Інформація по темі "" | Публікації по тегу
21.03.17
38376 41
Друкувати
Обране

Трудові книжки скасовують: як це відіб'ється на українцях

Пенсійний фонд ініціює перехід до цифрового обліку праці працівників

Уже в цьому році в Україні може початися заміна паперових трудових книжок електронними. Технологію їх впровадження днями презентував глава Пенсійного фонду Олексій Зарудний. Що зміниться для працівників, з'ясувала "Сегодня".

НОВОВВЕДЕННЯ. Як роз'яснив Зарудний, Пенсфонд планує всім працюючим видати електронні посвідчення, які замінять паперові трудові книжки. Для цього вже модернізовано реєстр застрахованих осіб (які працюють офіційно і за них роботодавець платить страхвнесків в ПФ) – тепер він єдиний по всій країні. До речі, скасувати паперові трудкнижки Мінекономрозвитку пропонувало ще в листопаді 2015 року, але тоді говорили тільки про створення єдиної бази даних. Видавати працівникам ID-картки не планувалося. Але тоді законопроект відкликали без пояснення причин.

Зараз, для того щоб реєстр повністю замінив паперову трудкнижку, в нього треба додатково внести дані про посади працівника. У ПФ обіцяють, що всі технічні питання вирішать у другій половині року, і перші ID-картки замість паперових книжок планують видавати вже до кінця року.

ЯК ПРАЦЮЄ. E-книжка виглядає як пластиковий паспорт або водійські права: фото, П. І. Б. і підпис власника, термін дії і називається "Посвідчення застрахованої особи". На підставі кількості років сплати страхових внесків розраховується трудовий стаж, що дає право на пенсію, який внесуть в e-книжку (нагадаємо, сьогодні чоловікові для отримання пенсії потрібно офіційно відпрацювати 35 років, жінці – 30 років). Далі вже кадровики будуть зобов'язані вносити і до реєстру, і в e-книжку всі дані про працівника: якщо Ви приймете, на яку посаду, коли переведений на іншу посаду або звільнений, за якою статтею.

"Але так як реєстр сплати страхвнесків ведеться тільки з 1 липня 2000 р то повністю відмовитися від паперових книжок зможуть лише ті, хто почав офіційно працювати після цієї дати. Решті при розрахунку трудового стажу поки доведеться пред'явити і паперову книжку", – роз'яснив нам експерт Віктор Колбун.

Але, на його думку, через пару років ПФ варто вимагати від усіх роботодавців оцифрувати дані паперових трудкніжек і внести до реєстру, запевнивши e-підписом кадровика. Це послужить для ПФ захистом від шахрайства, бо зараз трудкнижки вільно продаються, і внести завірену печаткою запис про нібито роботі до 2000 р (коли вівся облік сплати страхвнесків) в якийсь зниклої фірмі для шахраїв не складе труднощів. Також звільненому по "поганий" статті КЗпП (втрата довіри, порушення дисципліни) не вдасться "втратити" трудову книжку, щоб приховати цей факт.

Плюси і мінуси нововведення

Головним плюсом від введення е-книжок Колбун називає достовірність і збереження даних про працівника, а також зниження витрат роботодавця на утримання штату HR-служби.
Так, довідку про зарплату можна буде отримати в мережі.

HR-співробітник великого холдингу Тетяна Шевцова додає: "Якщо е-реєстр запрацює, то кадровикам стане зрозумілішою трудова біографія працівника, за якою статтею він був звільнений. Це дозволить не брати на роботу потенційних прогульників і нечистих на руку. Але поки я бачу складний і тривалий перехідний період і зростання витрат роботодавця на покупку і установку програмного забезпечення, навчання HR-персоналу".

Експерт з ринку праці Тетяна Пашкіна побоюється помилок кадровиків при внесенні запису до реєстру, які складно буде виявити і виправити: "Якщо в паперовій трудовій книжці людина легко може помітити неточність і попросити її виправити, то з e-книжкою це складніше. Виправити неточність в реєстрі можна тільки через суд. А вона впливає на страхстаж і пенсію. Як вихід – видача на руки паперових довідок з печаткою, які фактично стануть ерзац-книжкою".

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
41
Олексій
21.03.2017
Ну й швидкість реформ, у 2015 році балакали, а 2017 тільки починаємо впроваджувати, це що воно повноцінно запрацює тільки у 2020? А чи запрацює?
Наталія
21.03.2017
Добре, що ви інформуєте роботодавців та хотілося, щоб той, хто набирає текст провіряв його на граматичні помилки. Надіємось на порозуміння. Серйозне видання повинне і надавати інформацію по-серйозному.
eMelya Наталія
21.03.2017
Помітили помилку, виділіть текст, натисніть Ctrl+Enter, прокоментуйте та відправте.
Маша Наталія
21.03.2017
А просто подякувати за безкоштовну вчасну інформацію? Невже одна десь помилка так впливає? Вся Україна дізнається тут БЕЗКОШТОВНО інфу, а замість вдячності люди отримують сарказм (((
Євген Наталія
21.03.2017
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Олег Наталія
21.03.2017
погано ви ПРОВІРИЛИ свій пост.
Галина
21.03.2017
Стаж человеку 35лет,женщине 30лет.женщина не человек?
Людмила Галина
28.03.2017
Чоловік, це "мужчина" російською.
Олена Галина
22.03.2017
а заклювали, то закл.ювали, ну не розібралась людина, ні куча коментарів як потрібно вчити українську мову
Марія Галина
21.03.2017
Галина! Хіба на українській мові чоловік і мужчина, це не однаково?
Наташа Галина
21.03.2017
Галя. Ви хто по національності?Я боюсь припустити як Ви складаєте офіційні документи.
josh.ua Галина
21.03.2017
Галина, тільки не кажіть, що Ви працюєте в державній установі.
Галині Галина
21.03.2017
А ви досі не розумієте українську мову??? не человек, а чоловік- різницю відчуваєте???
Bersa Галина
21.03.2017
ЛИЧНО ДЛЯ ВАС ПЕРЕВОЖУ ФРАЗУ: (нагадаємо, сьогодні чоловікові для отримання пенсії потрібно офіційно відпрацювати 35 років, жінці – 30 років) ПЕРЕВОД ( напоминаем на сегодня для МУЖЧИН для получения пенсии нужно официально работать 35 лет, а женщине - 30лет). УЧИТЕ УКРАИНСКИЙ ЯЗЫК!!!!!! в США для русскоязычного населения законы на русском язцыке НЕ ИЗДАЮТСЯ!!!!
Маша Галина
21.03.2017
чоловіку, имеется ввиду мужчине
Олександр
21.03.2017
Пам'ятаю, як вводилися ідентифікаційні коди громадянам. Часу було відведено багато, але отримувати коди почали в самий останній момент, коли перестали обслуговувати банки. А чи не станеться саме так з цими трудовими електронними книжками? Дуже добре було б, щоб видавалися вони разом з наданням ідентифікаційного коду та були б такими носіями цього самого коду. Але зараз почнеться: ці книжки електронні повинні зберігатися у работодавця. А помилки, орфографічні та синтаксичні треба не виправляти, а не допускати. Тобто: програма занесення інформації повинна бути складена таким чином, щоб помилок не було допущено. Не так, як складені наші платіжні повідомлення за комунальні послуги: кожний користувач спочатку об'являється боржником, замість того, щоб вказати, що це є поточний платіж, а не борг. Боргом він стає у разі несплати на другий місяць.
Лілія
21.03.2017
А якщо збій у програмі або хакерська атака? Як будемо відновлювати дані?
eMelya Лілія
21.03.2017
Легко. Як і заощадження 90-х. Відновлять по 1000 грн.
ирина Лілія
21.03.2017
ну... спочатку всім розкажемо, що нас хакнули, потім "виявимо", що було недофінансунання в цій гілці, потім прикинемо і скажемо, що треба виділити 100 млн грн, а потім може і почнемо брати з архівів паперові носвї і вручну перенабиратиз вигідними викривленнями; або не так... спочатку нам не вистачатиме 100 млн грн на вілу, поміркувавши, ми створимо умови для того, щоб хакнути цей сервер саме, на ліквідацію наслідків нам виділять 100 млн грн платники податків, почнемо якось так щось відновлювати, попутно за хабар, наприклад, додаючи якомусь міністу "липові" відомості про здобуття вищої освіти, солідне перше місце роботи і тд...
Раїса
21.03.2017
Я з 1993 по 2000 рік працювала на фірмі якої зараз вже не існує, тож вносити в реєстр дані про мою труддіяльність не буде кому. І виявиться що 7 років стажу як "коту під хвіст."
Бухгалтер Раїса
21.03.2017
А все може бути! Принаймні їм так буде легше з нами. Немає інформації про заробіток, фірма ліквідувалась чи ще щось - будуть сумніви от і немає у Вас стажу. Працювати нам і працювати. І дякувати не передякувати нашій владі. Все про нас "турбуються". Тільки після того "піклування" не про нас, а про них у журналі Форбс пишуть.
Наташа Раїса
21.03.2017
Ну чого Ви так. Це не означає що ті, хто працював до 2000 року втратили свій трудовий стаж, таких мільйони , тому трудові(письмові) книжки матимуть силу і при оформленні на пенсію їх потрібно буде пред"являти в Пенсійний.
Наталія
21.03.2017
Припустившись помилки, не засмучуйтесь. Так є люди, що не роблять помилок, це ті, за кого думають інші. А все нове завжди лякає. .. Так что не ссортись, девочки!
Наталія Наталія
21.03.2017
Пенсійний зараз так скоручують, а ще в маленьких містах один кадровик на 400 осіб, на якому і військовий облік і десятки комісій, в яких він бере участь, тож дуже "чекаємо" програму, за помилку в якій ще по судах будемо бігати.
Наталія
21.03.2017
Вибачте, "скорочують"
оксана
21.03.2017
У нас в стране все так. У них прям паранноя какая- то. Ну вот сколько случаев поддельных тр. книжек? Знаете- в милицию. А не знаете, так и не узнаете. Из за их параннои- всю страну переколотить! Вводите , но с2017 года. Зачем кадровику шифровать что то до начала реформы?
Павло
21.03.2017
Якщо є багато хакерів, які можуть взламувати сервери секретних служб та мегакорпорацій, то цей реєстр для них як 2 пальця! Розумні хакери будуть в 50 років тихенько мати шикарну пенсію, не працюючи ні дня! Просто повірте! Але це дрібниці! Адже офіційні хакери також є і в нашого "сусіда-брата"! В результаті спланованої операції група найдосвідченіших хакерів-майстрів зможе вмить зламати всю пенсійну систему країни, а мільйонам людей перекреслити багато років кропіткої праці на пенсійний стаж!!! Але нашим бовдурам-хабарникам високопосадовцям на це начхати! Вони ж не німці, щоб продумати все до дрібниць, а потім зробити ідеально! Тому єдиний правильний вихід - це одночасне ведення і електронного реєстру і бумажного підтвердження! В жодному разі ніяких оцифровувань за попередні роки, тільки починати з цього року! А інакше, ви навіть не уявляєте яка біда нас чекає...
Коля
21.03.2017
Справжня причина скасування трудових книжок наступна. За розпорядженням державних органів у 2011- 2013 роках у зв"язку з так званими "ліквідаціями" державних установ були звільнені працівники, а на їх робочі місця прийняті інші працівники, переважно пенсіонери. Нагадаю, що "ліквідація" державної установи -- це лише зміна цією установою кода ЄДРПОУ, без скорочення посад. Це узаконене шахрайство дозволяє звільнити з роботи будь-якого працівника без пояснення причин. Тобто , у 2011-2013 роках багато малозабезпечених українців були взагалі позбавлені засобів існування . А тепер держава намагається усіма способами затушувати цей геноцид -- скасування ТРУДОВИХ КНИЖОК призначене саме для того, щоб знищити його письмові підтвердження. Це щось на зразок того, як колись радянська влада вихолощувала відомості про голодомор 1932-1933 років.
Бухгалтер Коля
22.03.2017
....Колю скоротили в 2011-2013 роках, на його законне місце прийняли головного бухгалтера- пенсіонера, який розподіляє бюджетні кошти виключно з вигодою для себе. Ймовірно сфера діяльності Колі - заклади освіти. І судячи з того, що все це Коля називає ГЕНОЦИДОМ - він і досі безробітний. А роботу собі щукає на бухгалтер.com.ua. Коля, ваше життя може налагодитись - тільки простіть того бухгалтера......
Коля Бухгалтер
22.03.2017
Таких як Коля, ймовірно, десятки тисяч. Бо інакше не було б ні Майдану, ні Криму, ні Донбасу...
Бухгалтер Коля
22.03.2017
О, виходить я таки вгадала щось із вашої біографії . От тільки не знала, що і Крим в нас забрали через Вас. Це я вам скажу вже занадто - казьонними землями розкидатися. А взагалі хід ваших думок звертає в якусь "странную степь" .
Коля Бухгалтер
22.03.2017
Не бачу нічого дивного в тому, що держава, яка масово грабувала своїх пересічних громадян , позбавляючи їх засобів існування, потім втратила у багато разів більше.
Бухгалтер Коля
23.03.2017
Держава і її народ втрачає, але я думала що це відбувається через недолугу політику керманичів, а по-вашому виходить якби не було таких, як Коля? Так? В вашій голові забагато сміття і самовпевненості. Якби не було таких, як Мігоян, Парасюк не було б Майдану. А от Крим прос..... інші люди і не потрібно на..... тулити все до купи. За вами скоро приїдуть Коля, ви самі наполягаєте.
Коля Бухгалтер
23.03.2017
Думаю, вам вже нічого не поможе. Такі, як ви, довели країну до ручки. І досі не схаменулися.
Бухгалтер Коля
24.03.2017
А це вже прогрес! Ви таки "злізли зі свого дивану і починаєте кусатись" . Найдіть собі роботу і краще подалі від бухгалтерської, бо тут ви нічого доброго не показали - лише ходите по колу. Стратег!!!!!!
бухгалтерія-це любов
22.03.2017
зі свинячим рилом- у стікляний посуд
Олена
22.03.2017
Мені тільки цікаво, яким чином кадровик повинен буде заповнювати ці книжки, це ж я так розумію якесь обладнання повинно бути для картки, чи яким чином???
Олена
22.03.2017
І кадровику буде весело - і в е-книжку, і в е-реєєстр, і мені подобається фраза "Головним плюсом ...також є зниження витрат роботодавця на утримання штату HR-служби". А хто ж цікаво дані вносить буде?
Вадим
22.03.2017
З врахуванням того, що кадровика немає і трудовими книжками займається бухгалтерія, плюси від цієї "рехворми" для нас відсутні, одні мінуси. Також хочеться спитати рехворматорів, ви уже забезпечили всі регіони країни високоякісним і дешевим інтернетом, ви забезпечили усі бюджетні установи сучасною технікою ?
обкрадена
23.03.2017
Про що,взагалі мова???Масовий виїзд людей ...безробіття...несусвітні податки...молодь не хоче офіційно сплачувати внески-бо пенсії,як такої немає...Копійки після 60років,якщо доживеш...
Допитливий
30.03.2017
А як бути з нечеснипи працедавцями? хто їх буде контролувати?? Працювала людина на підприемстві 3 роки, підняла з нуля його до рівня, змінилось керівництво і сказало - хочеш працювати далі плати 5 штук баксов, а ні йди геть! - та деж такі гроша взяти якщо за весь період що тут працювала ця людина вона стільки н заробила???!! Так мало того що звільняють - так ще й по статті видуманій звільняють і в трудову вносять.. І як тоді людині далі бути??? Не дуже охочі інші працедавці брати людину в якої в трудовій стаття стоїть, навіть якщо вона через суд виправлена.... Хто з таки працедавцями бороться і як буде???!!!
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі