Інформація по темі "" | Публікації по тегу
27.08.18
48558 17
Друкувати
Обране

Щодо назви посади керівника бухгалтерської служби та її код в класифікаторі професій

Відповідно до статті 8 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належить до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Однією із форм ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, в установі, організації є створення бухгалтерської служби (структурного підрозділу: управління, відділ, сектор тощо) на чолі з головним бухгалтером або внесення до штату підприємства (установи, організації) посади бухгалтера.

Водночас відповідно до Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.01.2011 р. N 59 (зі змінами) (далі - Типове положення), бухгалтерська служба утворюється як самостійний структурний підрозділ бюджетної установи, вид якого залежить від обсягу, характеру та складності бухгалтерської роботи, - департамент, управління, відділ, сектор або в бюджетній установі вводиться посада спеціаліста, на якого покладається виконання обов'язків бухгалтерської служби.

У разі коли в бюджетній установі не утворюється бухгалтерська служба, повноваження головного бухгалтера бюджетної установи, встановлені зазначеним Типовим положенням, поширюються на спеціаліста, на якого покладається виконання завдань та функціональних обов'язків бухгалтерської служби, посадова інструкція якого затверджується керівником бюджетної установи.

У Національний класифікатор України ДК 003:2010 "Класифікатор професій" (далі - Класифікатор професій), затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. N 327 (зі змінами), вміщено базові назви посад "Начальник відділу", "Завідувач відділу", "Завідувач сектору" тощо, які застосовуються в центральних органах виконавчої влади з кодом 1229.1, місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування з кодом 1229.3, а також на підприємствах, в установах та організаціях з кодом 1229.7.

Згідно з приміткою до базової кваліфікаційної характеристики професії "Головний бухгалтер", яка міститься у Випуску 1 "Професії працівників, які є загальними для всіх видів економічної діяльності" (розділ 1 "Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців") Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. N 336, ця характеристика поширюється на інші посади керівників підрозділів бухгалтерського обліку підприємств, установ та організацій, а саме: "Начальник управління"; "Начальник відділу"; "Начальник бюро"; "Начальник сектору"; "Завідувач відділу"; "Завідувач сектору".

Отже, у разі утворення в органах виконавчої влади або місцевого самоврядування бухгалтерської служби як відповідного самостійного структурного підрозділу керівництво цим підрозділом здійснює керівник відповідного підрозділу. У цьому випадку допускається застосування подвійної назви посади, наприклад, "Начальник управління - головний бухгалтер", "Начальник відділу - головний бухгалтер", "Начальник сектору - головний бухгалтер", "Завідувач відділу - головний бухгалтер", "Завідувач сектору - головний бухгалтер".

При застосуванні подвійної назви посади керівника підрозділу первинна складова назви визначає рівень, функції управління та керівництва у структурі відповідної установи, а друга - функціональну діяльність. Якщо працівник займає посаду, що має подвійну назву, посадовий оклад визначається за першою назвою.

У Класифікаторі професій міститься професійна назва роботи "Спеціаліст-бухгалтер" з кодом 2419.3, яка належить до професійного угрупування "Професіонали державної служби", для якої передбачено кваліфікаційні категорії: "Головний спеціаліст - бухгалтер", "Провідний спеціаліст - бухгалтер", "Спеціаліст (I, II категорії) - бухгалтер".

Таким чином, якщо у бюджетній установі не утворюється бухгалтерська служба, до штатного розпису вводиться посада спеціаліста-бухгалтера певної категорії, яка враховує обсяг, характер та складність бухгалтерської роботи.

Лист Мінсоцполітики від 14.03.2018 р. N 411/0/101-18/284 "Щодо назви посади керівника бухгалтерської служби"

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
17
Нина
27.08.2018
А якщо у нас у штаті стоїть головний чпеціаліст-бухгалтер, то що штатку переробляти на спеціаліста-бухгалтера?
марі Нина
28.08.2018
читайте уважно статтю. Переробляти нічого не потрібно.
Алла
28.08.2018
Якщо в управлінні немає бухгалтерського відділу, сектору, обовязки бухгалтера покладено на спеціаліста, посада звучить головний спеціаліст-головний бухгалтер, він повинен підпорядковуватися, вірніше відноситися посада до якогось відділу чи окремо стояти в штатному розписі?
Наталія Алла
28.08.2018
Згідно Типового Положення Ваша посада мала би були головний спеціаліст-бухгалтер, тому що головний бухгалтер може бути тільки при створенні підрозділу.
Вона Наталія
28.08.2018
А якщо казна вказала, що повинен бути головний спеціаліст-головний бухгалтер???? Ну і по друге. Соцстрах прийшов на перевірку і не хотів щоб Акт перевірки підписував « головний спеціаліст-бухгалтер» , їм потрібен був -головний бухгалтер! Як на мене це нісенітниця! Вндемо облік , як «головні бухгалтери» , баланс, кошторис, звіти, а прирівняні в зарплаті жо голових спеціалістів! А відповідальність як і у головного бухгалтера-начальника відділу тощо. Отже я маю бти головний спеціаліст -бухгалтер ( як інша посада у складі іншої бухгалтерії, яка має по посадовій менше обов‘язків і відповідальності) і отримувати відповідну зарплату. Може і ми не так багатезно маємо роботи, але ми є ОДНІ в своїй усьанові, ні підмінити , ні в відпуск, ні захворіти і т.д. Я разую це не справедливим по відношенню до таких бухгалтерів в малих установах!
Наталья Вона
29.08.2018
Я с вами на 100% согласна, я просто написала что так требует Типовое положение, я тоже была совсем недавно одним бухгалтером в Организации и получала оклад как главные специалисты.
Вона Наталья
30.08.2018
Та к і я про що? Плвинна бути просто посада «головний бухгалтер» : 1) начальник відділу-головний бухгалтер, 2) заступник начальника відділу-заступник головного бухгалтера, 3) головний бухгалтер ( коли він єдиний в установі), 4) головний спеціаліст-бухгалтер, і т.д . Як на мене з досвідом 23 роки держслужби на різних посадах бух.служби включаючи гачалтнюка відділу....-головного бухгалтера! Досить того, що ранг нагло забрали з 11 до якого я дійшла від спеціаліста до начальника відділу і маю тепер найнижчий 9 у «В» категорії , як «новоприйнята», вислуга 50% ПОТОЛОК! То який СТИМУЛ МЕНЕ ЯК ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ КАЗАДОСЬ БИ З ОПИТОМ РОБОТИ ТРИМАТИ НА ТІЙ РОБОТІ? ЯКА СТИМУЛЯЦІЯ ДО РОБОТИ? ПРЕМІЯ ЯК ВСІМ РЕШТА ВІД ОКЛАДУ! Ррррр!
Вона Вона
30.08.2018
Сорі за помилки, писала з телефона.)))) прочитала-ржака вийшла.)))) гарного всім настрою!
Оксана
28.08.2018
А якщо посада називається "Провідний бухгалтер" ?
Анатолий
28.08.2018
Уволился на пенсию с должности главного бухгалтера областного Управления, должностной оклад в 2003 году был на уровне заместителя начальника Управления. Почему при перерасчете пенсии нас приравняли к начальнику отдела?
йцукен
28.08.2018
Очень мило со стороны Минсоца - название должности начать с "начальник" и получить соответствующий оклад по штатному, а работу делать как главбух! (ведь в обычных бюдж.установах главбухи имеют оклады 70% - 90% от оклада руководителя учреждения, ПКМУ №1298). Минсоц - шоб ты сто літ жив, а до завтра не діждав!
бухцелюб
28.08.2018
В ДЮСШ один бухгалтер, то він хто бугалтер чи як його назвати і як встановити посадовий оклад
Мирослава
28.08.2018
Як переробити штатний і до якої класифікації ставити в управлінні "Заступник начальника управління - начальник відділу бухгалтерського обліку - головний бухгалтер"?
Оли4ка
04.09.2018
Да,лебедь, рак и щука.У НАГС одно мнение,у казначейства другое,у руководства третье.Была нач.отд-гл.бух.,стала глав.спец.-бух.,теперь глав.спец.-глав.бух.(функционал добавили,работы море "Прозорро " от 3 тыс.,кадры).Мое мнение :считаю в штат.расписании должен быть гл.бухгалтер.Т.к. госслужба-пусть объявляют конкурс и посмотрим что будет.(Уверена такая ситуация как у меня у многих ;конечно есть и хуже).ЧТО МЫ ИМ СДЕЛАЛИ, ЧТО НАД НАМИ ТАК ИЗДЕВАЮТЬСЯ.
Мирослава
07.09.2018
Хтось може дати відповідь?Запитання від 28.08.2018
Ірина
04.02.2019
Якщо на маленькій фірмі тільки один бухгалтер (з вищою освітою) і стажем 18 років і посада головний бухгалтер не створюється, то під яким кодом і назвою реєструвати?
Аліна Ірина
13.02.2019
Добрий день! Якщо вже маєте відповідь на своє запитання, будь ласка, напишіть, дуже цікавить це питання)))
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×