Інформація по темі "" | Публікації по тегу
04.06.15
4289 0
Друкувати
Обране

Щодо утримання військового збору з лікарняних та декретних

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105, допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати і згідно п.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р № 5 (далі Інструкція №5), не входить до фонду оплати праці.


Однак, згідно з абзацом 3 підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 Податкового Кодексу України суми допомоги, нарахування за час тимчасової непрацездатності платника податків, враховуються для застосування податкової соціальної пільги. Тому, виплати за перші п’ять днів хвороби за рахунок роботодавця та допомога по тимчасовій непрацездатності прирівнюється до заробітної плати. Таким чином, необхідно проводити утримання військового збору з допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Разом з цим, допомога по вагітності та пологах, згідно п.3.2 Інструкції № 5 не належить до фонду оплати праці. Крім того, вказаний вид допомоги не обкладається ПДФО. У зв’язку з цим, підстав для утримання військового збору з допомоги по вагітності та пологах немає.

Джерело: http://www.fse.gov.ua/fse/control/kiev/uk/publish/article/83747

 
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×