Інформація по темі "" | Публікації по тегу
30.11.23
7929 1
Друкувати
Обране

Списки військовозобов’язаних: подаємо до 1 грудня?!

Інтернет-мережею шириться новина, що всі роботодавці до 1 грудня 2023 року мають подати до ТЦК та СП списки призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Чи дійсно 1 грудня — це останній день подання?

З такими запитанням звернувся до редакції «Податки & бухоблік» читач. Відповідаємо на нього.

Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі — Порядок № 1487).

Звичайні підприємства ведуть персональний військовий облік. Він передбачає облік відомостей щодо призовників, військовозобов’язаних та резервістів за місцем їх роботи (служби) або навчання.

Персональний військовий облік на підприємствах ведеться за списками персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку № 1487). Також інформація про чисельність призовників, військовозобов’язаних та резервістів вноситься до відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 12 до Порядку № 1487), яка зберігається разом із списками персонального військового обліку.

Щороку до 25 січня списки персонального військового обліку, сформовані станом на 1 січня, підписуються керівником підприємства, а також особою, відповідальною за ведення військового обліку. Далі вони разом з відомістю оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів реєструються в службі діловодства підприємства.

Щодо подання/звіряння списків.

Підприємство звіряється з ТЦК та СП (СБУ, підрозділами Служби зовнішньої розвідки), на території відповідальності яких перебуває, відповідно до графіка звіряння

Відповідальний за ведення військового обліку працівник іде звірятися особисто. З собою бере витяг зі списку персонального військового обліку з працівниками, які перебувають на обліку в такому ТЦК та СП (органі СБУ, підрозділі Служби зовнішньої розвідки) та копії їх військово-облікових документів.

Якщо ТЦК та СП (органі СБУ, підрозділі Служби зовнішньої розвідки), де на обліку перебувають працівники, розташовані на території інших адміністративно-територіальних одиниць, то звіряння проводитися дистанційно. Витяги зі списків персонального військового обліку, копії військово-облікових документів зі списку разом із супровідним листом надсилаються поштою з повідомленням про вручення до відповідного органу.

Проводиться така звірка щороку.

Результати звіряння вносите до журналу обліку результатів перевірки стану військового обліку. Його форма наведена в додатку 9 до Порядку № 1487.

Добре, а де ж у Порядку № 1487 про строк «до 1 грудня»? До цієї дати підприємствам слід подати до відповідних ТЦК та СП списки працівників, які підлягають приписці до призовних дільниць (додаток 6 до Порядку № 1487). Такі списки складають в алфавітному порядку. До них уключають всіх юнаків, яким у рік приписки виповнюється 17 років незалежно від громадянства, відбування покарання в місцях позбавлення волі за вироками суду, стану здоров’я, задекларованого (зареєстрованого) місця проживання (місця фактичного проживання).

Підсумуємо.

До 1 грудня у підприємств є обов’язок подати до ТЦК та СП списки працівників, які підлягають приписці до призовних дільниць (за наявності таких працівників).

Списки персонального військового обліку, до яких потраплять призовники, військовозобов’язані та резервісти, звіряють з ТЦК та СП протягом року (відповідно до графіка звірки чи дистанційно). Тож не хвилюйтеся. У вас ще є час для проходження звірки.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
1
Ярослава
30.11.2023
Дякуємо дуже!
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×