Інформація по темі "" | Публікації по тегу
10.09.19
26159 12
Друкувати
Обране

Головний бухгалтер або його заступник працювати за сумісництвом (у тій самій або в будь-якій іншій установі) не має права

Відповідно до частини 2 статті 21 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) працівник має право укладати разом з основним трудовим договором інші трудові договори з одним або декількома роботодавцями, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Відповідно до цієї норми КЗпП робота може здійснюватися на умовах сумісництва.

Для бюджетних установ робота за сумісництвом урегульована постановою Кабінету Міністрів України "Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій" від 03.04.93 р. N 245 (далі - постанова N 245) та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін'юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. N 43 (далі - Положення N 43).

Так, відповідно до пункту 1 Положення N 43 сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (пункт 2 постанови N 245).

Разом з тим, в окремих випадках, визначених законодавством (Закон України "Про запобігання корупції", постанова N 245), виконувати роботу на умовах сумісництва забороняється.

Крім того, у пункті 4 Положення N 43 зазначено, що керівники бюджетних установ, їх заступники, керівники структурних підрозділів установ та їх заступники не можуть працювати за сумісництвом. Винятком є зайняття такими працівниками науковою, викладацькою, творчою діяльністю або медичною практикою.

Слід зазначити, що найменування професій працівників визначаються відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 "Класифікатор професій" (далі - Класифікатор професій), затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. N 327.

У Класифікаторі професій міститься назва посади "Головний бухгалтер" з кодом 1231, яка належить до професійного угруповання "Керівники фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів та інші керівники".

Згідно з приміткою 1 Додатка В Класифікатора професій похідні слова до посад (професій) можуть застосовуватися за умови збереження галузевої та функціональної належності, кваліфікаційних вимог, виключення дублювання із збереженням коду новоутвореної професії.

Таким чином, відповідно до положень Класифікатора професій базова назва посади "Головний бухгалтер" може бути виписана як "Заступник головного бухгалтера" з кодом 1231, яка також буде відноситися до професійного угруповання "Керівники фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів та інші керівники".

Враховуючи зазначене, головний бухгалтер або заступник головного бухгалтера бюджетної установи працювати за сумісництвом (у тій самій або в будь-якій іншій установі) не має права.

Лист Мінсоцполітики від 27.02.2019 р. N 199/0/204-19 "Стосовно деяких питань щодо роботи за сумісництвом"

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
12
бух
10.09.2019
Звичайно, після 8 годинного винусу мозку та вивчення "покращень" на додаткову роботу часу не буде точно, тут і на дом.завдання треба встигнути. А з іншого боку, подивися на начальників відділів освіти, які вмудряються ще декілька годин працювати в школах, займаючись викладацькою роботою, то там корупційних дій не має, просто підписуються заробітку плату свом підлеглим
777 бух
10.09.2019
ещё и репетироством успевают заниматься . надо учителям платить зарплату по результатам работы. а именно за УСПЕВАЕМОСТЬ И ЗНАНИЯ ДЕТЕЙ ! А не за то как им бедненьким тяжело с детьми .тяжело ? не надо было идти учиться на препода . всем тяжело! свою работу надо выполнять качественно !
сисадмін 777
10.09.2019
Якість роботи бухгалтера зележить тільки від знань і навичок самого працівника. Якість роботи вчителя ще залежить і від матеріалу(інтелект дитини, прагнення отримувати знання) з яким вчитель працює. Для цього і існують ліцеї, школи з поглибленим вивченням відповідних предметів.Так ось в такі школи дітей відбирають за певними критеріями. Тому якість роботи вчителя оцінити дуже важко. Відносно репетиторства згоден, але нібито прийняли закон, що не дозволяє займатися репетиторством дітей, які навчаються в цій же школі, де викладає вчитель.
Ольга сисадмін
17.09.2019
як таких вчителів можливо проконтролювати-займається вони репетиторством чи ні,і хто це буде робити????????????????
777 сисадмін
11.09.2019
Поэтому учителя прекрасно обмениваются учениками с других школ. По вашим рассуждениям : значит у одного учителя ребёнок дебил , поэтому идёт к репетитуру и становится умным ? ! вы вообще о чём ? в моё время учёбы , когда ученики плохо учились , то учитель дополнительно занимался с ними после уроков . БЕСПЛАТНО ! и зарплаты в то время были на много меньше .
сисадмін 777
11.09.2019
Репетиторство породило введення ЗНО. Так як вчитель повинен викладати предмет відповідно задтердженого плану. На уроках не можуть розглядатися приклади попереднього ЗНО. А репетитори банально намагають завчити дитині принцип розв'язання типічних завдань ЗНО, а не поглибити вивчення предмету. Звісно це впливає на оцінку при здачі ЗНО.
777 сисадмін
11.09.2019
вы что на другой планете живёте ? какое ЗНО ?! репетиторство начинается с первого класса . Особенно это касается английского языка .
бух сисадмін
10.09.2019
це буде один з непотрібних законів, от 100%, так як ніхто не буде знати хто займається репетитерством і хто буде користуватися цими послугами. Це все не офіційно
Наталя
10.09.2019
А якщо заступник головного бухгалтера працює за суміщенням, яка відповідальність?
Тетяна
11.09.2019
Останній абзац листа прочитайтеtransparent_pxl.png+ Те, що посада в якомусь класифікаторі відноситься до категорії "Керівники" ще не означає що Головний бухгалтер є керівником структурного підрозділу. Наприклад, якщо головний бухгвлтер працює один і інших бухгалтерів немає і жодний структурний підрозділ не створюювався в закладі то його не можна називати керівником структурного підрозділу...
Неадекватная Белка Тетяна
17.09.2019
"Наприклад, якщо головний бухгвлтер працює один і інших бухгалтерів немає і жодний структурний підрозділ не створюювався в закладі то його не можна називати керівником структурного підрозділу..." Без підлеглих він аж ніяк не головний!Подробиці: https://buhgalter.com.ua/news/kadrova-sprava/golovniy-buhgalter-abo-yogo-zastupnik-pratsyuvati-za-sumisnitstvom-u/
яна
19.09.2019
а про зарплату бухгалтерів мовчать суки
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×