Інформація по темі "" | Публікації по тегу
16.02.17
22729 16
Друкувати
Обране

Мінсоцполітики про компенсацію за не використані дні відпустки

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про відпустки" (далі - Закон) право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом; забороною заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених ст. 24 цього Закону.

Згідно з ч. 4 ст. 24 Закону за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути меншою ніж 24 календарних дні.

Тобто за бажанням працівника після використання ним за робочий рік, за який надається відпустка, не менше ніж 24 календарних дні щорічних відпусток (основної та додаткових) за решту днів невикористаних щорічних відпусток за цей самий робочий рік може бути виплачено грошову компенсацію.

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - інваліда з дитинства підгрупи А I групи (ст. 19 Закону), та додаткові відпустки у зв'язку з навчанням (ст. 15 Закону) не належать до щорічних відпусток, передбачених п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону, тому на них не поширюються наведені вище умови компенсації щорічних відпусток.

Лист Мінсоцполітики від 19.01.2017 р. N 132/0/101-17/284

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
16
Вадим
16.02.2017
Знову ніякої конкретики.Я от не розумію, якщо працівник дуже бажає отримати компенсацію за відпустку то йому можна відмовити чи ні ?
Людмила Вадим
16.02.2017
За відсутності фонду оплати праці можна відмовити. Виплата проводиться в межах наявного фонду оплати праці такої компенсації.
Людмила
16.02.2017
За відсутності фонду оплати праці можна відмовити. Виплата проводиться в межах наявного фонду оплати праці такої компенсації.
Василь
16.02.2017
А якщо працівник не був відпустці 5 років, цього року пішов відпустку на 24 дні, за решту можна видати компенсацію?
Людмила Василь
16.02.2017
За кожен рік з тих 5-ти повинен відгуляти по 24 дні.
Василь Людмила
16.02.2017
В тому й то проблема, що навіть якщо він зараз почне ходити у всі відпустки то компенсації за ті 5 пропущених буде збеоігатися і так виходить що компенсанцію за них навіть за бажанням працівника виплатити не можна
Людмила Василь
16.02.2017
якщо є кошти, звичайно можна за бажанням працівника
натали
16.02.2017
відмовити не можно
Лариса натали
17.02.2017
Але, коли він буде мати бажання розрахуватися. То фонд заробітної плати має забезпечити виплату суми усіх днів невикористаної відпустки. А за 5 років така сума буде чимала і може бути "випробовуванням" для затвердженого фонду оплати праці на рік. Ось так, не хочете по доброму, то постраждають у свій час інші люди.
Катерина
17.02.2017
Чи можу я отримати компенсацію за невикористану відпустку перед виходом на лікарняний по вагітності і пологах? (до цього пропрацювала повних 10 місяців і в відпустці небула)
Бухгалтер Катерина
17.02.2017
Ці дні не використаної відпуски вам знадобляться після виходу з відпустки по догляду.( коли виходити не захочеться і дитина ще й як не буде відпускати вас від себе). Наполягати про компенсацію тепер немає ні сенсу ні глузду - ви тільки ускладните свої відносити з роботодавцем.
Катерина Бухгалтер
17.02.2017
Я зараз на декретному місці, тому виходити з декрету мені вже небуде куди так як до того часу вийде основний працівник(((
Бухгалтер
17.02.2017
А це ще не відомо, бо нічого в нашому житті немає постійного чим тимчасове. Наполягаючи про компенсацію тепер, я наполягаю, ви тільки ускладнюєте відносини з роботодавцем. А коли ви вийдете з декрету ваші компенсаційні дні відпустки мають бути проіндексовані на коефіціент зростання посадового окладу. Особисто я теж влаштовувалась на декретне місце - тимчасово, а потім виявилось, що попередниця передумала працювати і мій статус з тимчасового перейшов у постійний. Життя покаже...
Коля
17.02.2017
Не йдуть у відпустку із-за того, що заміна відпускника (тимчасово відсутнього працівника ) не оплачується. За відпускника треба працювати безплатно, а потім цей відпускник буде безплатно працювати за того, хто його підміняв, коли той піде у відпустку. Тому відпустки без оформлення заміщення не мають сенсу. Таким чином, відпустки накопичуються, і щоб не виплачувати за них компенсацію, законодавством передбачена так звана "ліквідація" держустанов.Тоді усі невикористані дні відпустки анулюються без виплати компенсації, і лише випадково працівник може дізнатися, що його відпусткова компенсація все-таки отримана, але не ним , а його головбухом.-----------------
Надія Коля
21.02.2017
Що за маячню ви несете? При ліквідації всі неввикористані дні відпустки підлягаєть оплаті при кінцевому розрахунку, хоч і 100 днів, не має різниці, поки установа не розрахується за всіма виплатами перед працівниками, іі не ліквідують. Все дуже просто.
Лариса Коля
18.02.2017
Да.......коля слезь с ручника.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі