Інформація по темі "" | Публікації по тегу
27.04.20
4824 0
Друкувати
Обране

Право лікаря на додаткову відпустку

Робота медиків надзвичайно важлива, бо від цього, як переконливо показує сьогодення, залежить здоров’я і навіть життя мільйонів людей. Звідси і надзвичайно високе емоційне навантаження, і нічні чергування, частий контакт з інфікованими пацієнтами та підвищений ризик захворіти.

За важкі умови праці

Є списки професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці  (Постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 року № 1290 затверджено Списки виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників у яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці (додатки 1 і 2 до постанови).. Медичні працівники з цих списків, крім основної щорічної відпустки, мають право на щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці або за особливий характер праці відповідно.

Максимальна тривалість такої додаткової відпустки ― 35 календарних днів, але  тривалість для кожного працівника визначається у колективному договорі.

За ненормований робочий день

Крім того, щорічна додаткова відпустка передбачена для медиків з ненормованим робочим днем. Тривалість такої відпустки — до 7 календарних днів. Список посад медичних працівників з ненормованим робочим днем також має бути зафіксований у колективному договорі.

За безперервну роботу

Право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 3 календарні дні за безперервну роботу понад 3 роки мають такі медичні працівники:

  • лікарі дільничних лікарень, головні лікарі та лікарі амбулаторій, розташованих у сільській місцевості, лікарі загальної практики (сімейні лікарі) та медичні сестри загальної практики – сімейної медицини, завідувачі терапевтичних та педіатричних відділень поліклінік, керівники амбулаторій та відділень сімейної медицини;
  • медичні працівники бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, медичні працівники бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги станцій екстреної (швидкої) медичної допомоги, медичні працівники оперативно-диспетчерських служб центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, медичні працівники відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги.

Працівникам протитуберкульозних закладів

Через підвищену небезпеку інфікування окремі працівники протитуберкульозних закладів мають право на щорічну відпустку збільшеної тривалості.

36 календарних днів замість звичайних 24 робочих днів можуть відпочивати працівники протитуберкульозних закладів, які:

  • надають медичну допомогу хворим на туберкульоз;
  • працюють із живими збудниками туберкульозу чи матеріалами, що їх містять;
  • здійснюють догляд за хворими на туберкульоз та/або прибирання приміщень, у яких перебувають такі хворі.

45 календарних днів щорічної відпустки можуть використати у літній або будь-який зручний час працівники протитуберкульозних закладів, які мають професійне захворювання.

Зазначимо, що у разі використання щорічної відпустки збільшеної тривалості (36 або 45 календарних днів) працівники протитуберкульозних закладів не можуть претендувати на інші щорічні додаткові відпустки, передбачені законодавством. 

dn.dsp.gov.ua

 

Шановні користувачі! Тепер ви можете дізнаватися всі останні новини порталу Бухгалтер.com.ua першими в TELEGRAM і VIBER спільнотах! Більш детально за посиланням.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі