Інформація по темі "" | Публікації по тегу
26.11.20
6708 0
Друкувати
Обране

Оплата праці, листопад, 2020/№ 22 та №22/1

Сьогодні вийшов черговий номер журналу Оплата праці та спецвипуск до нього, до вашої уваги зміст номерів

Прожитковий мінімум зросте з 1 грудня: на що це вплине 1 грудня 2020 року (уже втретє цього року) підвищиться прожитковий мінімум. Сьогодні ми розглянемо, на які величини вплине ця подія.

Нова система оплати праці для держслужбовців 11 листопада 2020 року Кабмін прийняв розпорядження від 11.11.2020 р. № 1414-р.

Щодо врахування «ковідної» доплати у розрахунку середньої зарплати Лист від 28.08.2020 р. № 3511-06/52763-07*

«Ковідна» доплата у розрахунку середньої зарплати Протягом 2020 року уряд підтримує працівників, які задіяні у боротьбі з інфекційною хворобою COVID-19. Зокрема, їм підвищили заробітну плату шляхом установлення доплат.

Єдиний рахунок для сплати податків: зовсім скоро Ех, як би було добре скинути всі податки на один рахунок — і нехай контролюючі органи самі розбираються… Жодної тобі плутанини. Мабуть, саме такою логікою керувалися законодавці, генеруючи ідею про єдиний рахунок для сплати податків. Але чи спростить це життя платнику? Система поки не працює, але деякі висновки можна зробити вже зараз.

Два лікарняні листи розірвані вихідними днями Працівник надав два листки непрацездатності з різних закладів охорони здоров’я (захворювання одне й те ж):

Захворів у святковий день: оплата хвороби за загальними правилами Працівник надав листок непрацездатності з періодом хвороби з 14 по 26 жовтня 2020 року (13 к. дн.). Початок хвороби припав на святковий день — 14 жовтня. Чи оплачувати цей день хвороби?

 

Найменування установи у лікарняному листі: нюанси Чи можна в лікарняному листі в рядку «місце роботи» зазначити найменування установи «Комунальний заклад освіти «Верхньодніпровська спеціальна школа» Дніпропетровської обласної ради» скорочено — «КЗО «Верхньодніпровська спеціальна школа» ДОР»?

Працівник захворів під час навчальної відпустки Працівник захворів під час навчальної відпустки, через що не може відвідувати навчальні заняття. Чи утримувати у такому разі вже виплачені відпускні і чи нараховувати лікарняні?

Виплати, донараховані держслужбовцям: відображаємо у звітності У жовтні набрала чинності постанова № 940*, якою були підвищені оклади деяким категоріям держслужбовців. Підвищення відбулося з 1 липня 2020 року, тобто заднім числом. У зв’язку з цим у жовтні таким щасливчикам були проведені відповідні зарплатні донарахування. Як їх відобразити у звітності, розкажемо у статті.

Підвищуємо кваліфікацію дистанційно: гарантії для працівника Працівників направляємо на курси підвищення кваліфікації. Навчання відбуватиметься дистанційно. Як оплачувати час навчання?

Як прийняти на роботу безробітного? Як прийняти працівника на роботу так, щоб його не зняли з обліку в центрі зайнятості?

Які документи видати працівнику при звільненні Які документи потрібно видати працівнику при звільненні (крім трудової книжки)? Чи потрібно надавати якісь довідки про спецстаж, використані відпустки на дітей тощо?

Матеріальна відповідальність: чи можна покласти на вантажника? У нас працює завідувач складу з графіком роботи 5/2 та 3 вантажники, які працюють за змінним графіком (зміна/2 дні відпочинку). У суботу та неділю на склад надходять ТМЦ, які потрібно приймати. Чи можна вантажникам надати матеріальну відповідальність? Як правильно це оформити?

Об’єднана звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ Грудень 2020 року буде останнім звітним періодом для роботодавців, за який подаватиметься ЄСВшна звітність за формою № Д4. А далі звітуватимемо з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, подаючи єдину звітність. Мінфін на своєму сайті оприлюднив проєкт об’єднаної звітності. Тож пропоную розглянути його, щоб розуміти, з чим доведеться працювати.

Зарплату міняємо на декретні в ЄСВ-звіті Працівниці за весь вересень 2020 року була нарахована заробітна плата (5000 грн) і відображена в ЄСВ-звіті за цей місяць. У жовтні працівниця принесла лікарняний по вагітності та пологах, відкритий 28.09.2020 р. Їй нарахували декретні на 126 к. дн. з 28.09.2020 р. по 31.01.2021 р. у сумі 20696,76 грн (164,26 грн х 126 к. дн.). Як відобразити в ЄСВ-звіті суми надміру нарахованої зарплати (за 3 к. дн. вересня 2020 року в сумі 681,82 грн) і декретної допомоги за минулий період?

Пропустили факт звільнення в ЄСВ-звіті Працівник звільнився 25.09.2020 р. Проте факт звільнення не відобразили в таблиці 5 ЄСВ-звіту за вересень 2020 року. Також і в таблиці 6 ЄСВ-звіту відобразили помилково нараховану зарплату за жовтень як за повністю відпрацьований місяць (7600 грн), відпустка використана повністю, тому компенсація за невикористану відпустку не нараховувалася, у графі 15 проставили — 30 к. дн. Помилку виявили в жовтні 2020 року. Працівник згоден повернути надміру отриману суму грошей. У жовтні була відсторнована (проведена у бухобліку) зарплата в сумі 1036,36 грн. Як заповнити таблиці 5 і 6 ЄСВ-звіту в такому разі?

Викладач вишу працює за сумісництвом: як визначити педагогічний стаж Викладач працює у виші з 01.09.2003 р. безперервно і наразі має 17 років і 2 місяці стажу за основною посадою доцента. Протягом трудової діяльності він працював за сумісництвом на педагогічних посадах практичного психолога, викладача. Зокрема, за сумісництвом 2 роки на 0,25 штатної одиниці посади практичного психолога, що дає 6 місяців до педстажу; на 0,5 посади практичного психолога школи близько 4 років, що дає 2 роки до педстажу; практичним психологом вишу на 0,5 ставки 2 роки 10 місяців, що дає ще 1 рік і 5 місяців до педстажу. Цей викладач наполягає, що сумарний стаж його роботи перевищив 20 років і це дає підстави для виплати надбавки у розмірі 30 %. Чи потрібно підсумовувати педагогічний стаж для надбавки як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом? Надбавка за стаж сплачується тільки за основним місцем роботи чи за сумісництвом також?

Компенсація: виплата зарплатних боргів у листопаді 2020 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.


Обов’язкові медогляди: для кого й коли? Згідно з чинним законодавством певні категорії працівників при прийнятті на роботу або в процесі трудової діяльності повинні проходити медичні огляди. У межах цієї статті розглянемо, для кого обов’язкові медогляди та яких видів вони бувають.

«Інвалідний» звіт: перезавантаження Звіт за формою № 10-ПІ залишався незмінним багато років. І ось настав момент перезавантаження: наказом Мінсоцполітики від 27.08.2020 р. № 591 затверджено нову форму Звіту й Інструкцію щодо її заповнення. «Дорога ложка до обіду». Тому «по кісточках» заповнення оновленого Звіту розберемо ближче до строку його здавання — на початку наступного року. А зараз лише коротко змалюємо, до чого нам готуватися. Поїхали.

Профілактичний медогляд як гарант інфекційної безпеки Чинне санітарне законодавство зобов’язує працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення, проходити медичні огляди. Правила проведення таких медоглядів обговоримо в цій статті.

Трудові медогляди: дотримуємося процедури Обов’язок організувати проведення попереднього, періодичних і позачергових медичних оглядів покладається на роботодавця. Давайте розглянемо порядок проведення таких заходів.

Медогляд працівника з інвалідністю Працівникові установи встановлено інвалідність (III група). Чи є якісь особливості проходження чергових (періодичних) медоглядів для осіб з інвалідністю?

Беремо на роботу іноземця Якщо у вас виникла необхідність запросити до себе на роботу іноземця, то передусім потрібно розібратися з правилами працевлаштування іноземних громадян в Україні. Якраз із цим питанням ми вам зараз і допоможемо.

Беремо сумісника на роботу: які документи вимагати? Чи можу я взяти співробітника як зовнішнього сумісника на 0,5 ставки, якщо він з 2018 року працює на іншому підприємстві, теж за зовнішнім сумісництвом (надав довідку з цього підприємства)? Які підтвердні документи щодо основного місця роботи має надати зовнішній сумісник?

Скорочення сумісника: суперечливі нюанси У зв’язку з реорганізацією підприємства виникла необхідність у скороченні штату. Серед працівників, які підлягають скороченню, є такі, що працюють за сумісництвом. Як, дотримуючись норм законодавства, скоротити сумісника? Чи потрібно його попереджати за 2 місяці та що робити з вихідною допомогою?

У трудовій книжці забули записати назву організації Працівник уперше прийнятий на роботу. Заповнюючи розділ «Відомості про роботу» трудової книжки, помилково відразу внесли запис під номером «1» з датою і реквізитами наказу про прийняття на роботу. При цьому забули зверху вписати назву організації. Як можна виправити помилку?

Робота вдома і ненормована відпустка У зв’язку з поширенням коронавірусу і введенням карантину працівники підприємства переведені на віддалену роботу (працюють удома). Чи зараховувати час роботи вдома до стажу, що надає право на відпустку за ненормований робочий день?

Відпустка за свій рахунок для новачка На попередньому місці роботи працівник пропрацював 1 місяць 3 дні, звільнився за власним бажанням і при звільненні отримав компенсацію за 2 невикористаних дні щорічної відпустки. Не відпрацювавши 6 місяців на новому місці роботи, цей працівник просить надати йому відпустку без збереження зарплати тривалістю 24 календарних дні. Чи зобов’язаний роботодавець задовольнити прохання працівника?

Одна заява на декілька відпусток: чи можна надавати та як оформити? Працівник просить надати йому щорічну відпустку по два дні раз на тиждень протягом місяця. У заяві перелічив дати. Тобто не різними заявами, а однією. Керівник наполягає зробити також один наказ. Розумію, що це неправильно, але довести не можу. Підкажіть, де можна знайти подібну інформацію?

Як має атестуватися педагогічний працівник-сумісник Як має атестуватися педагогічний працівник закладу загальної середньої освіти, обіймаючи посади практичного психолога та соціального педагога на 0,5 посади за кожною з них?
Психологічні аспекти віддаленої роботи Ми живемо в цікавих умовах змін. Пандемія COVID-19 накладає відбиток на різні сфери нашого життя: ми почали більше проводити часу із сім’єю, організовувати своє дозвілля ближче до природи, працювати віддалено. Ще рік тому віддалена робота для багатьох із нас була чимось, що хочеться спробувати, але для чого немає можливості. Зараз же ми вже спробували працювати вдома, і цей досвід виявився позитивним далеко не для всіх. Чому? Давайте розберемося з труднощами, з якими стикаються більшість із нас. Отже, початок усього нового — адаптація.

Перелік професійних свят і пам’ятних дат у грудні 2020 року

 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі