Інформація по темі "" | Публікації по тегу
02.04.24
2053 0
Друкувати
Обране

Як поєднується гуманітарна допомога та 1 квітня

31 березня завершується перехідний період, під час якого в Україну можна було завозити гуманітарну допомогу, використовуючи паперові декларації. З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу до України буде можливо лише з використанням Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги, нагадує Міністерство соціальної політики України

Загалом автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги працює з 1 грудня 2023 року. І ці місяці перехідного періоду можна було використовувати як паперові, так і цифрові декларації. Цифровий механізм, зазначає Міністерство, дозволяє позбутись зловживань під час завезення та розподілу гуманітарної допомоги, а ще – дає можливість фондам та громадським організаціям зберігати всю історію завезення гуманітарної допомоги в одному місці.

Подальша цифровізація дозволить бачити весь рух гуманітарки від потрапляння її до України до розподілу. Також система допоможе відслідковувати, що планується до завезення, впливати на цей процес через збір інформації про реальні потреби в допомозі, запобігати задвоєнню допомоги та спрямовувати її туди, де в цьому є найбільша потреба. Наприклад, типовою є ситуація, коли в одну й ту саму громаду різні організації завозять схожу допомогу, а інші громади залишаються з незакритою потребою.

З моменту запуску цифрової системи до офіційного Реєстру отримувачів гуманітарної допомоги приєдналось більше ніж 8 тисяч отримувачів, було сформовано понад 18 тисяч записів про вантажі та понад 13 тисяч декларацій. 

 

Враховуючи зворотній зв’язок від користувачів, Міністерство надає відповіді на деякі найчастіші запитання: 

Як завозити автомобілі для передачі військовим?

Чинним законодавством передбачено, що передавати транспортні засоби можна тільки визначеним частиною 2 статті 6 Закону “Про гуманітарну допомогу” набувачам. Простими словами:  для використання ЗСУ, Нацгвардії та іншими військовими формуваннями. 

Передавати автівку напряму від волонтера до військового у межах чинного законодавства не передбачено. Так було і до введення в дію нових правил обліку гуманітарної допомоги, так є і зараз. 

Чи можуть бути отримувачами гуманітарної допомоги організації, яких немає в Єдиному реєстрі?

Ні, не можуть. Законодавством визначено, що завозити гуманітарну допомогу можуть лише отримувачі, які є в Єдиному реєстрі. 

Чи може керівник організації делегувати право вносити дані в систему іншій особі? Чи він може делегувати ці повноваження?

Керівник робить перший крок, реєструючи організацію в Реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги.

Для цього він заходить в систему за КЕП, виданим на юридичну особу, дані про яку зазначено в ЄДР з правами підпису. Потім вносить необхідну інформацію про організацію і отримує доступ до власного електронного кабінету.

Після цього він може делегувати право вносити дані та підписувати документи іншим особам, яких на те уповноважить.

Щоб отримати це право людині достатньо зайти в систему за КЕП юридичної або фізичної особи, потім:

  • обрати в меню «Кабінет запиту повноважень» в Кабінеті
  • завести дані про себе, як представника отримувача,
  • внести дані про організацію (або завантажити з ЄДР),
  • завантажити документи (cвідоцтво про акредитацію, установчий документ, витяг з Єдиного державного реєстру),
  • подати запит на підтвердження прав.

Керівник у своєму кабінеті в меню обирає опцію "підтвердження повноважень" і підтверджує запит.

Після цього уповноважена особа може вносити дані і працювати в системі.

У подальшій роботі уповноваженій особі необхідно буде використовувати той КЕП (юрособи чи фізособи), за яким вона вперше заходила в систему і отримала право на підпис і заведення даних по цьому ключу.

Загалом керівник організації може делегувати це право п'ятьом особам. У разі необхідності – повноваження можна відізвати.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×