473 0

КМУ: Операции по предоставлению услуг питания в заведениях здравоохранения, которые освобождаются от обложения НДС

Кабинет Министров Украины постановлением от 05.09.2012 г. № 818 утвердил Порядок предоставления услуг по питанию граждан в заведениях здравоохранения, операции по предоставлению которых освобождаются от обложения налогом на добавленную стоимость.


В соответствии с постановлением услуги по питанию граждан в заведениях здравоохранения предоставляются непосредственно такими заведениями, в частности на базе их блоков питания, или предприятиями общественного питания, с которыми такие заведения заключили договор.


К услугам по питанию граждан в заведениях здравоохранения, операции по предоставлению которых освобождаются от обложения налогом на добавленную стоимость, относятся:


— услуги по питанию граждан, предоставляемые в заведениях здравоохранения государственной и коммунальной форм собственности в процессе предоставления медицинской помощи за счет бюджетного финансирования, а также в составе платных услуг, которые могут предоставляться в государственных и коммунальных заведениях здравоохранения, указанных в разделе I Перечня платных услуг, которые могут предоставляться в государственных и коммунальных заведениях здравоохранения, высших медицинских учебных заведениях и научно-исследовательских учреждениях, утвержденного постановлением КМУ от 17.09.96 г. № 1138;

— услуги по питанию граждан, предоставляемые в составе услуг по здравоохранению в частных заведениях здравоохранения.

От обложения налогом на добавленную стоимость освобождаются операции по предоставлению услуг по питанию граждан в заведениях здравоохранения в рамках утвержденных норм питания в граммах, а граждан, для которых не установлены такие нормы, — в рамках определенной денежной нормы расходов на питание.


В случае одновременного предоставления услуг по питанию граждан в заведениях здравоохранения, операции по предоставлению которых освобождаются от обложения налогом на добавленную стоимость, и услуг, операции по предоставлению которых не освобождаются от такого налогообложения, учет соответствующих операций ведется отдельно.

Размер дневной денежной нормы расходов на питание определяется с учетом потребности в рациональном питании и санитарно-гигиенических требований, но не может превышать более чем в 1,4 раза сумму, определяемую путем деления размера установленного прожиточного минимума на одного человека в расчете на месяц на количество дней в соответствующем месяце.



Тризуб.jpg

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 5 вересня 2012 р. N 818

Київ

Про затвердження Порядку надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров'я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість

Відповідно до підпункту "г" підпункту 197.1.7 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити Порядок надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров'я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, що додається.


Прем'єр-міністр України                                                                    М. АЗАРОВ



Інд. 70

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 5 вересня 2012 р. N 818



ПОРЯДОК
надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров'я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість



1. Організація надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров'я забезпечується керівниками таких закладів.

2. Послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров'я надаються безпосередньо такими закладами, зокрема на базі їх блоків харчування, або підприємствами громадського харчування, з якими такі заклади уклали договір.

3. До послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров'я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, відносяться:

послуги з харчування громадян, що надаються у закладах охорони здоров'я державної та комунальної форми власності у процесі надання медичної допомоги за рахунок бюджетного фінансування, а також у складі платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров'я, зазначених у розділі I переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров'я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 р. N 1138 (ЗП України, 1996 р., N 18, ст. 501; Офіційний вісник України, 2002 р., N 29, ст. 1374);

послуги з харчування громадян, що надаються у складі послуг з охорони здоров'я у приватних закладах охорони здоров'я.

4. Від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров'я у межах затверджених норм харчування в грамах, а громадян, для яких не встановлено таких норм, - у межах визначеної грошової норми витрат на харчування.

У разі одночасного надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров'я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, і послуг, операції з надання яких не звільняються від такого оподаткування, облік відповідних операцій ведеться окремо.

5. Розмір денної грошової норми витрат на харчування визначається з урахуванням потреби у раціональному харчуванні та санітарно-гігієнічних вимог, але не може перевищувати більш як у 1,4 раза суми, що визначається шляхом ділення розміру установленого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць на кількість днів у відповідному місяці.

6. Послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров'я державної та комунальної форми власності за рахунок бюджетних асигнувань надаються в межах коштів, передбачених кошторисами на утримання таких закладів.

7. Організація надання послуг з харчування здійснюється виходячи з харчової та енергетичної цінності продуктів і забезпечується шляхом регулювання об'єму готових страв або раціону, підбором необхідного способу кулінарної обробки відповідно до наявних медичних показань.

Примірне двотижневе меню складається з урахуванням особливостей харчування населення відповідного регіону та норм харчування в грамах. Щоденне меню складається виходячи з наявності продуктів згідно з примірним меню.

Установлюються такі режими харчування у закладах охорони здоров'я:

п'ятиразовий (сніданок, другий сніданок, обід, полуденок, вечеря) - для дітей у віці від одного до трьох років;

чотириразовий (сніданок, обід, полуденок, вечеря) - для дітей у віці від трьох до вісімнадцяти років, вагітних жінок, породіль, матерів, які годують груддю, онкологічних хворих, ветеранів війни та хворих, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу;

триразовий (сніданок, обід, вечеря) - для інших категорій хворих.

____________





загрузка...
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі (0)