Інформація по темі "" | Публікації по тегу
29.05.19
8902 36
Друкувати
Обране

Чи може роботодавець звільнити одиноку матір, що має дiтей вiком до 14 рокiв?

До Держпраці надійшло звернення щодо надання роз’яснення стосовно можливості розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк між фізичною особою-підприємцем та працівницею, яка має статус одинокої матері з ініціативи роботодавця.

Передусім слід зазначити, що звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Так,  звiльнення одинокої матерi за наявностi в неї дiтей вiком до 14 рокiв або дитини-iнвалiда, яка працює за трудовим договором, укладеним на невизначений строк, можливе лише у випадку ліквідації юридичної особи або у разi волевиявлення самої жiнки (звільнення за власним бажанням відповідно до статті 38 КЗпП України) та у разi досягнення згоди сторiн (звiльнення за угодою сторiн відповідно до  пункту 1 статті 36 КЗпП України).

Інших варіантів законодавство не передбачає.

Щодо звільнення працівниці, яка має статус одинокої матері, якщо вона систематично спізнюється на роботу, повідомляємо, що враховуючи наведене вище, названу категорію жінок не можна звільнити як з підстав, передбачених статтями 40 (крім випадку повної ліквідації підприємства) i 41 КЗпП України, так i з інших підстав, за яких трудовий договір розривається з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

Якщо жінка порушує трудову дисципліну, до неї можуть бути застосовані інші заходи дисциплінарного стягнення такі, як догана, але звільняти її забороняється.

 Держпраці у Львівській області

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
36
Інна
29.05.2019
То есть, она вообще может на роботу не ходить, но уволить ее нельзя...
Роза Інна
29.05.2019
Не має відпрацьованих годин, немає оплати.
Енгрібьорд
29.05.2019
Може. Соціальна справедливість по-українськи. Тож робіть висновки - офіційно одружуватися зась. А так і малозабезпечена і можливо баготодітна і звільнити тебе не можуть. Лєпота. А те що всі троє дітей від одного чоловіка і ви зним уже 15 років разом живете все одно ніхто не доведе.
Вадим
29.05.2019
А який тоді сенс накладати дисциплінарні стягнення, якщо з роботи не можливо звільнити, яка різниця 1 чи 10 доган, їх що на плечах не носять .
Така надмірна турбота і захист уже дає зворотний ефект, роботодавці просто не хочуть брати на роботу подібні категорії працівників.
777 Вадим
29.05.2019
если работник и специалист хороший , то статус тут не при чём . возьмут аж бегом .
И ХВАТИТ УЖЕ ВСЕХ ПОД ОДНУ ГРЕБЁНКУ ! ЗАДРАЛИ УЖЕ ! БЕСИТЕ!
Вадим 777
29.05.2019
Шановна, " хороший" спеціаліст і хороша мама -поняття несумісні. І ви правду кажете, бісить просто нереально: наш "хороший" спеціаліст майже не вилазить з лікарняних по догляду або просто відпрошується , а її роботу змушені волочити непривілейовані категорії працівників.
777 Вадим
29.05.2019
Очень даже совместимые.
Дети болеют . Да . И это проблемы вашего начальника , что он не может организовать работу своих работников , а именно премировать. И все будут довольны . А от того , что она находится на больничном , то это может быть с любой мамой , у которой есть дети . Не вижу взаимосвязь с социальным статусом .
Енгрібьорд 777
29.05.2019
Я відверто радію за Вас та Вашу організацю - це просто чудово, що фонд заробітної плати дозволяє преміювати працівників, а повноважень керівниката вистачає на роздачу додаткових благ. На жаль, у більшості бюджетників ситуація, скажимо так, діаметрально протилежна. Щодо "неблагополучних родин", то повірте мені у деяких з них, завдяки нашому законодавству, дохід в двічі перевищує мій. Тож велике питання хто з нас "неблагополучний". Я не жаліюсь. Просто це твердий факт. Парадокс, але більшість людей, які заслуговують на Вашу допомогу, справляються із важкою ситуацією самостійно, ті ж хто насправді не потребують помочі - найголосніше її вимагають. До кожної ситуації з кожною окремою людиною треба підходити індивідуально.
777 Енгрібьорд
29.05.2019
Именно поэтому я и говорю , что не надо всех под одну гребёнку . К каждому индивидуально.
А фонд экономии на предприятии есть , в т.ч. на бюджетном , за счёт больничного , который выплачивается с ФФС , а не с фонда заработной платы . Вот вам и премии .
Енгрібьорд 777
29.05.2019
У нас народ, слава Ктулху, так сильно не хворіє, щоб багато наекономитиА всю економію індексаціція з"їсть, яку із цілей цієї ж даки економії на початку року в кошторисі не дали запланувати.
Енгрібьорд 777
29.05.2019
Видихніть. Посидіть пять хвилин із закритими очима. Заспокойтесь і посміхніться. Справа тут не в особистих якостях окремо взятого працівника, а численних "дірах" у законодавстві які замість реальної допомоги дають простір для зловживань. І не важливо з боку працівника чи роботодавця. А, щодо описаної мною вище ситуації, то вона цілком реальна і, можно сказати, досить розповсюджена - це я вам як працівних сфери соціального захисту кажу.
777 Енгрібьорд
29.05.2019
Тот пример вы привели исходя из вашего опыта работы в соцзащите. Скорее всего речь идёт о не совсем благополучных гражданах , которые врят ли вообще когда-то работали . А я вам говорю о работающих людях .
У нас на предприятии привилегии : одинокие матери - 10 дней дополнительного отпуска и ВСЁ ; многодетная мама, которая находится в официальном браке- налоговая льгота и 10 дней дополнительного отпуска и ВСЁ.
Поэтому каждый раз когда читаю всеобщее возмущение по поводу "социальных привилегий" у меня возникает только два вопроса : "чему завидуете ?" и " может хотите на их место ?" . Так что вам мешает ? Вперёд ! Разводитесь ! Рожайте! Становитесь опекунами ! Растите детей инвалидов !
josh_ua 777
29.05.2019
а де гарантія, що такий хороший спеціаліст потім не заб'є на роботу?
777 josh_ua
29.05.2019
А где гарантия , что вы когда-то поумнеете ? :-
Если человек ответственный , то все эти законы до одного места . Он как делал свою работу , так и будет делать . "Один ищет способ как сделать , а другой ищет причину чтоб не делать ". Всё зависит , от человека . Причём от "человека" как начальника , так и подчинённого , от "здоровой" обстановки в коллективе.
В ПЕРВУЮ ОЧЕРЕДЬ БУДЬТЕ ЛЮДЬМИ !
josh_ua 777
29.05.2019
спочатку ображаєте людину, а потім самі вже пишете, що треба бути людьми.
777 josh_ua
29.05.2019
я ответила взаимно .
josh_ua 777
29.05.2019
і взагалі мова йде про певну категорії працівників, яких не можна звільнити за ст. 40 та 41 (а це прогули та невиконання своїх обов'язків без поважних причин) судячи з передостаннього абзацу. а це вже не соціальна привілегія.
777 josh_ua
29.05.2019
а название темы , вопрос и три абзаца до ст. 40 и 41 вы типа не заметили ?
и вообще вы написали за "такий хороший спеціаліст потім не заб'є на роботу".
при чём тут одно до другого ?



josh_ua 777
29.05.2019
замітив і читав. а тепер така ситуація. в установі працюють дві жінки в яких є малолітні діти. одна з них розведена, а в другої чоловік на заробітках в Португалії (Польщі, Чехії), який туда поїхав не з доброї волі. чоловік тої, що розведена (і тут ще виникає питання хто був ініціатором розводу) платить аліменти, а дитина регулярно його бачать і з ним спілкується. на від міну від дитини в якої батько за границею. розведена забила на роботу і роботодавець з ти нічого не може зробити, а роботу потрібно виконувати. і це за неї робить та, в якої чоловік за границею, а зарплата в обох така сама. якщо буде скорочення, то хто попаде під скорочення?
Мадлен josh_ua
09.06.2020
Некомпетентне у Вас начальство)))). Розлучена - то не "мати-одиначка".. "Все смешалось люди-кони!"))).. До чого тут взагалі розлучена-аліменти-заробітчани!???? ))))
777 josh_ua
29.05.2019
если ничего не может сделать , значит глупый начальник.
Роза 777
30.05.2019
"если ничего не может сделать , значит глупый начальник."
Подробиці: https://buhgalter.com.ua/news/kadrova-sprava/chi-mozhe-robotodavets-zvilniti-odinoku-matir-shcho-maye-ditey-vikom/
В рамках закону нема як вплинути на таких працівників, що також аргументовано в статті, а ви кажете "глупий начальник", а "розумний" тоді хай відкриє нам очі - напише сюди статтю, а ми почитаєм)
josh_ua 777
29.05.2019
але вас ніхто тут не ображав.
777 josh_ua
29.05.2019
Т.е. вы хотите сказать , что ваш издёвный комментарий совсем безобидный ?!
Вы там пожелали здоровья , счастья и благополучия ?!
Если так , то простите меня засранку , что ранила тонкие струны вашей "души" .
Вадим
29.05.2019
Насмішили, щомісяця 1-2 лікарняних, а якщо на роботі то до обіду, бо треба бігти до діток. А ти сідай і сліпай бо у неї статус, а робота має бути зроблена і без всяких премій, ФОП обрізаний по самі гланди.
Шановна, Ви дуже близько берете все до серця.Я не кажу , що всі одинокі мами ледачі і нікчемні працівники, я писав , що є багато хитрожопих, які використовують свій статусом щоб банально не працювати і отримувати за це зарплату.
777 Вадим
29.05.2019
Если ваша работница пользуется своим положением , то дело не в статусе , а в вашем работнике. Значит она изначально была "ледаща".
Вадим 777
29.05.2019
Ні, шановна, річ не в людині , а в наших законах. На роботі всі повинні бути рівні і мати однаковий статус. Держава повинна підтримувати такі категорії різними видами допомог і виплат із зібраних податків , а не за рахунок роботодавця.
777 Вадим
29.05.2019
я вот не могу понять вы жадный начальник или "непривілейовані працівник" , который жалуется на "волочіння" чужой работы и загруженность , а сам уже пол дня сидит в чате и спорит со мной ?


Вадим 777
29.05.2019
Так хто ж з вами" споре" , наскільки я зрозумів, для Вас існує тільки дві думки - Ваша і неправильна, я просто висловлюю свою думку по темі. На загруженість я не жілюся бо уже привчив начальство, що роблю тільки свою роботу. І, шановна, не переживайте, спілкуючись з вами на форумі , я одночасно ще і працюю , сканую документи і читаю ваші пости .
josh_ua 777
29.05.2019
може він у відпустці?
777 josh_ua
29.05.2019
а вы его адвокат ? ))
Вадим 777
29.05.2019
Не звертайте увагу, пільговики завжди так агресивно реагують коли постає питання доцільності і справедливості їхніх пільг.
777
29.05.2019
какой вы молодец.
Уважаемый , продолжайте в том же духе .
Р.S. пост не мой ))
Вадим 777
29.05.2019
А цей вже точно Ваш , бо попередній "неваш" по стилю дуже схожий на Ваш.
Енгрібьорд
29.05.2019
Люди добрі, не переходьде на особисте. В суперечках народжується істина. Хто, чому, і в який час пише тут коментарі ну зовсім ніяким чином не впливає на предмет дискусії
Игорь
30.05.2019
Поддерживаю адекватных форумчан, что данная норма ТК дискриминационная и бредовая, если работник плохо работает его надо гнать в шею. На работе социальный статус не должен давать каких либо доп. льгот, для этого есть органы соц.защиты.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі