Інформація по темі "" | Публікації по тегу
13.09.17
5628 6
Друкувати
Обране

Чи можна надати додаткову відпустку за шкідливі умови праці, якщо професія працівника відсутня в Списку

Умови праці працівника на підприємстві фактично належать до шкідливих, однак назви його професії немає у відповідному Списку для надання додаткових відпусток за шкідливі умови праці. Чи можна надати працівникові таку додаткову відпустку?

На це запитання відповідає фахівець Управління Держпраці в Івано-Франківській області, відповідь якого розміщена на їх сайті.

Щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці до 35 к.дн.  надається за Списком виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, наведеним у додатку 1 до постанови КМУ від 17.11.1997 р. № 1290 (далі — Список).

Відповідно до п. 3 Порядку застосування Списку виробництв, робіт, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженого наказом Мінпраці від 30.01.1998 р. № 16, працівникам, професії та посади яких не передбачені в Списку, але які в окремі періоди робочого часу виконують роботу у виробництвах, цехах, за професіями та на посадах, означених Списком, додаткова відпустка надається на тих же підставах, що й працівникам, які мають право на таку відпустку. А працівникам, професії та посади яких передбачені в розділі «Загальні професії за всіма галузями господарства», додаткова відпустка надається незалежно від того, у яких виробництвах або цехах вони працюють, якщо такі професії та посади спеціально не передбачені в Списку (п. 5 Порядку № 16).

Тривалість додаткової відпустки за роботу зі шкідливими й важкими умовами праці встановлюється залежно від результатів атестації робочого місця за умовами праці та пропорційно фактично відпрацьованому працівником у таких умовах часу.

Отже, для надання працівникові вказаної відпустки необхідно провести атестацію його робочого місця за умовами праці та розрахувати час, фактично відпрацьований на роботах зі шкідливими чинниками.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
6
Людмила
13.09.2017
підскажіть чи можна бухгалтерам додаткову відпустку за роботу з компютерами
Сергій
13.09.2017
Так, можна. 7 днів додаткової відпустки повинно бути зазначено в колдоговорі.
Лілія Сергій
31.10.2017
а якщо я секретар-друкарка, буває до 5 годин в день набираю документацію, мені теж повина надаватися додаткова відпустка 7 днів?? зараз надається 4, а бухгалтерам 5.
Володимир Сергій
18.09.2017
На які нормативно-правові акти можна спиратися
Олена
14.09.2017
Чи можна працівникам архіву додаткову відпустку
ОстровОК
10.10.2017
Бухгалтерам додаткову відпустку за роботу з ПК передбачено за особливий характер праці відповідно до Додатку 2 постанови № 1290 від 17.11.97 розділ ХХІІ позиція 58 як працівникам, які працюють на електронно-обчислювальних машинах та обчислювальних машинах. Максимальна тривалість такої відпустки 4 календарних дні. Надається без атестації робочого місця за умови зайнятості працівника (назва професії не має значення) не менше 50% роботою на компютері. Дуже докладно з цього питання у листі Мінсоцполітики України від 11 серпня 2014 р. № 348/13/116-14.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі