Інформація по темі "" | Публікації по тегу
25.05.20
4134 0
Друкувати
Обране

Щодо подовження щорічної відпустки в зв’язку з знаходженням на лікарняному по догляду за дитиною

До управління Держпраці звернулася працівниця стосовно відмови керівництва закладу подовжити кількість днів щорічної відпустки, так як під час неї знаходилась на лікарняному по догляду за дитиною та просить надати роз’яснення щодо правомірності відмови прийняти листок непрацездатності до розгляду.

Надання всім працівникам щорічної оплачуваної відпустки є реалізацією їх права на відпочинок, яке закріплене ст. 45 Конституції України. Умови, тривалість і порядок надання працівникам відпусток визначають Кодекс законів про працю України (далі — КЗпП) та Закон України „Про відпустки" від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504).

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону № 504 у випадку тимчасової непрацездатності працівника, підтвердженої у встановленому порядку, щорічна відпустка (основна, додаткова) переноситься на інший період або продовжується. Така можливість передбачена і ст. 78 КЗпП, згідно з якою в щорічну відпустку не включаються дні хвороби працівника.

Продовжувати/переносити відпустку на дні лікарняного по догляду за дитиною (іншим членом сім’ї) не можна. Тому якщо працівник у період щорічної відпустки доглядає за хворою дитиною, то відпустка на дні хвороби дитини не продовжується. Пояснюється це тим, що у трудовому законодавстві йдеться про хворобу в період відпустки саме працівника. Лікарняний по догляду в період відпустки працівнику не видадуть (пп. 3.11 і 3.15 Інструкції № 455).

Отже, документально підтвердити цей факт неможливо. І навіть якщо листок непрацездатності по догляду був помилково виданий, дні тимчасової непрацездатності, що припадають на період відпустки, оплаті не підлягають (ч. 6 ст. 22 Закону № 1105).

Тому можна зробити висновок: лікарняний по догляду за дні хвороби, що припадають на період відпустки, оплаті не підлягає, а відпустку не продовжують і не переносять.

Олена Лашкевич, головний інспектор праці відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Дніпровському регіоні. 

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області 

Шановні користувачі! Тепер ви можете дізнаватися всі останні новини порталу Бухгалтер.com.ua першими в TELEGRAM і VIBER спільнотах! Більш детально за посиланням.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×