Інформація по темі "" | Публікації по тегу
02.02.21
1883 0
Друкувати
Обране

Про призначення на посаду керівника факультету (навчально-наукового інституту) територіально відокремленого структурного підрозділу та коледжу

У зв'язку із надходженням до Міністерства освіти і науки України численних звернень стосовно призначення на посаду керівника факультету (навчально-наукового інституту) територіально відокремленого структурного підрозділу та коледжу закладу вищої освіти надаємо такі роз'яснення.

1. Відповідно до частини першої статті 43 Закону України "Про вищу освіту" керівник закладу вищої освіти за згодою більшості від повного складу органу громадського самоврядування факультету (навчально-наукового інституту) закладу вищої освіти призначає керівника факультету (навчально-наукового інституту) на строк до п'яти років та укладає з ним контракт. Інші питання щодо порядку призначення керівника факультету (навчально-наукового інституту) визначаються статутом закладу вищої освіти.

2. Відповідно до частини третьої статті 43 Закону України "Про вищу освіту" призначення та звільнення з посади керівника територіально відокремленого структурного підрозділу закладу вищої освіти або коледжу, що є структурними підрозділами закладу вищої освіти, здійснюються в порядку, встановленому цією статтею для керівника факультету (навчально-наукового інституту).

Акцентуємо увагу, на тому що ця норма регулює питання призначення керівника коледжу, що має статус закладу вищої освіти (абзац перший пункту 3 частини першої статті 28 Закону України "Про вищу освіту"). Питання призначення керівника фахового коледжу здійснюється відповідно до Закону України "Про фахову передвищу освіту".

3. Керівник закладу вищої освіти самостійно відповідно до статуту закладу вищої освіти (у випадку відсутності у статуті відповідних положень - на власний розсуд) здійснює відбір кандидата на посаду директора (начальника) навчально-наукового інституту / декана (начальника) факультету / керівника територіально відокремленого структурного підрозділу / директора коледжу (далі - керівник підрозділу) та вносить на погодження органу громадського самоврядування навчально-наукового інституту / факультету / територіально відокремленого структурного підрозділу / коледжу (далі - підрозділ) таку кадрову пропозицію. Такий відбір може бути здійснено шляхом проведення конкурсного відбору, порядок якого визначається локальними нормативними документами закладу вищої освіти.

4. Орган громадського самоврядування (збори (конференція) трудового колективу) підрозділу розглядає пропозицію керівника закладу вищої освіти та погоджує кандидатуру на посаду керівника підрозділу. Після такого погодження керівник закладу вищої освіти призначає на посаду керівника підрозділу особу, погоджену більшістю від повного складу органу громадського самоврядування підрозділу.

5. У разі непогодження більшістю від повного складу органу громадського самоврядування підрозділу кандидата на посаду керівника підрозділу керівник закладу вищої освіти призначає (покладає обов'язки) виконувача обов'язків керівника підрозділу до призначення його в установленому порядку.

Водночас, у локальних нормативних документах закладу вищої освіти має бути встановлено максимальний строк виконання обов'язків та через який строк повторно керівник закладу вищої освіти вносить на погодження органу громадського самоврядування підрозділу відповідну кадрову пропозицію.

Період виконання обов'язків керівника підрозділу не входить до обрахунку періоду перебування на посаді керівника підрозділу.

6. Керівник закладу вищої освіти самостійно визначає строк (не більше п'яти років), на який укладається контракт із директором (начальником) навчально-наукового інституту / деканом (начальником) факультету / керівником територіально відокремленого структурного підрозділу / директором коледжу.

У контракті з керівником підрозділу можуть визначатись цільові показники діяльності підрозділу, досягнення яких повинна забезпечити особа на посаді керівника підрозділу в разі підписання контракту, механізми перевірки досягнення таких цільових показників, а також терміни для досягнення таких цільових показників.

7. Відповідно до частини четвертої статті 43 Закону України "Про вищу освіту" одна і та сама особа не може бути керівником факультету (навчально-наукового інституту), коледжу, територіально відокремленого структурного підрозділу відповідного закладу вищої освіти більш як 10 років.

7.1. Водночас підпунктом 10 пункту 2 розділу XV Закону України "Про вищу освіту" визначено, що дія статей 42 і 43 цього Закону в частині вимог щодо перебування керівника закладу вищої освіти та керівника структурного підрозділу на посаді не більше двох строків поширюється на керівників, обраних на посаду після набрання чинності цим Законом. Закон України "Про вищу освіту" набрав чинності 06 вересня 2014 року.

Застосування цієї норми для керівника підрозділу станом на сьогодні є неможливим, враховуючи редакцію статті 43 Закону України "Про вищу освіту", яка не встановлює граничну кількість строків перебування на посаді керівника підрозділу.

7.2. Підпунктом 21 пункту 2 розділу XV Закону України "Про вищу освіту" установлено, що особи, які працюють на посадах керівника факультету (навчально-наукового інституту, відокремленого структурного підрозділу закладу вищої освіти, коледжу відповідно до Закону України "Про вищу освіту") на день набрання чинності Законом України "Про фахову передвищу освіту" не менше п'яти років, мають право надалі працювати на цій посаді не більше п'яти років. Закон України "Про фахову передвищу освіту" набрав чинності 09 серпня 2019 року.

Зважаючи на неможливість застосування до аналізованих нормативних приписів зворотної дії у часі, враховуючи необхідність дотримання гарантій конституційного права на працю (ст. ст. 43, 58 Конституції України), враховуючи положення статті 43 та підпункту 21 пункту 2 розділу XV Закону України "Про вищу освіту", слід зробити обґрунтований висновок, що особи, які станом на 09 серпня 2019 року працювали на посаді керівника підрозділу не менше п'яти років, продовжують виконувати свої повноваження згідно з укладеними з ними контрактами та мають право повторно призначатись на відповідні посади на період, який не перевищуватиме п'яти років.

Наприклад, станом на 09 серпня 2019 року особа перебувала на посаді керівника підрозділу протягом 8 років (два строки по 5 років, другий триває), то така особа продовжує виконувати свої повноваження згідно з укладеним з нею контрактом (до 30 червня 2021 року) та має право повторно призначатись на відповідну посаду на період, який не перевищуватиме 5 років.

7.3. Особи ж, які станом на 09 серпня 2019 року працювали на посаді керівника підрозділу менше п'яти років, можуть продовжувати виконувати свої повноваження згідно з укладеними з ними контрактами та мають право повторно призначатись на відповідні посади в межах граничного періоду перебування на посаді керівника підрозділу (10 років).

Наприклад, станом на 09 серпня 2019 року особа перебувала на посаді керівника підрозділу 2 роки (один строк 4 роки, що триває), то така особа продовжує виконувати свої повноваження згідно з укладеним з нею контрактом (до 30 червня 2021 року) та має право повторно призначатись на відповідну посаду на період, який не перевищуватиме 6 років (два або більше строків).

Джерело:
Лист МОНУ від 19.01.2021 р. N 1/9-17
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі