Інформація по темі "" | Публікації по тегу
20.05.24
5884 0
Друкувати
Обране

Штрафи за порушення правил військового обліку: знизили чи підвищили?

Мережею Інтернет ширяться чутки то про підвищення адмінштрафів за порушення правил військового обліку аж до космічних висот, то про їх пониження, то знову про підвищення. Що ж там із цими штрафами відбувається? Вас також цікавить відповідь на це запитання? Тоді приєднуйтесь до розмови.

На порядку денному адміністративні стягнення за вчинення правопорушень, передбачених ст. 210, 2101 КУпАП, а саме за порушення:

  • призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку;
  • законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Адмінвідповідальність за ці порушення вирішили удосконалити наші законотворці. Результатом їх роботи стало прийняття ВРУ Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 09.05.2024 № 3696-IX (далі — Закон № 3696).

Увага! На момент написання цієї статті зазначений Закон передано на підпис. У випадку підписання його Президентом він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Щодо розміру штрафів зараз

Наразі відповідно до чинної ч. 2 ст. 210 КУпАП порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку в особливий період «коштує» від 850 до 1700 грн.

А ось порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію обійдеться значно дорожче. За такі дії, вчинені в особливий періодч. 2 ст. 2101 КУпАП передбачено накладення штрафу на:

  • громадян — від 3400 до 5100 грн;
  • посадових осіб — від 5100 до 8500 грн.

Чому акцентуємо увагу на особливому періоді? Тому що він наразі триває. Особливий період настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій (див. абз. 5 ст. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 № 3543-XII).

Далі розглянемо, як зміниться розмір штрафів після того, як набудуть чинності нові редакції ст. 210 та 2101 КУпАП.

Що буде після набрання чинності?

Після того, як набере чинності нова редакція ст. 210 КУпАП, запропонована Законом № 3696, призовникам, військовозобов’язаним та резервістам, які порушили правила військового обліку в особливий період, «світить» адмінштраф від 17000 до 25500 грн.

Збільшиться й розмір штрафу за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Майбутньою редакцією ст. 2101 КУпАП за таке порушення, вчинене в особливий період, передбачено накладення штрафу на громадян у розмірі від 17000 до 25500 грн. А ось

посадовим особам органів держвлади, органів місцевого самоврядування, юросіб та громадських об’єднань за порушення мобілізаційного законодавства загрожуватиме штраф від 34000 до 59500 грн

Увага! Наведені штрафи не повинні застосовуватися у разі можливості отримання Міноборони персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

Що зміниться, окрім штрафів?

Щодо строків давності. У майбутній редакції ч. 7 ст. 38 КУпАП, визначеній Законом № 3696, буде зазначено, що штрафи за вчинення в особливий період правопорушення, передбаченого ст. 2102101 КУпАП, можуть накладатися протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

Наразі за такими правопорушеннями діють загальні строки й адмінстягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніш як через два місяці з дня його виявлення.

Оформлення. Про вчинення адміністративного правопорушення складається протокол уповноваженою на те посадовою особою. Далі складений протокол та матеріали про адміністративне правопорушення формуються у справу про адміністративне правопорушення (далі — справа).

Розглядають такі справи за порушеннями, відповідальність за які визначена ст. 210 та 2101 КУпАП, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК), крім правопорушень, вчинених військовозобов’язаними чи резервістами, які перебувають у запасі СБУ або Служби зовнішньої розвідки України (ст. 2352352 КУпАП).

За результатами ж розгляду виноситься постанова (ст. 283 КУпАП). Саме на підставі постанови сплачуються відповідні штрафи.

Це загальні правила. Водночас після набрання чинності змінами до ст. 258 КУпАП, що вносяться Законом № 3696, протокол не буде складатися у разі вчинення в особливий період адмінправопорушень, передбачених ст. 2102101 КУпАП, якщо особа не з’явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття на виклик ТЦК (якщо обліковується в СБУ, то СБУ), будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце виклику, та за наявності у ТЦК (СБУ) підтвердних документів про отримання особою виклику.

Висновки

  • Наразі розмір адмінстягнень за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію не змінився. Посадовим особам, які допустили таке порушення, загрожує штраф від 5100 до 8500 грн (ст. 2101 КУпАП).
  • Після набрання чинності Законом № 3696 розміри адмінстягнень, установлені ст. 210, 2101 КУпАП, зростуть. За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію до посадових осіб підприємств може бути застосовано адмінштраф у розмірі від 34000 до 59500 грн.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×