від виконання функцій держави, якщо інше не передбачено законом, а також усунення причин та умов, що сприяли вчиненню цього правопорушення.

Отримавши таке судове рішення, у керівника (суб’єкта призначення) є два варіанта дій: одразу звільнити працівника з посади або порушити відносно нього дисциплінарне провадження. Вибір конкретного варіанту залежить від змісту отриманого судового рішення.

Наголошуємо, що звільнення особи або порушення дисциплінарного провадження це НЕ право керівника, а прямий обов’язок, що випливає з імперативного характеру норм закону України «Про державну службу», закону України «Про запобігання корупції».

Звільнення особи з посади, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування

Так, у відповідності до п. 3,4 ч. 1-2 ст. 84 Закону України «Про державну службу» державний службовець підлягає звільненню з державної служби у разі набрання законної сили:

  • рішення суду щодо його притягнення до адміністративної відповідальності за пов’язане з корупцією правопорушення, яким на нього накладено стягнення у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
  • обвинувального вироку суду, яким державного службовця визнано винним у вчиненні умисного корупційного злочину, незалежно від виду призначеного покарання та навіть у випадку звільнення від відбування покарання.

Суб’єкт призначення звільняє державного службовця протягом трьох днів з дня отримання відповідного судового рішення, яке є підставою для усунення особи з посади, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

 Щодо дисциплінарного провадження.

Особа, яка вчинила корупційне правопорушення або правопорушення, пов’язане з корупцією, однак судом не застосовано до неї покарання або не накладено стягнення у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, пов’язаною з виконанням функцій держави  або місцевого самоврядування підлягає притягненню до дисциплінарної відповідальності на підставі ч. 2 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції».

Підставою для порушення дисциплінарного провадження є отримання керівником органу державної влади або місцевого самоврядування одного з таких рішень суду:

  • ухвали про звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення у зв’язку із закінченням строків давності;
  • постанови у справі про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією згідно з якою особу притягнуто до адміністративної відповідальності без накладення стягнення у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю;
  • постанови про закриття справи про адміністративне правопорушення у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення;
  • постанови про звільнення від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення.

Дисциплінарне провадження порушується невідкладно. За результатами дисциплінарного провадження накладається одне з видів дисциплінарного стягнення, визначеного законом.

У день підписання розпорядчого документа про накладення на особу дисциплінарного стягнення за вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення до НАЗК направляється паперова копія такого документу разом з інформаційною карткою для внесення відомостей в Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Таким чином, як показує аналіз норм чинного законодавства, державний службовець, якого було визнано винним у вчиненні корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушенні, не завжди підлягає негайному звільненню з посади державної служби. Обумовлене визначається змістом судового рішення, яке набрало законної сили, дотриманням правил здійснення дисциплінарного провадження та строками притягнення особи до відповідальності.

Шановні користувачі! Тепер ви можете дізнаватися всі останні новини порталу Бухгалтер.com.ua першими в TELEGRAM і VIBER спільнотах! Більш детально за посиланням.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі