Інформація по темі "" | Публікації по тегу
28.12.15
8729 14
Друкувати
Обране

Ухвалено закон, який обмежує соціальні гарантії та пенсійні виплати

ВРУ ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики)» (№ 3628).

Цей документ у варіанті з правками комітету містить ряд норм, якими переглядаються й обмежуються ряд соціальних гарантій і пенсійних виплат, зокрема:

1. Батьки чи особи, які їх замінюють, уносять плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі в розмірах, визначених органами місцевого самоврядування чи відповідними органами управління.

2. Органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади забезпечують безкоштовним харчуванням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних та інклюзивних класах, й учнів 1–4 класів із малозабезпечених сімей.

3. Підвищується поріг для проведення індексації до 103%.

4. Студенти ВНЗ із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають на повному утриманні держави; студентам, які є дітьми-інвалідами та інвалідами І–ІІІ групи, студентам із малозабезпечених сімей, включаючи студентів із багатодітних сімей, призначається соціальна стипендія та може надаватися додаткова соціальна й матеріальна допомога.

5. За працівниками, призваними на строкову військову службу в особливий період, на строк до закінчення особливого періоду чи до дня фактичної демобілізації зберігаються місце роботи, посада й середній заробіток. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Однак якщо ця норма так і лишиться в підписаному Законі, то як тоді бути із компенсацією з бюджету середнього заробітку призваним працівникам?

6. Тимчасово, у період із 1 січня 2016 року по 31 грудня 2016 року, максимальний розмір пенсії не може перевищувати 10740 грн. Визначення максимального розміру пенсії застосовується щодо пенсій, які призначаються починаючи із 1 січня 2016 року.

7. Тимчасово, у період із 1 січня 2016 року по 31 грудня 2016 року, особам (окрім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи й учасників бойових дій), які працюють на посадах й за умовами, передбаченими законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», призначені пенсії/щомісячне довічне грошове утримання не виплачуються.

8. Уряду доручається переглянути типові/примірні штати бюджетних установ із метою скорочення керівного, адміністративного, управлінського, господарсько-обслуговуючого персоналу, водіїв, робітників, що обслуговують громадські будівлі, щонайменше на 10%.

Однак кінцевий варіант норм ухваленого Закону буде відомий після його підписання Президентом й опублікування. Тоді можна буде описати його зміни детальніше.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
14
Наталья
28.12.2015
Правильно 8 пункт - сократить уборшицу, водителя и т.д. пусть дети (кліенти) сами убирают, да и вообще всех сократить тогда и расходов не надо !
Игорь
28.12.2015
Поддерживаю Наталью: чего уж там мелочиться на уборщиц и водителей. Сократить сразу всех бюджетников и будет Вам экономия, отменить пенсии и пособия, экономия будет ещё больше. Вот только куда деть этот народ, который постоянно что-то просит и мешает этому правительству? Или всё-таки наоборот?!
Дмитро
28.12.2015
Спочатку нас будуть скорочувати, а потім у газові камери кидать почнуть. А ми як завжди будемо мовчати...
наталія
28.12.2015
по пункту 7: скільки триватиме це тимчасово?
Коля
28.12.2015
Пенсія -- це грошова виплата людині, яка втратила працездатність; тобто пенсія заміняє заробітну плату непрацездатній людині. Пенсіонер, який працює і отримує заробітну плату є за своїм власним вибором людиною працездатною, а отже, не може претендувати на отримання пенсії.
Надія
29.12.2015
Не соромно забрати пенсію в інваліда з дитинтства 3 група,лише за те,що він працює в державній установі і являється державним службовцем? Депутати отримують заробітну плату достатню для проживання, ми отримуємо мінімальну з/плату , нехай 1040грн(пенсія) їм серед горлянки застряне.Нас природа наказала ,ще при народженні,а "слуги" народа добивають повністю.
Поліна
30.12.2015
Піддержую Надію.Маю 3 групу по серцю,була операція,потрібні ліки, працюю у держустанові. За інвалідів дитинства мовчу зовсім. Може депутатам нагадати хто оберає їх.Хай сидять на мінімальну зарплату. Де совість???
Оксана.
30.12.2015
А хіба ви не знаєте які зарплати в державних установах? За які кошти мають інваліди лікуватися коли в лікарнях немає медикаментів? За що караєте хворих людей?
Коля
30.12.2015
Кожен пенсіонер повинен нарешті зробити вибір: або він (вона) працює і отримує заробітну плату або не працює і отримує пенсію. Досить пенсіонерам сидіти на двох стільцях, коли в країні повно "працездатних" , що і одного не мають.
Игорь для Kоли
31.12.2015
Вы сначала доживите до пенсии а потом попробуйте на неe прожить! Неужели не понятно что пенсионер ищет дополнительный заработок не от хорошей жизни. Человек работает официально платит налоги, а вот если в конверте - вот тут запрещайте и боритесь!
Наталя
14.01.2016
Перенесла інсульт мала пенсію 1049гривень, якої вистачало лише на ліки.Працюю на комунальному підприємстві, де посада прирівнена до державної. Зняли пенсію, мовляв і так виживете. Звичайно, а де ми дінемося живцем же в могилу не підеш. Де ж та справедливість, ну хоча б вже знімали 15відсотків від пенсії, а то всю.Ма. 36років стажу, але за віком не підходжу.Отак і живемо
Ольга
19.01.2016
Я маю 55років, працюю у школі вчителем. Пенсію не дають, треба працювати до 60. Поряд зі мною працює купа пенсіонерів, які отримують і пенсію, і зарплату. У цьому році було скорочення. Як ви думаєте: кого скоротили? Молодих...а старші працюють далі...
коля
21.01.2016
Ольга, це не одиничний випадок, а тенденція у державі.
коля
21.01.2016
Багато українців взагалі не мають ні зарплати, ні пенсії; звільнені з роботи ще режимом Януковича у зв"язку з так званими "ліквідаціями" держустанов; по декілька років живуть на утриманні своїх родичів та перебиваються випадковими підробітками.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі