Інформація по темі "" | Публікації по тегу
31.03.14
4797 0
Друкувати
Обране

Нюансы исполнения судебных решений Госказначейством Украины

Державна казначейська служба України на своєму сайті розмістила інформацію щодо механізму виконання судових рішень органами Державної казначейської служби України. 

Так, Державна казначейська служба України (далі — Казначейство України) здійснює виконання рішень суду про стягнення коштів, боржником за якими є державний орган у межах відповідних бюджетних призначень шляхом списання коштів із рахунків такого державного органу, а в разі відсутності у зазначеного державного органу відповідних призначень — за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду (бюджетна програма КПКВ 3504040 «Забезпечення виконання рішень суду, що гарантовані державою» (далі — КПКВ 354040)).


Не виконуються за бюджетною програмою КПКВ 3504040 (взагалі Казначейством України):


1. Судові рішення, стягувачем за якими є державний орган, державне підприємство, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа, організація, що належать до комунальної власності.


2. Судові рішення зобов’язального характеру (наприклад, «зобов’язати суб’єкта владних повноважень провести донарахування та виплату грошової допомоги (компенсації, заробітної плати); зобов’язати суб’єкта владних повноважень вчинити дії щодо стягнення коштів; зобов’язати провести видатки (виділити кошти, відкрити асигнування) відповідному суб’єкту владних повноважень; визнати дії протиправними та зобов’язати суб’єкта владних повноважень здійснити перерахунок грошової допомоги (компенсації, заробітної плати)»).

Зазначена категорія судових рішень виконується органами державної виконавчої служби.


3. Судові рішення, боржниками за якими є органи Пенсійного фонду України.

В органах Казначейства відсутні рахунки органів Пенсійного фонду України, з яких можна здійснювати безспірне списання коштів для виконання судових рішень, боржниками за якими є зазначені органи.

Фінансування пенсійних виплат та видатків на утримання органів Пенсійного фонду України проводиться не через рахунки, відкриті в органах Казначейства, а через рахунки, відкриті в банках.

Законодавством України не передбачені повноваження органу Казначейства на здійснення списання коштів з рахунків боржника, відкритих у банківських установах, натомість такі права мають органи державної виконавчої служби відповідно до положень Закону України «Про виконавче провадження».


4. Виконавчі документи за рішеннями суду про стягнення коштів або рішення суду, що набрали законної сили, боржниками за якими є визначені ч. 1 ст. 2 Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» суб’єкти, які видані або ухвалені до 01.01.2013 р.

З 16.10.2013 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо виконання судових рішень», яким, зокрема, внесено зміни до Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» (далі — Закон).

Відповідно до абз. 1 п. 3 розд. II Закону виконавчі документи за рішеннями суду про стягнення коштів або рішення суду, що набрали законної сили, боржниками за якими є визначені частиною першою статті 2 цього Закону суб’єкти, видані або ухвалені до набрання чинності цим Законом, подаються до органу державної виконавчої служби протягом шести місяців із дня набрання чинності цим пунктом.


5. Судові рішення про стягнення коштів з державного підприємства, установи, організації або юридичної особи, примусова реалізація майна якої забороняється відповідно до законодавства.

Зазначена категорія судових рішень відповідно до ст. 4 Закону виконується органами державної виконавчої служби.


У разі якщо рішення суду про стягнення коштів з державного підприємства або юридичної особи не виконано протягом шести місяців із дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, його виконання здійснюється за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду (тобто за бюджетною програмою КПКВ 3504040). 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі