Інформація по темі "" | Публікації по тегу
10.02.14
1369 0
Друкувати
Обране

ВАСУ: о формировании расходов по операциям уступки права требования связанным лицам

ВАСУ в листі від 11.12.2013 р. № 1713/12/13-13 пояснив свою правову позицію стосовно однакового застосування адміністративними судами норм Податкового кодексу України (далі — ПКУ), які регулюють порядок формування витрат у податковому обліку податку на прибуток за операціями з відступлення права вимоги пов’язаним особам. 

Зокрема, позиція ВАСУ полягає в тому, що системне тлумачення норм ПКУ не дозволяє вважати відступлення права вимоги для цілей обліку з податку на прибуток окремою господарською операцією, відмінною від продажу товарів. Натомість така операція в розумінні п. 153.5 ПКУ є різновидом операції з продажу товарів. Причому продавцем відповідних товарів є особа, яка здійснює відступлення права вимоги за компенсацію.


Крім того, ВАСУ вважає, що на операції з відступлення права вимоги поширюються обмеження в урахуванні витрат, передбачених абз. 2 п.п. 153.2.6 ПКУ.


Це, у свою чергу, означає, що витрати, понесені у зв’язку з відступленням права вимоги пов’язаній особі, не можуть перевищувати доходи, отримані продавцем як компенсація вартості проданої вимоги.


У свою чергу зазначимо, що на сьогодні п. 153.2 ПКУ викладено в іншій редакції, ніж та, на яку посилається ВАСУ. Так, чинною редакцією п. 153.2 ПКУ встановлено, що оподаткування контрольованих операцій здійснюється у порядку, передбаченому ст. 39 ПКУ. 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі